Hlavní navigace

Z Báječné půjčky je „šikovný“ parazit

25. 3. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Aktualizováno 27. 3. 2011 14:15
Opět po čase jsme otestovali trh nebankovních půjček. Tentokrát jsme zjistili, že podváděni nejsou jen žadatelé o půjčku, ale také známé úvěrové společnosti.

O tom, že se na trhu mezibankovních půjček dějí divné věci, jsme se přesvědčili naposledy v článku Cemstar invest: peníze neuvidíte, o kauci přijdete. Zkusil jsem si tehdy situaci člověka, který už nedostane úvěr od banky a většinou ani od prověřené úvěrové společnosti a musí se tedy obrátit na některou z mnoha společností, které v Česku anoncují půjčky bez nahlížení do registrů. Výsledkem bylo nepříjemné zjištění, že místo úvěru na vás spíše čeká další finanční past.

Protože si nedělám iluzi, že by jeden článek situaci na trhu změnil, zkusil jsem si celý proces zhruba po půl roce zopakovat a opět jsem si na internetu našel web nabízející půjčku bez nahlížení do registrů. Výsledek je opět takový, že při využití nabízených služeb přijdete zbytečně o peníze. A i když tentokrát nejde o tisíce, opět se ukazuje, že je k půjčkám třeba přistupovat velmi obezřetně.

Báječný banner

Měl jsem provedení tohoto testu naplánováno již nějakou dobu a stále jsem se nemohl do realizace přemluvit. Chtěl jsem tentokrát zavolat na inzerát v tištěných médiích (např. v inzertní rubrice deníku Metro nebo v zákaznických novinách Kaufland je takových inzerátů pokaždé požehnaně). Pak jsem ale při brouzdání po internetu narazil na reklamní banner, který mi sliboval Báječnou půjčku. Neodolal jsem.

Dostal jsem se na jednoduše strukturovaný web bajecna-pujcka.cz, který na první pohled působí celkem věrohodně a také vkusně. Rychlé představení webu, reference, hezké fotky hezkých usměvavých telefonních operátorů, online žádost o půjčku. Opět nešlo odolat.

Vyplnil jsem žádost o půjčku. V prvním kroku jsem zadal běžné osobní údaje, které zadáváte vždy, když chcete půjčku a stvrdil jsem, že souhlasím s podmínkami. Ty hlavně říkají, že společnost Euro Money Czech může zpracovávat vaše osobní údaje a může je také předat třetím osobám. Kromě jiného souhlasem s těmito podmínkami stvrzujete také to, že souhlasíte se Zásadami ochrany osobních údajů společnosti Euro Money Czech. Zde jsem narazil na první zádrhel. Nikde na webu (ani na webu samotné společnosti) jsem tyto Zásady nenašel (v patičce webu se objeví pod tajemnou zkratkou ZOOU až po tom, co se na ně později zástupkyně společnosti už jako redaktor serveru Měšec.cz zeptám).

Po absolvování prvního kroku se dostávám do druhé části žádosti. Tam si nejprve přečtu tuto radostnou větu: Vaše online žádost o půjčku byla SCHVÁLENA! Radost je ovšem předčasná. Hned v další větě se totiž dozvíte, že máte provést autorizaci „vašeho mobilního telefonu a souhlasu“. Co k tomu je třeba udělat? Odeslat sms na číslo začínající 903. Cena? 99 korun. To se přitom dozvíte pouze tehdy, pokud máte zdravé oči. Informace o ceně je totiž napsána menším písmem a světle šedou na bílém podkladě.

Pokud sms nepošlete, máte smůlu. Alespoň to říká další věta, kterou se v kroku 2 dočtete. Pokud není autorizován Váš mobilní telefon a souhlas s podmínkami, Vaši online žádost budeme nuceni ZAMÍTNOUT! O tom, že volbu nemáte, vás přesvědčí také mail, který vám následně přijde z adresy společnosti Euro Money CZECH, kde stojí: Pokud není autorizován Váš mobilní telefon a podmínky, Vaše žádost bude následně zamítnuta. Zde už je alespoň cena za SMS dobře viditelná.

Neměl jsem tedy na výběr a autorizaci jsem provedl.


Zdroj: www.bajecna-pujcka.cz

Krok 2

Kdo mi to volá?

Během následujících 48 hodin od vyplnění mám být kontaktován. Nemusíme ale vůbec čekat tak dlouho, již zhruba za čtyři hodiny mi volá Home Credit. Chtěl jsem úvěr bez prověřování v registrech (taková půjčka to má také podle webu bajecna-pujcka.cz být), přesto si mě zástupkyně společnosti Home Credit prověří v registru SOLUS.

Z jednoho hovoru se tak dozvím, že jsem byl hned dvakrát podveden. Když bych rovnou žádal u Home Credit, nezaplatím za žádost vůbec nic, zde mě vyšla na 99 korun. Obelhán jsem byl také tím, že jsem byl ověřován v registru. Uvažuji tedy, že kvůli tomu budu svou žádost reklamovat a pokusím se od společnosti Euro Money Czech získat zpět částku zaplacenou za autorizační sms.

Druhý den si reklamaci rozmyslím. Volá mi totiž Provident Financial, který rovněž reaguje na mou poptávku. Tato společnost do registrů skutečně nenahlíží, „skóruje“ vás podle příjmů a údajů ve vlastní databázi. I u ní ale platí, že jsem 99 korun za autorizační sms zaplatil úplně zbytečně. I u Providentu si můžete zažádat o půjčku bez poplatku.

Zeptal jsem se tedy dvou výše zmíněných společností, zdali vědí, jak funguje web bajecna-pujcka.cz a jestli se společností Euro Money Czech, která web provozuje, spolupracují.

Jak Home Credit, tak Provident Financial potvrzují, že jsou na spolupráci domluveni, obě společnosti jsou však překvapeny z toho, že žadatelé jsou nuceni pro úspěšné odeslání žádosti platit poplatek ve výši 99 korun. Spolupráce s touto společností je z naší strany podmíněna tím, že žadatelé o půjčku nebudou platit žádný poplatek, ať už formou sms nebo jiným způsobem, píše mi mluvčí Home Credit Eva Řimnáčová.

Ta také dále uvádí, jak její společnosti zástupci Euro Money Czech zdůvodnili, proč na mě Home Credit dostal kontakt, i když jsem platil poplatek za odeslanou sms. U posouzení Vaší žádosti došlo podle informací Euro Money k chybnému vyhodnocení, kdy jste žádost autorizoval z jiného telefonního čísla, než které jste vyplnil v žádosti. Proto jste byl mylně vyhodnocen jako žadatel pro Home Credit a nikoliv jako žadatel konkurenční firmy, která žádosti zpoplatňuje. Toto tvrzení však není pravdivé. Mobilní číslo mám jediné, žádné další nepoužívám a potřeboval jsem ho zadat správně právě proto, abych mohl web otestovat.

Ze lži zástupce společnosti Euro Money Czech usvědčuje také vyjádření mluvčího společnosti Provident Financial Ondřeje Holoubka. Ten potvrzuje, že i jeho zaměstnavatel vyžaduje nulové poplatky za žádost. Veškeré zprostředkování půjčky pro naši společnost má být pro žadatele zdarma, firmě Euro Money Czech platíme my z našich prostředků. Překvapuje nás proto, že Euro Money Czech si začala za ověřovací sms účtovat 99 Kč, ačkoliv veškeré zákaznické linky Provident Financial jsou bezplatné. Toto chování je pro nás nepřijatelné, protože se neslučuje s naší etikou podnikání. Vstoupíme kvůli tomu s Euro Money Czech do jednání, jehož cílem bude buď náprava této situace, nebo přehodnocení budoucí spolupráce.

Ukončení spolupráce slibuje také Home Credit. Nicméně díky Vašemu upozornění jsme objevili na straně Euro Money pochybení, kdy stránka www.bajecna-pujcka.cz vyvolává v žadatelích dojem, že podmínkou zprostředkování půjčky je odeslání sms zprávy v hodnotě 99 Kč. Vzhledem k tomu, že společnost Euro Money Czech tímto krokem jednoznačně porušila dohodnuté podmínky, přistoupili jsme k okamžitému ukončení spolupráce na této stránce, uzavírá Řimnáčová.

Z našich zkušeností firma podniká hlavně na Ústecku a nabízí také vytvoření návrhů na oddlužení za cca 10 tisíc Kč, což je zvláště pikantní, když nejdříve nabídne úvěr a pak následné oddlužení, řekl nám ke společnosti EMC ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Eliminace rizika za stovku

Ze zvědavosti a proto, aby i druhá strana měla prostor pro vyjádření zeptal jsem na pravidla spolupráce také u společnosti Euro Money Czech. Poslal jsem několik otázek a přišla mi odpověď o několika odstavcích. Na konkrétní dotaz, zdali je součástí dohody o spolupráci s výše zmíněnými společnostmi také zmínka o tom, že zprostředkovatel může vyžadovat autorizaci přes sms za 99 korun, jsem se odpovědi nedočkal. Za to už ale vím, že společnost Euro Money CZECH a.s., vlastní a provozuje v České republice přes 80 serverů, z nichž každý server je zaměřen na několik poskytovatelů (partnerů) či přímo pouze pro jednoho partnera.

Z odpovědi členky představenstva Šárky Koudelkové se také dozvídám, proč její společnost vyžaduje od žadatelů zasílání sms. Autorizace mobilního telefonu a souhlas s podmínkami je nastaven v rámci eliminace rizika podvodného jednání ze strany žadatelů, se kterým se naše společnost setkává denně. Paralelně eliminuje výkonnost call center a nákladovou složku na jejich výkon a čas. K tomu jen dodám, že na webu společnosti i na testovaném webu najdete jediné telefonní číslo, na které jsem se ze zhruba osmi pokusů ve třech dnech nedovolal ani jednou.

V další části vyjádření mi Šárka Koudelková píše, že jsem nepozorný. Žádost není podmíněna odesláním SMS, pravděpodobně jste si řádně nečetl informace uvedené na serveru, ale podmiňujeme (eliminujeme) žadatele, kteří neprovedou autorizaci, a ti jsou zpracováni dle jiných parametrů nežli ti, co autorizaci provedou.

Posílám jí tedy znění bodu 2 z části Jak na to? testovaného webu. Zní takto: Formulář Vás přesměroval do kroku 2, kde je „NUTNÉ“ autorizovat Váš mobilní telefon a obchodní podmínky. Postupujte tedy dle pokynů v kroku č. 2. (ten jsme si popsali výše – poznámka redakce) Jak tedy tento bod koresponduje s předchozím vyjádřením paní Koudelkové o tom, že žádost není podmíněna odesláním SMS?

Zde je uvedeno primárně tak, že se žadatel má řídit informacemi uvedenými v kroku 2. S ohledem na různé kampaně se tento krok v průběhu dnů různě mění. Někdy jsou tam autorizace, někdy jsou tam pouze informace o typu půjčky apod. V okamžik Vámi podané žádosti tam v týž den probíhal update nového systému, a zrovna testovací rozhraní nových autorizací.

skoleni_15_4

Závěr si udělejte sami. Nám ho napsala opět Šárka Koudelková, když se dále vyjádřila k jedné z otázek. Zdali je toto v souladu s dobrými mravy či nikoli je velice relativní pojem. Jistě chápete, že se snažíme maximálně eliminovat rizika. Zdali žadatel u našich partnerů žádá bezplatně či nikoli, toto bohužel nevíme.


Zdroj: www.bajecna-pujcka.cz

Jak na to?

P.S.: Po vydání článku byla na testovaném webu provedena výrazná úprava (porovnejte obrázky v textu s nynějším stavem). Žádost o půjčku tak nově není třeba potvrzovat SMS zprávou za 99 korun. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).