Hlavní navigace

Názory k článku Zastropování důchodového věku je předvolební kalkul a nesmysl

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 9. 2016 7:40

    Ramesse II. (neregistrovaný)

    Ale vždyť to je logické a správné rozhodnutí - v roce 2016 nikdo nemůže vůbec tušit, jaký bude věk dožití, v jakém zdravotním stavu budou lidé a jak vůbec bude vypadat trh práce v roce 2040. Přehodnocování dle aktuálních dat a stanovení pravidel vždy každých 5 let je přece naprosto logický postup. Jinak náklady na rozpočet jsou přesně nula, to jen pro úplnost, jaké jsou to kecy - součástí přehodnocení samozřejmě musí být i to, jak srovnat stranu plusovou a mínusovou.

  • 8. 9. 2016 7:46

    mendrit (neregistrovaný)

    Od vlády je to kalkul do budoucna. Když bude u moci pravice, tak je dost možné, že to hned změní a až budou u vlády zase oni, tak si nasbírají bodíky před volbami znovu.

  • 8. 9. 2016 18:36

    ... (neregistrovaný)

    Mno,...at procitam jaky server chci,.vzdy se najde stejny blabol! Duchod se ma posouvat vys.....Ptam se proc??? X desitek % mladych je nezamestnanych,­.proc tedy nenechat delat mlade a starsi at s duchod uziji. Zlepsuji se technologie a produktivita a lidi misto, aby se venovali zivotu a prcovali mene, tak se honej za kazdym halirem, ktery uz absolutne nevypovida nic o produktivite a hodnote odvedene prace.A rozhodne, nejsou to penize cloveka a spolecnosti ale statu, vyvolene sorty, ktera podobnymi blaboly rozestvava lidi. Jak muze nekdo tvrdit, ze za x let nebude mit kdo delat a duchodce je tak treba drzet v kolbenkach a nejlepe kdyby si i nasetrili a platili i po smrti...., a pritom mladi jsou (v tech lepsich pripade)na podporach uz dnes..

  • 11. 9. 2016 6:16

    Behemot (neregistrovaný)

    No jasně, mladí budou do smrti makat za něco málo nad minimální mzdou. To bude tak akorát na přežití, další generaci už si nebudou moct dovolit. A poslední pak akorát zhasne, že jo?

    Situace je krátkodobě opticky o ždibek lepší, protože jsou velký programy na podporu absolventů a invalidů. To už dobíhá a jak je vidět, v další pětiletce zaměstnavatelé vyhážou mladý a naberou (skoro) důchodce.

    Dejte vědět, až se vám vohnoutům rozsvítí, že podobný regulace a umělý rozesíání trhu vedou jenom k trvalýmu úbytku celkovýho počtu pracovních míst. Mávání úřednickejma místama (který přibývají stále rok co rok po tisících) na mě ani nezkoušejte, úředník je parazit, kterej jenom poškozuje hostitele, ten má zápornej ekonomickej přínos.

  • 8. 9. 2016 8:05

    karel (neregistrovaný)

    Dejme tomu, že bude ten strop 65 let. Udělejme pak statistiku, jaká je nezaměstnanost a pokud budou bez práce lidé mladší 65 let, pak je potřeba najít práci hlavně pro ně. Až když bude nezaměstnanost nulová a trh si bude vyžadovat další pracovníky, pak můžou pracovat i důchodci, pokud budou chtít. Nebo se případně může dle aktuální situace ta hranice třeba i zvýšit - ale jak říkám, to až v případě, že budou mít práci všichni mladí.
    Nevidím smysl v tom, aby plno lidí pracovalo v 68 letech a úřady práce evidovaly např. 25-leté.

  • 13. 9. 2016 7:20

    l0l (neregistrovaný)

    nulova nezamestnanost? to do vas nalila soudruzka ucitelka nebo vzpominal nekdo doma na zlaty komunisty?
    co takhle zustat nohama na zemi a prijmout realitu?
    vzdy bude existovat urcite procento lidi tech
    1) kteri pracovat nikdy nebudou
    2) kteri jsou nezamestnatelni

    asi tolik k tem povidackam o nulove nezamestnanosti :)))

  • 13. 9. 2016 11:23

    HoK

    Vtip je v tom, že už dávno nejsme zemědělská společnost, kde všichni mhli (více-méně) dělat všechno.
    To, že jsou někteří nezaměstnání opravdu neznamená, že jsou naplněny všechna volná místa. Existují obory, ve kterých je trvalý nedostatek lidí.
    Nejde jen o IT, zjevně máme nedostatek zdravotnického personálu i například řemeslníků. Chybí správná odbornost (nejen VŠ, ale i odborné SŠ).
    Mimochodem, máme extremní nedostatek učitelů. Aby nedošlo k omylu, učitelů, ne učitelek. Tady jde pro změnu o možnosti platové (nutnost živit rodinu).
    A přesto máme nezaměstnané (např.) filology. Ti prostě nemohou dělat elektrikáře. Nesmí, i kdyby chtěli.

  • 13. 9. 2016 13:49

    HoK

    Račte si všimnout, že jsem mluvil o nedostatku lidí s odborných vzděláním, nikoliv bez vzdělání.
    Naopak není nedostatek zaměstnanců na doplňování zboží či vytírání podlah. Mytí nádobí je pár desetiletí mimo (myčky nádobí jsou běžnou výbavou i domácností).
    Váš příspěvek je poněkud mimo mísu - nereaguje na fakta v mém a naopak uvádí nerelevantní.

  • 13. 9. 2016 14:58

    Pavel (neregistrovaný)

    V Kauflandu už nejméně dva týdny přehrávají dokola zprávu, že přijmou zaměstnance na doplňování zboží a do skladů, 125 Kč na hodinu. Takže i těch doplňovačů je málo a filolog by to mohl zvládnout.

  • 14. 9. 2016 11:38

    Jarmila (neregistrovaný)

    Pokud člověk s odborným vzděláním nenajde práci ve svém oboru, může se naučit práci podobnou nebo dělat práci méně kvalifikovanou. Jinými slovy filofog nemůže dělat operace slepého střeva, stát se soudcem ani nemůže zapojovat elektřinu. Může ale třeba učit na základce nebo se stát úředníkem v oboru, který zvládne. Pokud nesežene ani tuto práci, musí vzít zavděk prací ještě méně kvalifikovaou, což je třeba práce na pokladně v supermarketu.
    PS: i nádobí se myje ručně. Ne talíře, ale tzv. černé nádobí, které se do myčky nevejde.

  • 8. 9. 2016 9:02

    * (neregistrovaný)

    Máte dva dospělé potomky, kterým je 20 a 18 let, co vám říkají na to, že půjdou do důchodu až v 70 letech?
    Tak samozřejmě jsou nešťastní, nadávají mi, ale víte – to nikdy nebyli moji voliči. Celkem často jezdím na různé besedy po mateřských školkách a těší mě, když vidím, jak těmto mladým lidem nevadí, že budou tak dlouho pracovat. Nadšeně mě utvrzují v tom, že budou s maminkou a tatínkem dělat klidně i do sta let, do tisíce let a několik studujících ve školkách mě ujistilo, že jsou dokonce nesmrtelní. Já myslím, že rezervy tady jsou.
    Do kolika let podle vás člověk vůbec může pracovat?
    Kdybyste lidem, kteří dnes odcházejí do důchodu, řekli v roce 1955, že půjdou do důchodu v roce, kdy přistane poslední raketoplán a rozloučí se s ním prezident USA černé pleti, tak by se vám vysmáli. A stejně se tak dnes může někomu zdát nesmyslné, když mu tvrdíme, že bude pracovat i pět let po své smrti, třeba už jen jako generátor elektrické energie.
    Trváte na tom, že budou schopni normálně pracovat i v 70 letech?
    Nepochybně. Podívejte se například na kolegu ministra Schwarzenberga. Ten člověk má už přes 70 let a to je motor, ten jede, jede, pořád dopředu, srozumitelně a s nadšením, nic ho nezastaví. Tito lidé můžou řídit kamiony, tito lidé můžou rubat uhlí. To je bez debat.
    Už dnes mají lidé, kteří po padesátce přijdou o práci, potíže sehnat jinou. Co budou dělat, když ji ztratí v 65?
    Ano, to je problém i dneška, ale to nesouvisí a nesmí souviset se základním důchodovým systémem. To je jejich problém. My jim třeba můžeme v té době nabídnout kurzy rekvalifikace. Dokážu si představit, že řidiče tramvaje budeme moci přeškolit na řidiče antigravitačního vznášedla a horník z Mostecké uhelné půjde prostě posledních deset let rubat rigolit na Měsíc, kde je menší přitažlivost a práce nebude tak namáhavá. Naše reformy jsou promyšlené.

    http://strach.cz/drabek-mlade-nedesi-pracovat-po-smrti/

  • 8. 9. 2016 9:54

    Jarmila (neregistrovaný)

    Pořád stejný kecy, jako kolovrátek.
    1. Rodí se málo dětí - máme tu skupinu lidí, které se rodí dětí dost, mají cca 5 potomků na rodinu. Pokud tyto děti nebudou v dospělosti PRACOVAT, tak je jedno, kolik dětí se rodí. Rozhodujícím faktorem by mělo být, aby ty děti v dospělosti PRACOVALY. Pokud budeme podporovat rodiny, které jsou celý život na sociálních dávkách a mají 5-7 dětí, tak je někde něco špatně.
    2. Odchod do důchodu v 65 letech - ve společnosti se ve srovnání se společností před nějakými 40-50 lety zvýšila produktivita práce. Na výrobu stejného množství statků je potřeba méně pracovníků. To fakt neuživíme těch pár důchodců navíc? Když můžeme živit xx lidi v produktivním věku, kteří celý život na práci nemákli, tak těch pár důchodců snad taky uživíme.

  • 8. 9. 2016 10:35

    karel (neregistrovaný)

    Přesně tak. jen jinými slovy řečeno, co píšu výše. Přijde mi nespravedlivé, aby 68-letý musel pracovat (neměl v tomto věku nárok na důchod od státu) a z jeho daní i daní nás všech se živili mladí, kteří nepracují. Tohle je hlavně potřeba řešit - aby mladí lidé pracovali a ne nutit do práce důchodce resp. lidi po 65. roce věku.

  • 8. 9. 2016 11:05

    * (neregistrovaný)

    Udává se, že 3% je nezaměstnanost minimální možná - 3% lidí pracovat nechtějí, nejsou schopní, zkrátka jsou z pracovního trhu vyřazení.

    5% je nezaměstnanost zdravá, aby byla udržena VZÁJEMNĚ konkurence a motivace dobře pracovat, a na oplátku dobře platit.

    Ovšem při 10% nezaměstnanosti nedává, Z HLEDISKA UDRŽITELNOSTI DŮCHODOVÉHO SYSTÉMU, prodlužování důchodového věku smysl. Takové prodlužování parametry systému zhoršuje, protože jeho důsledkem je jedině tlak na snižování mzdy. Aby se mladý a 69-mi letý byli nuceni cenově podbízet, rvát se spolu. Což znamená pro systém jediné: menší odvody z menší mzdy (a je lhostejně, jestli "vyhraje" 68-mi letý, nebo 20-ti letý), méně peněz na důchody.... a v duchu logiky prodlužování věku odchodu do důchodu, tím ještě větší tlak na mzdy - už bude bojovat i 71-letý, tím ještě méně peněz na důchody...

    Je to závod ke dnu. Výsledkem bude krátkodobě výplata dividend do zahraničí z ještě většího zisku firem už ne 300, ale třeba 400 miliard ročně. Dlouhodobě pak "ukrajinizace" země.

  • 9. 9. 2016 10:07

    Petr (neregistrovaný)

    Nevidím problém s 3% nezaměstnaností, ale lidi, kteří nechtějí/neumí pracovat, nejsem ochoten živit z mých daní. Ani na pracáku ani na sociálce.

  • 8. 9. 2016 11:16

    P2010 (neregistrovaný)

    Postupna automatizace predevsim primitivnich cinnosti bude znamenat ubytek pracovnich prilezitosti pro celou skupinu nevzdelanych lidi. Ti nenajdou uplatneni nikde, v zadnem veku. Rychlost se kterou k tomu dojde bude velka, podobne jako kdysi ve "stoleti pary".

    Dale je treba reformovat cely system prace 8 hodin 5 dni v tydnu, ktery neni udrzitelny, protoze tolik smysluplne prace (viz vyse) nebude. S tim budou samozrejme spojene problemy vyse mzdy a zivotnich nakladu, zvlaste v bananovych zemich jako CR, kde naklady na bydleni a jidlo spolknou prakticky 100% prijmu u mnoha lidi. Takze bude nutna regulace cen bydleni, jako je to bezne jinde (ale v CR se o tom nesmi mluvit).

    Deti se bude rodit mene a je to dobre. Planeta je prelidnena. S tim je nutna i zmena celeho choreho systemu duchodu. Vetsina nakladu na zivot duchodcu je totiz virtualni (sluzby) a tudiz regulovatelny, problem bude casem pitna voda a potraviny, zvlaste dokud bude lidstvo tak hloupe jako ted. Pestovat na polich repku kvuli EU dotacim je kratkozrake a reci o tom, ze "potraviny se dovezou" z mene "vyspelych" zemi vedou k obrovskym problemum.

  • 8. 9. 2016 11:40

    Veterán (neregistrovaný)

    Asi by bylo třeba udělat referendum o tom, že kdo je proti zastropování odchodu do důchodu souhlasí s tím, že zrovna jeho bude operovat sedmdesátiletý neurochirurg, a že i ostatní služby pro něj budou dělat jen lidé vyššího věku.

  • 8. 9. 2016 11:47

    P2010 (neregistrovaný)

    Vetsinu rutinnich operaci budou delat stroje. Ted to zni jako sci-fi, ale kdyz by vam nekdo v dobe prvnich IBM PC rekl, ze za dvacet let bude bezne dostupny maly telefon s milionkrat vyssi kapacitou uloziste, take byste mu neveril :-)

    Ten problem je ale i jinde. Starsi lide vykonavaji nektere cinnosti proto, ze nynejsi HR kriteria jsou nesmyslna, hlavne co se tyka praxe. Jak muze nekdo ziskat praxi v oboru, kdyz bez ni ho nikdo nezamestna.

  • 8. 9. 2016 12:41

    bukale (neregistrovaný)

    stanoveni odchodu do duchodu by melo byt ne podle let "odzitych" ale podle let "odpracovanych" ve vztahu k profesi.

    V realu by to mohlo znamenat, ze:
    Takze treba panove politici by meli narok na duchod po 4 letech prace, hornici po 20 a treba ucitele po 30. Kdo neodpracuje, nemuze do duchodu a navzdy bude evidovany na socialce.

    Rozrodici se etnicke socialne vyloucene etnikum:
    Mnoho diskutujicich take zapomina, ze spousta 25 letych nepracujicich jsou vlastne invalidni duchodci, maji na to papiry od doktora. Takze ti pujdou do duchodu automaticky a jeste dostanou vypocet z prumeru.

  • 8. 9. 2016 13:05

    Tomáš Marný

    Tak hlavně že jsou starosti, kdo bude platit důchody. Starosti, kdo bude platit sociální dávky etniku množícímu se geometrickou řadou, nejsou - na to se peníze prostě vždycky najdou...

  • 8. 9. 2016 13:56

    Jarmila (neregistrovaný)

    K tomu je třeba dodat jen to, že dějiny se opakují. Když se k moci dostali komunisti, snažili se v praxi prosadit právo na práci, za které bojovali. Časem ale poznali, že existuje skupina lidí, kteří prostě dělat nebudou, že jim vyhovuje jen natahovat pracky. Tak právo na práci změnili na povinnost pracovat. Že by se naše poněkud novodobější společnost taky konečně ráčila poučit z historie a konečně donutila parazity pracovat? Nebojte, oni nejsou všichni tak invalidní, jak se tváří, oni jen mají strach, že by dostali do ruky lopatu a museli něco dělat. Že jsou nevdělaní a nevzdělavatelní, o tom jsme se už přesvědčili (včetně neustálých keců, jak jim bylo upíráno právo na vzdělání tím, že jejich děti byly houfně přeřazovány do zvláštních škol. Kam jinam by taky měly jít, když se za cca 6 let školní docházky nejsou schopni naučit číst a psát?).

  • 8. 9. 2016 14:46

    Pavel (neregistrovaný)

    Fakt si myslíte, že ti lidé pracovali? Oni jen chodili do práce, ráno si píchli a rovnou to zahnuli do hospody, odkud si odpoledne odskočili odpíchnout konec směny. V horším případě do práce přišli jen dvakrát měsíčně - pro zálohu a pro dobírku.

  • 8. 9. 2016 14:59

    * (neregistrovaný)

    Život je složitější, nežli tvé jednoduché představy.

    Někteří skutečně jen stáli u lopaty. A jak nedávno vzpomínal na jeden takový povedený kousek stavbyvedoucí, velmi se mu ulevilo, když si vyřídil invalidní důchod.
    Ale jiní skutečně pracovali. Hlupáci považují druhé za ještě větší hlupáky.
    Cikáni nejsou tak hloupí. Oni dělají to, co je pro ně nejvýhodnější. A po převratu dostali facku z obou stran. Jednak v jejich tradičním oboru pomocných prací dostali "konkurenci" ze zahraničí, Ukrajinců, tedy lidí kteří zde většinou nežijí s rodinou, zde jen přežívají, a za mzdu žijí tam, kde z té mzdy rodina žít může. Jenže Cikáni žijí zde.... No a ty sociální dávky nejsou zas tak vysoké (40 miliard z 1200 miliard státního rozpočtu, z toho je polovina mateřská), přesto se jim nevyplatí pracovat. Ne že by byl sociální dávky příliš vysoké, ale plat je příliš nízký. Příliš blízko k sobě.

    Ale to je řevu, když vláda zvýšila minimální mzdu na nějakých 370 Euro - hrubého.

  • 8. 9. 2016 22:08

    Tomáš Marný

    Sociální dávky nejsou zas tak vysoké? Asi jak pro koho. Sociální dávky by měly být na to, aby člověk nezemřel hladem. Když vidím vyžrané cikány vyvážející z Kauflandu vozíky přetékající chlastem, tu a tam ozdobené orchidejemi, nezdá se mně, že na tohle jsou sociální dávky určeny.

    BTW dnes se cikánská rodina předváděla na jedné z hlavních ulic na Kladně, cca 3letý smrad jezdil po ulici tam a zpátky v autíčku na elektriku... Na tohle jsou sociální dávky? O tom, jak cikáni dostanou peníze na pračku a tu vzápětí střelí za pár stovek do zastavárny, už se toho napsalo mraky.

  • 8. 9. 2016 16:23

    Jarmila (neregistrovaný)

    Kdo Vám povídal, že se za komunistů nepracovalo? Pravda, morálka třeba řemeslníků na stavbách nebývala nejlepší, ale ve fabrikách se makalo dost tvrdě. Ono taky ty plány nepočítaly s nějakou zvláštní výkonností, průměrně zacvičený šimpanz byl schopen plán plnit. Vedle toho ale bývaly i nárazovky, s těmi býval problém, ale tam se momentální nedostatek pracovních sil pokrýval studenty nebo vojskem, to byla hodně levná pracovní síla. Neustále byly nějaké ty brigády, tu na pomoc zemědělství (brambory, chmel, občas i jiné plodiny), tu na pomoc stavitelům metra, co vím, tak v 50.letech se verbovalo na stavbu tepelných elektráren. Akorát jim skutečnost poněkud pokulhávala za plány. Strejda byl zedník, od něj vím, že v rámci plnění pětiletkových plánů byli schopni zkolaudovat paneláky, které ještě nebyly ani vykolíkované, protože vedení by jinak přišlo o prémie. A tak se panelák stavěl další rok, jen se nesměl fakturovat, protože už byl přece postavený, tak se faktury psaly na třeba obchodní dům. No, a pak se taky houfně stavělo v akcích Z. Mělo to jen jednu vadu: nebyli lidi, co by pracovali zadarmo, a ještě k tomu aby to byli řemeslníci. Tak se to pytlíkovalo tak, že vedení obcí hledalo řemeslníky, co už byli v důchodu, ti chodili stavět prodejny nebo kulturáky normálně za peníze a pak se to účtovalo třeba jako údržba obce. Lhalo se všude, jen se od tužek prášilo.

  • 8. 9. 2016 17:30

    xf (neregistrovaný)

    A po kolikátým pivu ti to o nepostavených panelácích strejda vyprávěl? Ale už slevuješ, posledně jsi zde vyprávěla o tom, že ty desítky tisíc bytů v panelácích ročně se nikdy nepostavili, že to bylo jen lhaní lidem. Teď už že prý za rok.
    No, chtěl bych vidět hned první bábu, jak by řvala, a kde všude by řvala, které by předali byt až o rok později. (Mimochodem, co nájem, který by pochopitelně neplatila, ten by nikde nechyběl?)

    No, a s tím účtováním, jako by to dnes bylo snad jiné. S tak jak jsou dnes nastavené pravidla všech těch dotací, účetní a rozpočtová pravidla, ani vše podle pravdy psát nejde. Striktně je dodržovat, tak dnes postavíš leda psí boudu. A je to rok od roku horší.

  • 8. 9. 2016 17:43

    Jarmila (neregistrovaný)

    Nevkládej mi do úst něco, co jsem neřekla. To o nepostavených panelácích je fakt, kdyby strejda žil, tak by ti to potvrdil. Oni ten panelák postupně postavili, jen to holt nebylo letos, ale napřesrok. Proč myslíš, že se na přidělení dekretu na nájem bytu čekalo i 20 let? To ti nikdo neřekl, jaké se dělaly kejkle, aby rodina dostala byt? Jak se lidi třeba naoko rozváděli, aby mohli zůstat v bytě po babičce, kam se pak za pár let odstěhovalo jejich dítě? Jo, lidi řvát mohli, že nedostali byt, oni ho časem dostali, ale čekat 20 let se ani tenkrát nikomu nechtělo. Lidská paměť je krátká, co?

  • 8. 9. 2016 17:56

    xf (neregistrovaný)

    Tak teď už ti vůbec nerozumím. Tak neřekla, nebo je to fakt?

    Posledně jsi tvrdila že nepostavili, teď slevuješ že postavili, ale až za rok.

    A nepleď si dvě zcela různé věci: čekání na přidělení bytu (mimochodem kdo nechtěl čekat, mohl si postavit svýma vlastníma rukama, nebo si za vlastní peníze nechat zcela legálně postavit ! ty krátká paměti), a nebydlení v (prý!) nepostaveném bytě, s dekterem v ruce.

    Kromě toho hovořím o jiné věci: Jak je podle tebe možné, že investorovi (družstvo, obec, státní organizace, firma) nechyběly peníze za za nájem za ten (prý fiktivně) předaný byt? To by rychle někoho zavřeli. A tam by velmi rychle přestala sranda.

    Zkus přemýšlet o tom, co ti někdo nakukal, a bezmyšlenkovitě opakuješ, ty lidská paměti. Zkus se zamyslet nad tím, jestli je to co ti kdo valí do hlavy možné, jak by to mohlo fungovat.

  • 8. 9. 2016 18:12

    Jarmila (neregistrovaný)

    Tak ještě jednou a po lopatě: neřekla jsem, že se nepostavily tisíce bytů. ty se postavily a stojí. Akorát se holt výstavba poněkud zpožďovala oproti plánu.
    Řekla jsem, že se koaludovaly paneláky, které nebyly postaveny. To je fakt a za tím si stojím. A proč někomu nechyběl nájem? Protože ve všem byl neskutečný bordel. Investorem byl sice stát, ale ten nevěděl, co naplánoval, co se postavilo... Ono totiž postavení domu ještě nebylo předání, ještě se odstraňovaly závady, občas se čekalo na připojení sítí, protože ani tehdy se nebydlelo bez vody a tepla. Mezitím se dostavěl obchoďák, co už byl papírově postavený a po něm přišel na řadu ten nepostavený panelák.
    Neboj, paměť mám na to dobrou, hodně mých příbuzných pracovalo ve stavebnictví, s bordelem se potkávali denně.
    Ty si už nevpomínáš na 7 divů socialismu? Tak pro osvěžení:
    Každý měl práci.
    I když měl každý práci, nikdo nic nedělal.
    I když nikdo nic nedělal, plán se plnil na 100%.
    I když se plán plnil na 100%, nikde nic nebylo.
    I když nikde nic nebylo, tak měl každý všechno.
    I když měl každý všechno, tak všichni kradli.
    I když všichni kradli, nikdy to nikde nechybělo.

  • 8. 9. 2016 18:35

    xf (neregistrovaný)

    Zkus místo básniček radši přemýšlet. Třeba o tom, jestli to co se tehdá všechno říkalo, když se hranice otevřely, a člověk místo bajek strejdů mohl ty věci vidět na vlastní oči. Zažít, potkával, hovořil, porovnával.

    Když ti řeknu, že vidím létajícího růžového slona, budeš mi věřit? Je to možné?

    Jó strejdové, ty jsou tu od toho, aby tak trošku kecali. Oblíbená byla o tom, že v západním Německu mají speciální foťáky, kterým vyfotíš ženskou v šatech, a na fotce je nahá.
    Já nezpochybňuji to, že ti to strejda říkal. O tvojí paměť strach nemám, o tom mě nemusíš přesvědčovat. O tvůj úsudek však strach mám.

  • 8. 9. 2016 20:51

    Jarmila (neregistrovaný)

    Připomínáš mi lidi, co po skončení 2.sv.války nevěřili, že existoval nějaký holokaust. Přece nebylo možné, aby byli lidi byli po tisícovkách likvidování. A přece to tak bylo.

  • 8. 9. 2016 23:08

    xf (neregistrovaný)

    Tak to jsem si myslel, opravdu ano, že máš vyšší úroveň. Takže popírač holocaustu. No, je to z tvé hlavy.

    Mám zkušenost, že když něco nedávalo smysl, tak se to vždy ukázalo jako nepravda.

  • 9. 9. 2016 8:04

    thr

    Jenže tohle přesně bylo specifikum předrevolučního režimu - věci skutečně smysl dávat nemusely a přesto byly pravdivé... V ČSSR to ještě bylo v pohodě, tam šlo spíše o bordel, čarování s čísly kolem plánu atd. V jiných socialistických státech byli o několik levelů výše - úroda uschlá na poli, protože se ji prostě nikomu nechtělo sklízet, přitom ale totální nedostatek potravin (SSSR), o nápadech v Číně za Maa lépe nemluvit (vysoká pec na tavbu kovů v každé vesnici) a lze pokračovat.
    Proti tomu vlastně nestojí různá kouzla kolem plánování v ČSSR ani za řeč :-)

  • 9. 9. 2016 8:23

    - (neregistrovaný)

    Na zahradě mi běhá sousedův pes!

    Ale vždyť to má dvě nohy a křídla.

    Hmmm... to skutečně smysl nedává a přesto je to pes. To je specifikum mého souseda, že má takového psa.

  • 9. 9. 2016 7:40

    Pavel (neregistrovaný)

    Ale no tak. To co popisuje Jarmila bylo natolik běžné a normální, že se to ukazuje i v tehdejší komunistické filmové produkci jako něco zcela běžného (i když odsouzeníhodného). Dokonce i tehdejší cenzoři to považovalií za natolik normální věc, že to nezcenzurovali.

    A ono to nebylo jen ve stavebnictví. Běžné byly záporné stavy zásob na skladech - prostě firma, aby splnila plán, tak prodala výrobky, které ještě nevyrobila, atd.

  • 9. 9. 2016 7:56

    - (neregistrovaný)

    http://www.csfd.cz/film/23435-bila-pani/prehled/

    Bílá paní
    Komedie
    Československo, 1965, 91 min

    V tomto filmu otevírali neexistující most, plavali v řece a předstírali, že existuje.

    Tak film bychom měli. Teď ještě nějaký neexistující most, dům, silnici, továrnu, který slavnostně otevírali, jásali, předali, zkolaudovali, ač neexistoval.

  • 9. 9. 2016 9:27

    Jarmila (neregistrovaný)

    A to jsme se tu ještě nebavili o bordelu, který byl třeba na státem sledovaných stavbách nebo o hrdinech socialistické práce v hornictví. Tam se trhaly rekordy způsobem, že se podpořila jedna parta, nasadila se na lepší místo a jelo se i na 4 směny. Po měsíci se vyhlásil rekord a všichni dostali prémie. Za půl roku se podpořila jiná parta a jiný důl. A hned bylo o čem psát, aby lidi měli dojem, že se mají líp.
    Státem sledované stavby jsem zažila jako studentka, kdy jsme byli posláni na pomoc před otevřením další linky metra v Praze. Přišel vedoucí, chytil se za hlavu a řekl, že pro nás nemá práci, protože otevření metra je politická věc a že tam chodí o sobotách brigády z pražských podniků, kterým prostě nějakou práci dát musí. Takže pro skupinu studentů a ještě na 3 týdny si ji fakt nevymyslí. Tudíž nám doporučil, abychom se po příchodu z práce někam zdekovali, abychom nebyli k nalezení, a kdyby nás náhodou někdo hledal, že mu vysvětlí, že jsme různě po celé stavbě a že by nás horko těžko hledal. Tak jsme se tam domluvili se stavebníky a denně měli exkurzi do nějaké části metra, kam bychom se jako se cestující nikdy nedostali, chlapi zas byli rádi, že si mají při práci s kým pokecat. Za ty 3 týdny jsme pracovali celá dvě půldne. No, a perličkou bylo, že jsme za tu flákárnu dostali plat a ještě mimořádné prémie. Vůči těm, co jezdili uklízet na Jižní město nové byty před předáním to bylo sprosté, oni se fakt nadřeli, ale my si to nevymysleli. Dodnes to byly moje nejsnáze vydělané peníze. Tím taky nepopírám, že se to metro nepostavilo, jen že mohlo stát o hodně míň. Víte, co se tam třeba zbytečně vyházelo materiálu, který ještě mohl být použit jinde?

  • 9. 9. 2016 9:48

    - (neregistrovaný)

    No, tohle jsem viděl i v tržním kapitalismu. Teď zrovna není co na práci.... běž přerovnat časopisy. Jen se tomu neříkalo "státem sledované stavby".

    Ale když jsi to zmínila, tak ty státem sledované stavby nebyl tak úplně nesmysl. Kolega kdysi v projekťáku dělal na překreslení - úpravách dokumentace pro už nevím, jestli Temelín, nebo Dukovany. Bylo na to říkal dvoj, nebo trojnásobek času. Takže tam bylo minimum chyb, byl čas to udělat pořádně. (A studentky odklidit někam, kde nenadělají škodu - náprava chyb je dražší, nežli nevyužití pracovní síly za každou cenu). To nebylo hloupé. Ale dnes by to bylo naprosto nepředstavitelné.
    No srovnej to s dneškem, jaké tam měli nedávno průsery s falšováním kontrol svárů v jaderné části. Vše externí soukromé firmy, tlak na cenu, termíny.... jaké podmínky nastavíš, takový výsledek dostaneš. Jen blbec se může divit, že když nastavil podmínky pro vytvoření průseru, že ten průser nastal. A přesto to tak udělali.

    No metro, pokud vím, tak tehdá se stavěl metr za milión. A ten metr stál milón i po deseti letech (!) inflace. Ovšem dnes je ta cena úplně jinde. No hádám, je to jen pohled z vnějšku, že nejprve odstranili takový tuk, o kterém píšeš. Jenže potom se muselo stát něco zlého. Co tu efektivitu výrazně zhoršilo, i přes modernější dostupné technologie.

    No znám firmu, kde babám na lince nastavili normy rychlejší, nežli je maximální možná teoretická rychlost stroje. (Baby dělají přesčasy zdarma - inu asi vyšší efektivita.)

  • 9. 9. 2016 10:13

    Jarmila (neregistrovaný)

    My bychom tam moc škody nenadělaly, to metro se před otevřením mělo jen uklízet a leštit. Jenže ještě nebylo dodělané, my třeba umyly perón dočista, načež přijela multikára, vyklopila tam maltu a zedníci šli cosi dodělávat. Nebo se čistily obklady od zaschlé barvy, to se bralo hadrem, nožíkem a ředidlem a nesmělo se to poškrábat (a na některých místech na podlaze byly té barvy i tři cenťáky, když tam někdo překlopil plechovku s barvou). Jenže to zase bylo skoro nanic, protože vedle se malovalo a malíři to stejně zas zacákali barvami. Beru, že uklízet se má průběžně, aby toho najednou nebylo moc, ale taky se to musí dělat s rozumem. Ale zase to bylo zajímavé setkání se socialistickou realitou.
    Ono těch frašek bylo víc. Ja jsem třeba chtěla vidět 1. máj v Praze. Tak jsme se šli podívat. Seděli jsme s kamarádkou na zábradí u letenského stadiónu a pozorovaly průvod. Pak jsme přešly Letnou a chtěly jít někam do parku, třeba na Petřín, a na dvojku vínka. Na konci Letné nás zarazilo, že ti lidi házeli prápory do Avie bez ladu a skladu. Věděly jsme, že kdo nesl prapor, musel ho druhý den v práci odevzdat, aby byl zase napřesrok, proto to nikdo nechtěl nosit. Tady ale stály dvě Avie, do jedné to házeli, z druhé brali a běhal tam milicionář a volal na ně, že musejí jít přes Letnou ještě jednou, že je tam málo lidí a přenos v TV má být ještě půl hodiny. Tak si mládenci vzali jiné prapory, vedlejší ulicí to vzali na druhý konec Letné a šli v průvodu ještě jednou. My na to koukaly s otevřenými hubami, co to je za šaškárnu. (A když třeba tohle někomu řeknu, taky mi to nikdo nevěří, a přesto je to pravda)

  • 9. 9. 2016 10:25

    - (neregistrovaný)

    No vidíš. To mě jednou na základce taky dali do ruky prapor. Tak jsme to nesli, v celé řadě, inspirováni sovětským filmem o kapitulaci Německa, praporem dolů, násada nahoru (Je to docela známá scéna, hází tam tam tyto prapory německých divizí na hromadu.) A co, a nic. Jen dějepisář se šklebil jak opice.
    Ale pravda je, že mezi nejprověřenější soudruhy na Letnou, tam jsem se nikdy nedostal.
    Kamarád, tehdá zase ředitel střední školy, z toho si zase udělali srandu, když musel stát na tribuně. Začali vyvolávat, že se našli děti, slyšící na jméno... které jejich nezodpovědný otec, zřejmě alkoholik, zanechal opuštěné.

    Bolo to celé absurdné, Kefalín.
    Ale zase zpět na zem, třeba ti Černí baroni, dnes už to jde, a je zajímavé si dohledat, jak to bylo doopravdy, kde opravdu sloužil Švandrlík, kdo byl major Terazky atd.

  • 9. 9. 2016 11:28

    Jarmila (neregistrovaný)

    V průvodu na Letné mohl jít každý, to prověření se týkalo jen tribuny.

    V Praze to vůbec bylo zajímavé, tam třeba školy chodily mávat na ulici, když přílétaly delegace spřátelených zemí, aby TV mohla nafilmovat "vřelé uvítání občany".

    Ale co bvlo fakt zajímavé, tak třeba státní instituce dostaly např. před 1.májem befel, jaké heslo mají vyvěsit na budovu. Bylo to prý proto, aby třeba vedle sebe nebyla dvě hesla stejná. Stejně jako lidi, bydlící na hlavní ulici, dostali papírové praporky, aby je vyvěsili do oken.
    Jo, jo, život byl jedna velká komedie.

  • 9. 9. 2016 10:37

    - (neregistrovaný)

    Ale oč to bylo absurdnější, nežli situace v soukromé firmě, kde bílý kůň v čele firmy pozval vedoucí (střední až střední nižší management) na večeři v nejvyšším patře mrakodrapu. A těm, co se omluvili nechal vzkázat, že kdo se chce ve firmě udržet, ten by měl svoji účast na večeři ještě zvážit?

    Copak to není jen jiná, stejná, forma prvomájového průvodu? Není to snad šaškárna? (Já jsem na to ale s otevřenou hubou nekoukal, já se jen velmi dobře bavil, protože jsem velmi krátce předtím podal výpověď.)

  • 11. 9. 2016 17:34

    Radek (neregistrovaný)

    Ale tady přece vůbec nejde o to,jaký bude třeba za dvacet let věk dožití. Ten člověk bude už v šedesáti zhuntovaný stejně teď,za rok i za dvacet let.Přece neznamená,že když bude někdy v budoucnu věk dožití 100 let,tak ten člověk bude v šedesáti zdravější či čipernější,než dnes!

  • 11. 9. 2016 19:37

    Krtek (neregistrovaný)

    A já si myslim opak. Dneska vídam běžně lidi jezdit do kolbenky na kole těsně v předdůchodovym věku. Lidi žijou zdravějš, víc sportujou a nadřou se míň i v těch kolbenkách. Je přece nesmysl aby se lidi dožívali dělšího věku s tim, že v 65 letech jsou najednou na odpis do rakve ale akorát přístroje je za 20 let udrží při životě o pár let dýl. To je přece nesmysl. Když se lidi dneska dožívaji 65-70 let, za 20 let se budou dožívat v průměru 75-80, určitě budou v těch 70 letech použitelnější než dneska třeba v 65. A to píšu ve svym věku s vidinou důchodu v 69 letech.

  • 27. 4. 2017 9:14

    Kl (neregistrovaný)

    Tak teoreticky mají ekonomové pravdu. Ale jen teoreticky. Dokud bude stát svou tunelovací politikou rozhazovat víc než vybere, tak můžou lidé pracovat i 5let po smrti a bude to k ničemu. Když hospodář zaseje tak sklidí, a s tím vyjde. Když stát tu úrodu nasype do potoka, všichni budou mít houby bez ohledu na to jak moc efektivně a kolik hodin denně a do kolika let budou pracovat.A stát úrodu vyhazuje a ještě si na ni půjčuje.....Je fuk jestli obyčejnýho člověka čeká důchod v 55 nebo 80ti letech....obyčejný důchodce to bude mít na houby vždy. Od stolu se to počítá hezky, ale rukama dělat to ne.
    .To už tu bylo, že zítra nařídíme , aby jsme se včera měli lépe....Akorát je víc těch, kteří jsou reálně neužiteční a ze současného stavu mají největší prospěch, a tak je to potřeba čím dál tím víc komplikovat a nařizovat různé povinné platby, aby sebehloupějsí graf začal být ze zákona užitečný a v rámci sebe sama měl jakoustakous logiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).