Hlavní navigace

Změnám bankovních sazebníků se na apríla nezasmějete

11. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Tři banky v blízké době změní poplatky u běžných účtů. Levnější zítřky na vás většinou nečekají, apríl bude pro někoho smutný.

S počátkem roku měnilo sazebníky hned několik bank. Tyto změny jsme pro vás zmapovali v článku Banky mění sazebníky a nechají vás v nich vykoupat. V následujících dnech a týdnech se změní podmínky nejvyužívanějších bankovních služeb – běžných účtů u třech velkých českých bank. Podmínky běžných účtů mění Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

Špatnou zprávou je, že většinou si s novými podmínkami za stávající služby připlatíte (Era osobní účet zadarmo už nebude zadarmo a u eKonta si nově připlatíte v případě, že nedosáhnete na prémiové podmínky). Pozitivních korekcí je méně.

Poštovní spořitelna – zdarma za 15 tisíc

Až do konce března je Era osobní účet zadarmo skutečně zadarmo. To se mění se změnou sazebníku s platností od 1. dubna 2011. Za měsíční vedení účtu bude Poštovní spořitelna nově požadovat 50 Kč. Mělo by tedy dojít ke korekci názvu účtu. Ten může nově vypadat takto: Era osobní účet zadarmo za vašich 15 tisíc. Právě takové výše musí dosahovat průměrný zůstatek za měsíc, pokud 50korunový poplatek budete chtít vymazat. Odměnou za to vám bude roční úrok 0,01 %.

Nový je i poplatek za měsíční vedení dodatkové platební karty k tomuto účtu. Dosud je tato položka bez poplatku, od dubna bude za 26 korun měsíčně. Připlatíte si také za vydání dodatkové karty, zde poplatek akceleruje z nuly na 350 Kč.

Využíváte-li tedy tento účet jako rodinný, může se lehce stát, že se z nuly ocitnete na 76 korunách (vedení účtu a dvou karet pro oba manžele). Přičteme-li ještě kontokorent (ten je zpoplatněn už zhruba rok), jsme na necelé stokoruně. Více: Poštovní spořitelna končí s účtem „zadarmo“, příliš na něj doplácela

Raiffeisenbank – extra zdražení

Změn v sazebníku přichystala Raiffeisenbank dost a ty podle ní nejvýraznější zaznamenala v přehledu změn. Za ten by měla být pochválena. Zlevňuje jediná věc, první výběr hotovosti v měsíci na pobočce bude od 1. dubna zdarma (nyní 60 Kč). Dále je to jen zdražování.

V úvodu zmiňovaného přehledu naleznete tento odstavec:

Pokud využíváte eKonto jako svůj hlavní účet a plníte tím věrnostní výhody Prémium (pro soukromé osoby kreditní obrat minimálně 25 000 Kč měsíčně nebo výše depozit nad 500 000 Kč), týká se Vás jen minimum změn. Nadále tak můžete vybírat 2 x měsíčně z bankomatů Raiffeisenbank zdarma, neplatíte za vedení účtu, debetní karty, přímého bankovnictví nebo povoleného přečerpání účtu. Zároveň získáváte měsíčně 20 Kč jako bonus – jsme první banka, která platí Vám!

To je sice pravda, ale pouze její polovina. Tu méně příjemnou se dozvíte až z porovnání samotných sazebníků. Na otázku k čemu takový přehled slouží, si odpovězte sami.

eKonto má nyní čtyři cenové kategorie – ceníková cena, základ, extra a prémium. Ceníková cena nyní takřka není relevantní, protože již při využití přímého bankovnictví a debetní karty se dostanete do mírně zvýhodněné kategorie základ. Ta bude s novým ceníkem platným od dubna zrušena.

Kategorie extra a prémium zůstávají, ubyla však možnost dostat se do nich v případě, že u RB máte spotřebitelský úvěr nebo hypotéku. Vstupenkou do kategorie extra tak bude od dubna pouze obrat na účtu v měsíci alespoň ve výši 20 tisíc korun nebo obrat ve výši 15 tisíc korun a výše deposit (peníze na vkladových účtech) a investic k předposlednímu dni v měsíci v minimální výši 100 tisíc korun. Do prémiové kategorie se dostanete, pokud  máte měsíční obrat alespoň 25 tisíc korun nebo nově také v případě, kdy součet vašich depozit a investic v bance dosahuje alespoň půl milionu.

Nyní k samotným změnám cen. Ceníková cena, kterou za eKonto zaplatíte v případě, že nesplníte podmínky kategorií prémium ani extra, zůstává stejná. Jedinou výjimkou je měsíční vedení kontokorentu. Za ten si v této variantě od dubna připlatíte 40 korun, cena stoupá z 50 na 90 korun.

Ten, kdo nyní využívá eKonta v kategorii základ a má pouze minimum služeb – internetové bankovnictví a debetní elektronickou kartu, si měsíčně připlatí 67 korun (měsíční vedení účtu z 55 na 75 korun; vedení karty z 43 na 45 korun; internetové bankovnictví z 55 na 90 korun). V případě, že využíváte i kontokorent, připlatíte si v této cenové kategorii dalších 40 Kč měsíčně (z 50 na 90 korun).

Podobně si připlatí ti, kteří jsou v kategorii extra. Správa účtu zde stoupá z nuly na 29 korun, vedení kontokorentu z nuly na 40 korun, správa debetní elektronické karty z nuly na 30 korun (u embosované karty zůstává cena na 40 korunách) a měsíční poplatek za přímé bankovnictví roste z nuly na 40 korun. Nárůst o stokorunu za měsíc tak není žádný problém.

UniCredit Bank – kosmetika

S platností nového sazebníku od 15. března přestává UniCredit Bank (UCB) nabízet konto Pohoda, jehož měsíční vedení stojí 64 korun. To bude v nabídce nahrazeno Expresním kontem, jehož měsíční vedení vyjde na 50 korun. Nová bude možnost vymazat tento poplatek na nulu. Bude k tomu stačit měsíční obrat ve výši 10 tisíc korun, případně, a trochu absurdně, průměrný zůstatek na účtu ve výši 50 tisíc korun.

Za menší cenu dostanete oproti původnímu kontu Pohoda menší výkon. Základ zůstává stejný, v ceně balíčku je např. internetové bankovnictví (IB), platební karta, zadávání trvalých příkazů či inkas přes IB nebo vklad hotovosti na pobočce. Navíc přibyla možnost poskytnutí a vedení kontokorentu zdarma. Naopak je třeba si připlatit za papírový výpis (20 korun za měsíc; internetový výpis je zdarma) a nově je omezen počet výběrů z bankomatu na dva, každý další je za 5 korun. Nadále platí, že je zpoplatněna každá příchozí i odchozí platba (6 Kč).

Stávajícím klientům bude zachováno konto Pohoda. Přejít na Expresní konto se může vyplatit lidem, kteří v UCB musejí mít běžný účet např. kvůli hypotéce a svůj hlavní účet mají v jiné bance. Přes UCB tak již „prohánějí“ výplatu, aby měli výhodnější úrokovou sazbu u hypotéky, nyní si tak ještě vynulují poplatek za vedení běžného účtu.

Kosmetickou změnou projde konto Praktik, které nezmění ani jeden parametr, kromě názvu. Nově se tak bude nabízet pod jménem konto Partners. Zde se projevuje spolupráce UCB s poradenskou společností Partners For Life Planning. Ta už konto Praktik totiž pod tímto názvem nabízí delší dobu, dochází tak ke sjednocení.

dan_z_prijmu

Partners navrch nabízejí ještě konto Partners Plus, které k parametrům konta Partners přidává úročení zůstatku na běžném účtu ve výši 1,5 % (základ 0,1 %). To platí pro zůstatky do 300 tisíc korun, vyšší částky úročeny nejsou. Do konce dubna platí akce na pořízení plusového konta za cenu normálního, tedy za 89 korun (jinak 139 korun). Tato cena je garantována na celou dobu platnosti smlouvy.

Ostatní konta v nabídce UCB zůstávají beze změny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).