Hlavní navigace

Vyplatí se v době krize zakládat rodinu?

7. 12. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nejistá pracovní budoucnost motivuje některé páry k plození dětí. Těhotná žena má více práv a jistou státní sociální podporu.

Pracovní židle se už zatřásla pod mnohým zaměstnancem. Nikdo si nemůže v dnešní době být jistý svým pracovním místem. Finanční krize se tak podepisuje na hodně ukazatelích. Jedním z nich by mohla být i česká porodnost. Ovlivní finanční situace rozhodnutí o tom, kdy založit rodinu?

Odborníci se dohadují, zda bude mít současná krize stejné důsledky jako krize ve 30. letech – snížení porodnosti. Nebo zda bude naopak motivací pro mladé ženy, které doposud kvůli práci své mateřství odkládaly.

Krize ve 30. letech, která bývá odborníky v mnoha ohledech přirovnávána k současné krizi, výrazně poznamenala porodnost na celém světě. V Československu tehdy poklesl průměrný počet dětí na jednu ženu pod dvě děti. Přesněji v roce 1936 to bylo 1,66 dítěte. Přitom ještě v roce 1921 na jednu ženu u nás průměrně připadaly tři děti.

Paradoxem byla změna, která přišla se začátkem druhé světové války. V této době se situace začala obracet k lepšímu, a to možná také proto, že rodičovství znamenalo šanci, jak uniknout před totálním nasazením. Zvyšování porodnosti pak vyvrcholilo v roce 1946, kdy na každou ženu připadlo až tři a čtvrt dítěte.

Babyboom v Česku

Česká republika byla ještě donedávna zasažena tzv. babyboomem, který byl odstartován silnými ročníky lidí, kteří se narodili v 70. letech. Předpokládalo se, že trend babyboomu jen tak brzy neskončí, ale nyní mu v cestě stojí ekonomická krize. Ta však pravděpodobně nebude jediným důvodem, který zapříčiní ukončení babyboomu dříve, než demografové předvídali.

V Česku přibývá žen, které nechtějí mít žádné dítě. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Nechci mít děti. Nikdy!

V předešlých měsících se rodily děti především starším ženám ze silných ročníků, které těhotenství odkládaly. Tento trend musel samozřejmě časem odeznít. Demografové se ale obávají neustále se rozšiřující finanční krize, která v minulosti vždy negativně ovlivnila porodnost. Loni na každou ženu u nás připadlo jedno a půl dítěte. Prognózy do budoucnosti nyní hovoří jasně, můžeme se obávat poklesu tohoto ukazatele až na 1,1 dítě na každou ženu. Přitom podle demografů jsou ideálním stavem zajišťující obnovu populace průměrně alespoň dvě děti připadající na jednu ženu.

Lze se jen dohadovat, jak bude tímto vším česká porodnost skutečně ovlivněna. Je fakt, že plánování dítěte bývá většinou dlouhodobou záležitostí, přesto ztráta zaměstnání může toto plánování dost ovlivnit a to nejen ve prospěch rozhodnutí, s novým přírůstkem do rodiny ještě posečkat.

Nejistou pracovní budoucnost řeší každý po svém. Některé firmy však zaznamenaly případy, kdy právě dnešní složitá situace na pracovním trhu byla největší motivací pro mnohé mladé ženy k tomu pořídit si dítě právě teď. Všichni už více než rok žijeme v nejistotě a pokud za normálních okolností platí, že si člověk nemůže být jistý svojí prací, v posledních měsících toto pravidlo platí dvojnásob. Není žádnou výjimkou, že často s výpovědí domů přijdou i spolehliví a schopní pracovníci. Některé ženy tak daly v předchozích měsících před stresem v práci, neustálým napětím a obavou o ztrátu zaměstnání přednost rodinnému životu. Je ale pravda, že ženy, které se takto rozhodly, měli doma již vytvořené finanční zázemí pro založení rodiny. Pokud tedy některá z nich přemýšlela o založení rodiny kvůli práci až za dva nebo tři roky a finanční krize doposud nestihla výrazně poznamenat její domácnost, lze pochopit, že svoje rozhodnutí uspíšila.

V porovnání s maminkami v ostatních zemí se můžou ty české těšit na dlouhou mateřskou i rodičovskou dovolenou, která je například ve Španělsku luxusem. Podpora v mateřství patří u nás k jedné z nejvyšších v Evropě. Z hlediska pracovně právního je také těhotenství jedinou největší jistotou matky, že i za pár let bude pracovat na své pozici. Těhotné ženě je ze zákona poskytnuta mnohem větší pracovně právní ochrana než jinému zaměstnanci a ta ji chrání i před výpovědí. K výpovědi u těhotné ženy může zaměstnavatel přistoupit jen ve zcela výjimečných případech.

Proč se demografové bojí, že dojde ke snížení porodnosti?

Jak již bylo zmíněno, současná krize v mnoha ohledech připomíná krizi ve 30. letech, ta s sebou ale právě přivedla výrazné snížení porodnosti.

Svědčí o tom i fakt, že snad jediné odvětví, kterému ekonomická krize ve 30. letech pomohla, byla výroba antikoncepce. Ta například v USA zažila v této době svůj největší boom. Ženy se děsily rodičovství z finančních důvodů a výrobci antikoncepce tohoto strachu využívali a na krizi tak vydělali. O ženské antikoncepci se tehdy mluvilo jako o drogistických přípravcích, které slouží k osobní hygieně. Pravým jménem se z morálních, ale ani zákonných důvodů nazývat nemohla. Prodej antikoncepce bylo totiž v té době nezákonný. Objevila se řada inzerátů, které na ženy vyvíjely nepříjemný tlak, že jen díky této nové „osobní hygieně“ předejdou nechtěnému počet.

dan_z_prijmu

Krize se už podepsala i na porodnosti v USA

V USA již kvůli krizi zaznamenali snížení porodnosti a to poprvé za poslední desetiletí. V roce 2007 se v USA narodil rekordní počet dětí, který dokonce překonal babyboom před padesáti roky. Rok 2008 byl však v opačném znamení. S výjimkou deseti států hlásí všechny ostatní pokles porodnosti. Narodilo se celkem o 68 tisíc dětí méně než v předchozím roce. A rok 2009 s sebou do dnešních dnů přinesl další poklesy.

I v Americe proto přirovnávají stav k době krize ve 30. letech. Z celkového počtu ztracených pracovních míst jich 80 % připadlo právě mužům. Jsou to tedy ti, kteří jsou v USA zasaženi finanční krizí nejvíce. Proto není výjimkou, že v mnoha rodinách musely na čas převzít roli hlavního živitele ženy. Je tedy logické, že v dané situaci musí i ony své plány na rodičovství odložit. Dítě bývá z pravidla v každém rozpočtu domácnosti jednou z nejvyšších položek. Lze předpokládat, že konečné slovo v tom, jak moc plánování rodičovství ovlivní právě probíhající finanční krize, bude mít nakonec až její skutečná délka a hloubka.

Ovlivnila finanční krize vaše rozhodnutí pořídit si dítě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuji se na psychologii, pracovně právní problematiku a zavádění moderních manažerských metod. Studuji žurnalistiku, politologii a chystám se na práva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).