Hlavní navigace

Vybrat vhodné cestovní pojištění je někdy alchymií

9. 2. 2009
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Celoroční cestovní pojištění nabízí na tuzemském trhu většina pojišťoven. Kromě standardního pojištění léčebných výloh lze sjednat i další doplňková pojištění. Jenže vybrat si správně není jednoduché. A některé mimořádné události pojištění nekryje, přestože je ovlivnit nemůžete.

Cestovní pojištění slouží ke krytí léčebných výloh v případě úrazu v zahraničí. Pojištění se doporučuje každému, kdo vyjíždí za hranice naší země. Nezřídit si na cestu cestovní pojištění by se nemuselo vyplatit. Následky zdravotní péče se mohou při nejrůznějších zranění (úrazy na pláži, autonehoda v místě pobytu nebo převoz zraněného zpět do Česka) vyšplhat do statisícových až miliónových částek. Cestovní pojištění lze pořídit od několika stokorun. Kromě celoročního cestovního pojištění se můžete pojistit i jednorázově, ale nevýhodou u tohoto způsobu je, že ne každý si na pojištění včas vzpomene a v době, kdy ho potřebuje, je už většinou pozdě. Celoroční cestovní pojištění tak pomáhá především těm, kteří často vyjíždějí za hranice a nechtějí před odjezdem přemýšlet o tom, do jaké pojišťovny zajít anebo jaké webové stránky navštívit za účelem sjednání pojistné smlouvy. Čtěte více: Do zahraničí raději stále s pojištěním

Pro porovnání cen jsme se zaměřili na jednu osobu, partnerskou dvojici a rodinu se dvěma dětmi (v modelovém příkladu jsme počítali s věkem dětí do 15 let, jednotlivé pojišťovny však považují za dítě i starší potomky). Lokalitou pro zahraniční dovolenou je kterékoliv místo v Evropě. Kromě tohoto kontinentu přidávají pojišťovny i další země, které jsou většinou lokalizované do oblasti Středozemního moře (např. Egypt, Tunisko, Maroko). Čtěte více: Jaké cestovní pojištění je nejvýhodnější pro mladou rodinu?

Celoroční cestovní pojištění
Pojišťovna Pojištění Poznámka
1 osoba Rodina*
Allianz 4 590 Kč 18 360 Kč
Axa 1 399 Kč nelze
Česká podnikatelská pojišťovna 590 Kč 1 290 Kč Platí pouze v zemích EU a EHP
Česká pojišťovna 960 Kč 3 840 Kč
ČSOB pojištovna 1 390 Kč 1 200 Kč děti do 16 let
Generali 2 372 Kč 9 945 Kč
Hasičská vzájemná pojišťovna 2 500 Kč 10 000 Kč
Komerční pojišťovna 1 550 Kč 3 520 Kč
Kooperativa 1 200 Kč 4 800 Kč děti do 6 let zdarma
Maxima 2 300 Kč 4 600 Kč děti do 18 let zdarma
Oborova zdravotní pojišťovna 1720 Kč 6 080 Kč dítě do 17 let 1 320 Kč
Pojišťovna VZP 2 500 Kč 2 500 Kč**
Slavia pojišťovna 365 Kč 710 Kč Platí pouze v zemích EU a EHP
Uniqa 400 Kč 1 000 Kč děti 4–18 let
Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance 1 720 Kč 6 080 Kč dítě do 17 let 1 320 Kč
Zdravotní pojišťovna Škoda 1 20 Kč 6 080 Kč dítě do 17 let 1 320 Kč

Zdroj: pojišťovny, Pozn.: *) 2 dospělí a 2 děti, **) Cena 2500 Kč platí pro celou rodinu tehdy, je-li rodina pojištěna u VZP


Avšak ani ceny, které jsou v naší tabulce, nemusí být zcela odpovídající. Vždy záleží, co všechno do svého cestovního pojištění zahrnete, jak vysoké limity plnění v případě úrazu nastavíte nebo jaká dodatková pojištění zvolíte. Údaje v tabulce jsou proto čistě orientační a mohou se případ od případu měnit.

Celoroční pojištění nemusí znamenat pojištění na 365 dnů

Pojišťovny nabízejí v rámci celoročního cestovního pojištění dvě verze tohoto produktu. První je, že se pojistíte skutečně na všechny dny v roce, které budete trávit v zahraničí. Toto pojištění je většinou několikanásobně dražší. Druhý tip pojištění se vztahuje na výjezdy, které mají většinou časově omezenou platnost. Většina pojišťoven na tuzemském trhu nabízí třicetidenní pojištění. Některé tento limit překračují (např. Česká pojišťovna má stanoveno 35 dnů, Pojišťovna VZP nebo AXA až 90 dnů). Čtěte více: Cestovní pojištění nepodceňujte

Ne všechny pojišťovny nabízejí vlastní pojištění

Levněji můžete cestovní pojištění pořídit u některých zdravotních pojišťoven jako jejich pojištěnci. Je to dáno tím, že vybrané zdravotní pojišťovny mají nasmlouvané slevy u komerčních pojišťoven, anebo přímo prodávají produkty dceřiných společností (ze zákona samy nesmějí podnikat). Na přepážkách Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) můžete zakoupit cestovní pojištění od Pojišťovny VZP, na kontaktních místech Hutnické zaměstnanecké pojišťovny (HZP) zase cestovní pojištění Allianz pojišťovny s výraznou slevou pro pojištěnce HZP. Oborová zdravotní pojišťovna zase prodává produkty pojišťovny Vitalitas.

Doplňková pojištění

Kromě pojištění léčebných výloh zvažte, jestli se vám nevyplatí sjednat doplňková pojištění. Ta se nejčastěji týkají úrazového pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu, ztráty a poškození cestovních zavazadel, zpoždění letu o předem vymezený počet hodin nebo právní asistence. Čtěte více: Co je dobré vědět o pojištění zavazadel

Pojištění na platebních kartách

Většina tuzemských bank nabízí pro turisty i pojištění k platebním kartám. Zde je však bedlivě zkontrolovat pojistnou smlouvu. Může obsahovat spoustu výluk a v případě pojistné události byste mohli zaplakat. Sjednání cestovního pojištění je otázkou několika minut (použijete-li internet) anebo stačí jedna návštěva kamenné pobočky vytipované pojišťovny. Čtěte více: Platební karta s cestovním pojištěním?

Některá pojištění k platebním kartám však jsou velmi kvalitní a za pár set korun měsíčně vám nabídkou komplexní pojištění celé rodiny na dostačující pojistné částky. Při srovnání s jednorázově placeným ročním pojištěním vás vyjdou levněji a nezřídka nabídnou i lepší doplňková pojištění.

Která platební karta má nejlepší cestovní pojištění a kolik za něj zaplatíte? Více se dočtete ve článku Cestovní pojištění k platební kartě. Najdete tam i přehledné tabulky s rozsahem základního a rozšířeného pojištění.

Co pojišťovny (ne)pojišťují

Zahraniční dovolená nemusí být spojená jen s veselými okamžiky u moře nebo naplněná zážitky při poznávání památek. Má i svou temnější stránku, kterou nelze podceňovat. Kromě úrazů, které mohou skončit i smrtí, je nutné brát v úvahu i stavy, které jsou zaviněné teroristy. Teroristické útoky, válečné konflikty, krizové okamžiky. To jsou události, které pojišťovny nemusejí pojistit a ve svých smlouvách je často uvádějí do výluk. Několik pojišťoven přesto s teroristickými útoky v cestovním pojištění počítá a kryje je.

Riziko teroristického útoku je pojištěno už v základní sazbě, tzn. není třeba se speciálně připojišťovat, říká Pavla Paseková, tisková mluvčí z Allianz pojišťovny. Obdobně hovoří i tiskový zástupce České pojišťovny Václav Bálek: V rámci běžně sjednaného cestovního pojištění se na teroristický útok vztahuje pouze pojištění léčebných výloh. Ostatní pojištění – úrazové, odpovědnosti, zavazadel se na pojistné události vzniklé v souvislosti s teroristickým útokem nevztahuje. Pojištění teroristických úroků je součástí i například platebních karet UniCredit Bank při zakoupeném cestovním pojištění.

Draze zaplacené přežití

Naprostá většina pojišťoven však na teroristické útoky má v pojistných podmínkách výluku. A tato výluka vás může přijít docela draze. Malý příklad: pojedete ve Španělsku vlakem, který vykolejí. Zraněné vás dovezou do nemocnice a poskytnou vám komplexní péči včetně operace celé rodiny. Vše zajistí asistenční služba vaší pojišťovny. Dosud je vše v pořádku. Následně španělské úřady oficiálně prohlásí, že vlak vykolejil důsledkem teroristického činu. Tímto okamžikem se na tuto pojistnou událost vztahuje výluka a nikoho nezajímá, že jste nemohli předvídat vykolejení vlaku. Od nemocnice dostanete účet, který můžete splácet i do konce života. (Ledaže by se pojišťovna slitovala a v rámci svého dobrého jména vše zaplatila.)

Předem můžete zapomenout na cestovní pojištění, pokud se chystáte cestovat do zemí, kde probíhá válečný konflikt, anebo jsou jinak rizikové, např. extrémními klimatickými podmínkami. Jde totiž o situaci, během které lze očekávat možnost úrazu, nemoci nebo zranění a nejde proto o nahodilou situaci (kterou jinak pojištění kryje).Čtěte více: Je cestovní pojištění všemocné?

Na úhradě pojistných událostí krytých cestovním pojištěním, které nastanou v souvislosti s teroristickým útokem, se naše pojišťovna obecně podílí. Výjimku tvoří státy nebo oblasti, ke kterým se Ministerstvo zahraničních věcí České republiky vyjádřilo tak, že nedoporučuje jejich návštěvu. Příkladem může být v současnosti například Barma. Zde je na zvýšené nebezpečí upozorněno, a k pojistnému plnění by proto nedošlo, sděluje Marek Zeman, ředitel PR a komunikace AXA pojišťovny.

V souvislosti s teroristickými útoky stojí za krátké připomenutí, ve kterých městech a kdy udeřili teroristé. Je poměrně jedno, jaký byl motiv k činu. Teroristické útoky v zahraničí jsou stále ojedinělými případy. Teroristické útoky: USA (New York, září 2001), Indonésie (Bali, říjen 2002), Španělsko (Madrid, březen 2004), Velká Británie (Londýn, červenec 2005).

Jde to i levně, ale s omezením

Levné celoroční pojištění nabízejí Česká podnikatelská pojišťovna a Slavia pojišťovna, jejich pojištění však platí pouze v zemích Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. U Slavia pojišťovny je však další omezení – pojištění je platné pouze ve veřejných zdravotnických zařízeních. A pozor, všechny země v Evropě nejsou členy EU.

Pojištění domácích mazlíčků

Kromě pojištění lidí je možné sjednat i pojištění pro domácí mazlíčky. Tento způsob je v zahraničí poměrně rozšířený a nejinak tomu je i v Česku, kde se pomalu stává trendem. Problém však netkví v otázkách kolem praktičnosti pojištění rodinného zvířátka, ale především v několika podmínkách, které jsou třeba pro vycestování se psem nebo kočkou. Důraz je kladen na zvířecí pas, očkování proti vzteklině a dalším chorobám. Klíčovou postavou je i veterinář, který je řádně registrován pro vydávání zvířecích pasů. Bližší podmínky lze nalézt na webových stránkách Státní veterinární správy České republiky.

Pojištění zvířat se však netýká jen obvyklých zvířat jako jsou psi nebo kočky. Už od loňského října je možno nově sjednat na cestu do zahraničí i pojištění veterinární léčby pro spolucestujícího psa, kočku nebo fretku, pojištění přerušení cesty a pojištění nevyužité dovolené, říká Václav Bálek, tiskový mluvčí České pojišťovny. Česká podnikatelská pojišťovna výše pojištění zaměřené na domácí mazlíčky nabízí přes rok. Pojistíme například storno zájezdu, pojištění nevyužité dovolené, zpoždění letu, zpoždění zavazadel i únos letadla, sděluje Renata Svobodová z odboru komunikace České podnikatelské pojišťovny.

Členství v horských svazech

Vhodnou alternativou pro všechny, kteří kromě rekreačních nebo poznávacích pobytů dávají přednost aktivně strávené dovolené, je členství v některém z národních horských svazů, které jsou organizovány v několika státech Evropy. Nejznámějším z nich je pro našince Rakouský horský svaz (Oesterreichischer Alpenverein, zkráceně OEAV). Vyjma pojištění můžete získat slevy na ubytování ve vybraných horských chatách (jde o několik stovek chat, které se nacházejí v horských oblastech alpských zemích) nebo při souvisejících aktivitách (slevy na lanovkách, v kempech). Náklady na pořízení na roční členství jsou obdobné jako při sjednání celoročního pojistného. Čtěte více: Nebezpečné sporty pojišťovny nemají rády

Členství v Rakouském horském svazu v roce 2009
Věková kategorie Stávající člen Nový člen
Senioři (1949–1983) 1540 Kč 1660 Kč
Junioři (1984–1990) 1250 Kč 1370 Kč
Děti a mládež (od 1991) 700 Kč 700 Kč
Rodinné členství 2790 Kč 3030 Kč

Zdroj: www.alpy.cz

dan_z_prijmu


Členové OEAV jsou rozdělení do tří skupin podle věku (mladí lidé narození v době mezi roky 1984 až 1990, senioři narození v době od 1949 do 1983, a je myšleno i na děti a mládež narozené po roce 1991). Sjednat si můžete i pojištění v rámci vaší rodiny. Vztahuje se na nezaopatřené děti narozené po roce 1984 a studenty s datem narození 1982 a méně.

Se zahraniční dovolenou souvisí kromě vhodného cestovního pojištění i výběr správné platební karty, abyste měli kde vybírat peníze a nemuseli s sebou vozit příliš vysokou hotovost. Platný cestovní doklad (do zemí Evropské unie stačí platný občanský průkaz se strojopisně čitelnými údaji) je téměř samozřejmostí. Do vašeho zavazadla nezapomeňte přibalit kontaktní informace českých zastupitelských úřadů (ne všude budete mít možnost připojit se k internetu).

Využíváte celoroční cestovní pojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).