Hlavní navigace

Zlaté karty už jsou pro každého! Ale prestiž něco stojí....

20. 7. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ačkoliv nejsou prestižní platební karty v České republice příliš rozšířené, už dávno neplatí, že jsou určeny pouze vyvoleným. Některé banky k jejich vydání ani nepožadují minimální měsíční příjem. Získat ji tedy můžete i vy. Ale připravte se i na velmi “prestižní“ bankovní poplatky za některé služby.

Kdo může získat prestižní platební kartu?

Prestižní platební karta zůstává pro české občany stále čímsi výjimečným, co si ne každý může dovolit. Některé banky se však v poslední době snaží rozdíly mezi prestižní a běžnou platební kartou stírat s cílem přiblížit tyto luxusnější typy karet širším vrstvám obyvatelstva. V určitých případech stačí k získání zlaté karty i relativně nízký příjem, někdy není podmínka minimální měsíčního příjmu stanovena vůbec. Obecně platí, že k posuzování klientů přistupují jednotlivé banky velmi individuálně.

Na jejich internetových stránkách se dočtete, kolik úžasných výhod vlastnictví zlaté karty skýtá. Jenže využije běžný člověk skutečně všechny její výhody? Vyšší týdenní limit pro čerpání finančních prostředků možná, ale širší asistenční služby a pojistné krytí se asi hodí málokomu. Dříve, než se bance ke zlaté kartě upíšete, přemýšlejte chvíli nad tím, co všechno banka za tyto výhody žádá. Není to nakonec náhodou více, než skutečně využijete?

Kolik stojí zlatá karta?

Zatímco vydání zlaté platební karty je většinou zdarma, roční poplatek za ni se pohybuje v tisících. Srovnejme roční poplatky pro zlatou a běžnou kartu u tří největších českých bank seřazených podle dosažených výnosů za rok 2006.

Česká spořitelna:

Roční poplatky u zlatých a standardních karet
Standardní karta* Kredit+ VISA CLASSIC/MasterCard PARTNER 300 Kč
MasterCard STANDARD PARTNER, MasterCard PARTNER UK, VISA CLASSIC PARTNER 400 Kč
Zlatá karta* Kredit+ VISA/MasterCard GOLD 2 700 Kč
VISA GOLD debetní 3 700 Kč

* embosované karty
Zdroj: sazebník České spořitelny


Komerční banka:

Roční poplatky u zlatých a standardních karet
Debetní platební karty MasterCard a VISA Standardní karta Unikarta 600 Kč
Inter Card, Inter Card G2 700 Kč
Zlatá karta Gold Card 4 000 Kč
Debetní platební karty American Express Standardní karta American Express Card 700 Kč
Zlatá karta American Express Gold Card 5 000 Kč

Zdroj: sazebník Komerční banky


ČSOB:

Roční poplatky u zlatých a standardních karet
Debetní karta* Standardní karta Visa Classic 500 Kč
Zlatá karta Visa Gold 4 000 Kč
MasterCard Gold 4 000 Kč
Kreditní karta** Standardní karta MasterCard neembosovaná 250 Kč
MasterCard embosovaná 400 Kč
Zlatá karta MasterCard Gold 3 000 Kč

* Roční poplatek za kartu.
** Roční poplatek za kartu včetně měsíčních výpisů a vedení úvěrového účtu.
Zdroj: sazebník ČSOB


Situace na trhu prestižních platebních karet

Podle průzkumu* společnosti Synovate, jehož výsledky zveřejnila společnost MasterCard, připadá z celkového počtu platebních karet v Evropě 15 % na karty prestižní, 82 % pak tvoří karty standardní a zbývající 3 % jsou karty firemní. V České republice naopak představují prestižní karty pouhá 2 % všech vydaných platebních karet, standardní karty tu mají se svými 95 procenty jasnou převahu. Podobná situace je i v Polsku a na Slovensku. Jen 5 % polských a 1 % slovenských platebních karet nese označení prestižní. Standardní typy pak v obou zemích převládají – v Polsku jich je 85 % a na Slovensku 92 %.

Přestože je segment prestižních platebních karet v České republice poměrně malý, platí s nimi jejich držitelé mnohem častěji a více než majitelé karet běžných. Jednou českou prestižní kartou je ročně provedeno až dvakrát více transakcí než jednou kartou běžnou. Roční obrat prestižní karty dosahuje až trojnásobku obratu její běžné verze.

I v Evropě je obrat jedné prestižní karty vyšší než obrat provedený kartou standardní, a to o celých 50 procent. Obrat realizovaný prestižními platebními kartami u našich polských a slovenských sousedů je v poměru k celkovému obratu vyšší než v ČR. Zatímco v Česku tento podíl dosahuje 5 procent, na Slovensku šplhá k sedmi procentům a v Polsku dokonce k 16 procentům.

Prestižní karty jejich majitelé používají nejčastěji k platbám za zboží a služby a k výběrům z bankomatů. Mnohem častěji než karty běžné se také využívají k platbám v zahraničí, zejména k platbám u čerpacích stanic a za ubytování, a dále i k nákupu letenek. Zatímco celých 14 procent všech evropských plateb prestižní kartou je provedeno v zahraničí, u standardních karet tento podíl dosahuje pouze sedmi procent. V České republice je tento rozdíl ještě vyšší; 19 % všech plateb prestižní kartou proběhne v cizině oproti čtyřem procentům u karty normální. V Polsku jsou rozdíly menší, 13 % u první skupiny a 6 % u skupiny druhé, ovšem na Slovensku je to dokonce 27 % oproti 12 procentům.

Povědomí Čechů o prestižních platebních kartách

V České republice jsou prestižní karty známé především jako karty zlaté. Je na ně pohlíženo jako na něco, co svému majiteli přináší prestiž. Jejich typický držitel je pak v očích veřejnosti vnímán jako dobře oblečený, hodně pracující úspěšný podnikatel, který často cestuje.

Hlavními důvody pro držení prestižní platební karty jsou pro jejich současné majitele zejména možnost bankovní půjčky s určitým bezúročným obdobím, rozsáhlejší cestovní pojištění, širší asistenční služby a akceptační síť v zahraničí a pocit prestiže.

skoleni_15_4

Porovnejte si nabídku zlatých karet jednotlivých bank podle různých kritérií pomocí našeho žebříčku Která platební karta je nejlepší?

* Průzkum byl proveden společností Synovate formou hloubkových rozhovorů v rámci šesti skupinových diskusí. Rozhovory se konaly v Praze a v Brně, přičemž jednu skupinu tvořili vždy stávající držitelé premium karet, druhou potenciální držitelé těchto karet ve věku 25 – 39 let a třetí skupinu potenciální uživatelé premium produktů ve věku 40 – 55 let. 

Jste majitelem prestižní platební karty?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).