Hlavní navigace

Názor k článku Tepelné čerpadlo: vyplatí se do něj investovat? od Zdena2104 - Těžko říci odkud máte tu cenu palivového dříví.Poraďte...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 1. 2011 14:45

    Zdena2104 (neregistrovaný)

    Těžko říci odkud máte tu cenu palivového dříví.Poraďte kde ho takto dobře prodám! Zabývám se výrobou štípaného palivového dříví,ač draho nakupuji,nepřesáhne cena oběmového metru 1200 kč. i tato cena je pro někoho moc.Záleží však jak se na tuto cenu podrobněji podíváte a jakým dřevem,nezáleží na tvrdosti ale na obsahu vody vázané v každém dřevě v konečné fázi topíte.S vlhčím dřevem rapidně stoupá jeho spotřeba a klesá účinnost,to zřejmě každý ví ale ve skutečnosti jej nakupuje na samý podzim a jím topí.Kotle jdou do háje,vymýšlejí se jiné systémy a nadává se na kvalitu kotlů.Nic není horšího než kyselé spaliny v ještě přidušeným kotli.Málokdo ví jaké dříví je vhodnější do splynovacích kotlů.Každý jde po tvrdém dřevě a měkotu zatracuje.Samy jsme před roky než se začalo se stavbou našeho RD,zvažovali o způsobu vytápění.I TČ bylo v plánu s různou kombinací.Po návštěvě několika RD jsme od toho upustili.Pro jednitlivce je to drahé,bez těch dotací určitě i následná údržba po letech.
    Nakonec jsme se rozhodli pro klasická kachlová kamna s vodním výměníkem,plotnou a troubou na pečení.Rozvedli jsme vodu do bojleru,čtyř radiátorů,dvou koupelnových žebříků a zbytek do podlahovky pod koupelnou a kuchyní,kde máme dalžbu.Spotřeba dřeva v domku s podkrovím je caa 18 plm za rok.Když topíme,zároveň vaříme,ohříváme vodu a pečená kachna v takové troubě je úplně něco jiného.
    Domek je sendvičový,dřevěný s vnitřní foukanou izolací,teplota do rána klesne max o 6 stupňů,po příchodu z práce je do 40 min opětovná tepelná pohoda a v létě domek k večeru rychleji vyvětráme na příjemné spaní.
    To zde píši hlavně pro zastánce zděné klasiky,které nelze přesvědčit o staronovém trendu který se po dlouhých letech dnes již úspěšně vrací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).