Hlavní navigace

Volání a SMS v akčních slevách

13. 10. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je libo 10krát víc volných minut nebo dva roky volání zdarma? Či dáváte přednost 600 SMS? Taková jsou aktuální lákadla mobilních operátorů. Ale... všechno má svůj háček. Co se skrývá za "výhodnými" nabídkami? A proč se mobilní operátoři předhánějí právě teď?

Máme tu podzim, sluníčko svítí, občas i hřeje, léto je pryč a Vánoce daleko. Nejlepší čas pro akční nabídky mobilních operátorů. Nejde o žádné letní úlety nebo vánoční dárky! Jsou to zvýhodněné ceny telefonů, různé počty volných minut, zpráv a dalších produktů, které získáme „zadarmo“ tím, že přestoupíme právě k tomu kterému z operátorů. Už přestupujete k jinému operátoru, protože nabídka stovek nebo dokonce tisíců volných minut se přeci nedá odmítnout? Víte, co to pro vás bude znamenat?

T-Mobile: Bavte se bez starostí – užijte si 10krát více volných minut!

Nejen novým zákazníkům, ale i těm stávajícím, kteří si prodlouží smlouvu, je mířena nabídka společnosti T-Mobile. K libovolnému tarifu z nabídky T-Mobile získáte od 5. října do konce roku desetinásobek volných minut k vašemu tarifu. Volné minuty můžete čerpat maximálně po dobu půl roku, ale až po vyčerpání vašich měsíčních volných minut.

Volné minuty platí výhradně pro volání v síti T-Mobile nebo na pevné linky, to vše v rámci České republiky. Uzavřením nebo prodloužením smlouvy na 2 roky (v případě tarifu Student a e-tarifů 1 rok) tedy získáte 300, 800, 2500 nebo 6000 volných minut dle vybraného tarifu.

Pro názornost si vyberme jednoduchý příklad: rozhodnu se uzavřít smlouvu na 2 roky u T-Mobile a vyberu si tarif, který se mi bude nejvíce hodit, třeba standardní T 80. Smlouvu podepíšu 17. října 2005. K tarifu tedy dostanu 800 volných minut, které musím vyčerpat do 16.dubna 2006 pro volání v síti T-Mobile a na pevné linky v ČR. Běžně mám měsíčně 80 volných minut, po uzavření smlouvy budu mít na měsíc přibližně 210 volných minut. Za měsíční tarif dám 535,50 Kč, cena volné minuty bude tedy 2,55 Kč. Za minutu volání do ostatních sítí zaplatím 5,36 Kč, za SMS 2,02 Kč.

Posuňme se o měsíc dál – přišlo mi vyúčtování za první měsíc u T-Mobilu a já jsem zjistila, že mi vlastně vybraný tarif nevyhovuje. Naskýtá se otázka: Co s tím? Teď mohu mít dva problémy. Tarif je pro mě nedostačující, volám více a abych neplatila přespříliš, potřebuji tarif dražší, s více volnými minutami, nebo naopak platím příliš za volné minuty a další služby, které nevyužiji…

Není těžké tarif změnit, ale při změně na dražší tarif nezískávám další nebo odpovídající volné minuty, ale stávající mi zůstanou, pokud měním na „levnější“ tarif, přicházím o ně bez náhrady a musím se spokojit s běžnými volnými minutami.

Eurotel: Přecházím k Eurotelu – volání zdarma na dva roky

Eurotel nabízí obdobný produkt jako T-Mobile: volné minuty pro zákazníky, kteří přejdou do konce října od jiných operátorů, nebo zvýhodněné ceny telefonů. Podle Max tarifu, který si vyberete, získáváte jeden nebo dva roky volných minut, maximálně 300 volných minut měsíčně.

K Max tarifu tak získáte buď 300, 250 nebo 200 volných minut na dva roky anebo 30 nebo 15 volných minut měsíčně na rok. Platnost volných minut je jeden měsíc, nevyužité volné minuty se převádějí do dalšího měsíce a platí pro volání v rámci ČR.

Pokud si vyberete ze standardních tarifů, pak můžete při podepsání smlouvy na 2 roky získat jen za korunu Nokii 3210 nebo Nokii 6230i, ale pozor! žádné volné minuty. V prvním případě musí být váš minimální měsíční účet 600 Kč, ve druhém 2000 Kč.

Základem všeho je aktivace nového telefonního čísla, poté máte možnost využít zvláštních nabídek. Kromě volných minut nebo zvýhodněných cen telefonů si můžete zdarma aktivovat službu Eurotel Spolu – o čtvrtinu levnější volání s vašimi přáteli v síti Eurotel, které vás ovšem měsíčně přijde na 28,60 Kč. Další doplňující nabídkou je modem za korunu při aktivaci tarifu Internet Pro a podepsání smlouvy na 2 roky.

Další hypotetický příklad: Zaujala mě nabídka Chytrých služeb Eurotelu a rozhodla jsem se pro tarif Eurotel Silver s měsíčním paušálem 660,45 Kč. Sepíšu tedy smlouvu na 2 roky u Eurotelu a získám nové telefonní číslo. Vybírám z Max tarifů (tarify s levnějšími službami, ale smlouvou min. na 2 roky), takže získám k tomuto tarifu 100 + 30 volných minut měsíčně, za volnou minutu zaplatím přibližně 5,10 Kč. Další volání mě bude stát 3,21 Kč za minutu do sítě Eurotel a 5,24 Kč do ostatních sítí, zpráva mě pak vyjde na 1,19 Kč.

Pokud mi tarif nevyhovuje, mohu ho samozřejmě změnit, ale výhody, které jsem získala přechodem k Eurotelu, mi už přiznány nebudou.

Oskar: Trénujte palce! 600 SMS zdarma

Společnost Oskar se svou nabídkou mírně podobá nabídce standardních tarifů od Eurotelu. Ke zvýhodněným telefonům nabízí od začátku září do konce října 600 SMS zpráv zdarma. Místo zpráv zadarmo můžete zvolit i volné minuty, pak jich bude 120, nebo bezplatné víkendové volání do sítě Oskar. Všechny tyto nabídky můžete využívat půl roku.

A jak by to mohlo vypadat? Chystám se pořídit si nový telefon a nabídka Oskarových tarifů mě oslovila, myslím na Nokii 3120 (kterou mimochodem nabízí za zvýhodněnou cenu i Eurotel). Nejvýhodnějším tarifem pro mě asi bude 150 Naplno. Měsíční tarif mě vyjde na 714 Kč, za minutu volání po České republice budu platit 4,76 Kč a za zprávu 1,19 Kč. K tomuto tarifu obdržím 150 volných minut měsíčně a ještě si vyberu balíček volných minut, budu mít tedy průměrně 170 volných minut měsíčně. Volná minuta mě tak vyjde na 4,20 Kč. Za telefon dám 77 Kč. A pokud mám dostatek volného času, můžu se zúčastnit soutěže Trénujte palce v rychlostním psaní SMSek.

skoleni_15_4

Ať už je to jakkoli, mobilní operátoři se jako vždy – a není na tom nic zvláštního – snaží získat co nejvíce klientů na co nejdelší dobu. Žijeme v tržní ekonomice a nedá se proti tomu nic namítnout. Jen ať se snaží, každý má svůj rozum a je jeho věcí, jestli dokáže odhadnout, co se mu vyplatí a co ne. Než se ale vrhnete do výhodných nabídek, vyplatí se nastudovat, jak která nabídka funguje a co pro nás bude znamenat. Tak je to ale asi se vším, ne?

Před rozhodnutím o uvázání se mobilnímu operátorovi na delší dobu také mějte na paměti, že od nového roku bude volná přenositelnost čísla. V případě, že budete mít platnou smlouvu na dobu určitou, před změnou operátora ji budete muset nejprve řádně vypovědět (nebo vyčkat do jejího ukončení). Dá se předpokládat, že po zavedení přenositelnosti čísla bude konkurence ještě tvrdší… a nabídky ještě lákavější.

Využijete (již jste využil/a) některou z aktuálních "akčních nabídek"?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).