Hlavní navigace

Zelené dotace provází zmatky a spousta byrokracie

22. 7. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zateplení rodinných domků a bytů ušetří jejich majitelům ročně tisíce korun na výdajích za stále stoupající ceny energií. Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí a ve spolupráci s bankovními institucemi nabízí dotace ve výši až 60 procent nákladů. Celková částka 25 miliard korun by měla být rozdělena do konce roku 2012. Ale dosáhnout na tyto peníze zase není tak snadné.

Zájemců je zatím málo

Úctyhodný plán, který měl během čtyř let pomoci ušetřit energii až 250 tisícům domácností v Česku, zatím žádné ovoce nepřinesl. Ze 43 žádostí, které dorazily do Státního fondu životního prostředí (stav k 10.7.2009), úředníci nemohli doposud vyhovět ani jediné. Proč ten nezájem? V první řadě je to malá informovanost, na co všechno se tyto dotace vyplácejí a jaké jsou podmínky, abyste je získali. Druhou je slabší kupní síla většiny obyvatel, kteří si v současné době nemohou dovolit nákladné investice, byť se státní podporou. A za třetí: odrazuje je příliš složité schvalování žádostí a nadměrná byrokracie. Největším problémem je podle stavebníků fakt, že kdo chce z programu čerpat peníze, musí provést hned několik úprav, což stavbu hodně prodražuje.

Kdo chce čerpat dotace na nová okna, musí zároveň zateplit dům a k tomu i střechu. Jednoznačně je to příliš tvrdě nastavené, soudí obchodní manažer společnosti Aktos Okna Martin Dušek. Zájemcům vadí i fakt, že si nemohou čerpání dotací rozložit do delšího časového období a peníze musejí vyčerpat do osmnácti měsíců. Kdo chce požádat o dotace, musí si na práci najmout některou ze schválených firem a použít výhradně jen vybrané výrobky či technologie. Seznam je téměř konečný a obsahuje 2 495 firem a 1 319 schválených výrobků.

Příliš mnoho papírování

Vyřízení všech potřebných dokladů, které jsou pro poskytnutí dotace zapotřebí, včetně nákladů na vypracování odborného posudku se pohybují v řádu 10 až 50 000 Kč. Netřeba zdůrazňovat, že náklady na vypracování dokumentů, které se k žádosti přikládají, přitom platí v plné výši žadatel, říká inženýr Oldřich Vlasák, poslanec Evropského parlamentu.

dan_z_prijmu

Kolem programu panuje několik nejasností. Jak to bude v případě, že se majitel domu nebo bytu dostane do tíživé osobní situace, a buď z důvodu neschopnosti splácet hypotéku, či nutnosti přestěhovat se za prací, bude nucen svou nemovitost prodat? Přejde závazek ekologického užívání stavby na nového majitele, či bude první majitel nucen dotaci vrátit? Připomeňme, že druhý majitel už podle současných podmínek programu nárok na dotaci nemá. Dále: Státní fond životního prostředí může po dobu patnácti roků provádět kontrolu, zda příjemce dotace dodržuje pravidla ekologického chování. Patnáct let je však z provozního hlediska dlouhá doba; co když se životnost zařízení ukáže jako nižší? Bude majitel nucen si za své prostředky, tentokrát už bez dotace, koupit nový identický zdroj tepla (který se třeba už ani nebude vyrábět), anebo bude muset navíc ještě vrátit i původní dotaci? Jak vidno, ani po obdržení dotace, což může trvat až měsíce po kolaudaci stavby, nejasnosti nemusí končit. Podrobněji: Stát dotuje ekologické bydlení. Máte šanci na podporu?

Výše dotace

  • Rodinný dům – komplexní zateplení na 70 kWh/m2 – 1 950 Kč/m2 (max. do výše 50 % nákladů)
  • Rodinný dům – komplexní zateplení na 40 kWh/m2 – 1 300 Kč/m2 (max. do výše 50 % nákladů)
  • Bytový dům – komplexní zateplení na 30 kWh/m2 – 1 350 Kč/m2 (max. do výše 50 % nákladů)
  • Bytový dům – komplexní zateplení na 55 kWh/m2 – 900 Kč/m2 (max. do výše 50 % nákladů.

Dotační program Zelená úsporám navíc nabízí bonus pro vlastníky, kteří se rozhodnou realizovat hned několik opatření najednou (tj. například komplexní zateplení a zároveň výměnu tepelného zdroje). V takovém případě získají 20 000 Kč za rodinný dům nebo 50 000 Kč za bytový dům.

Ověření způsobilosti je zbytečné

Zbytečný je podle mně i předpis, podle kterého se členové České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) činných ve výstavbě musí opět podrobit ověření způsobilosti. Do procesu schvalování se dostává další prvek, přitom bohatě stačí členství v ČKAIT, postěžoval si jeden z členů ČKAIT. Přitom, jsou podle jeho slov v seznamu registrovaných dodavatelů i firmy a projektanti, kteří mají ke kvalitě stavebních prací velmi daleko. Ani po obdržení dotace, což může trvat měsíce po kolaudaci stavby, nejasnosti nekončí. Státní fond životního prostředí může totiž po dobu patnácti let provádět kontrolu plnění. Například po skončení životnosti kotle na biomasu by měl úspěšný žadatel koupit opět nový kotel na biomasu nebo vyměnit za zdroj se stejnými nebo lepšími ekologickými parametry, tvrdí zástupkyně SFŽP Milena Breuerová.

Když to všechno klapne

Majitel rodinného domu s podlahovou plochou o rozloze 120 metrů čtverečních se rozhodne, že zvolí tři opatření, jimiž uspoří náklady na vytápění. Nechá tedy vyměnit okna i dveře, zateplí fasádu a také strop nad nevytápěným sklepem nechá pokrýt izolační vrstvou. Kombinací těchto tří zásahů do tepelného režimu domu tak získá dotaci ve výši 102 000 Kč. Pokud by se však rozhodl pro komplexní řešení a kromě zmíněných tří opatření nechal ještě zateplit také střechu, přičemž by se roční měrná spotřeba tepla snížila na 40 kWh/m2, pak by dotace mohla dosáhnout výše až 234 000 Kč. A s ještě masivnější podporou státu by mohl počítat, pokud by přistoupil i k výměně kotle na tuhá paliva za vytápění biomasou a případně také k instalaci slunečních kolektorů na ohřev vody. V tomto případě by kromě dalšího výrazného navýšení dotace získal také bonus ve výši 20 000 Kč, přičemž by se roční náklady na vytápění jeho rodinného domu snížily o cca 25–30 000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).