Hlavní navigace

Vkladomaty nejsou žádné terno, ale své uživatele si nacházejí

19. 11. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na několika místech v Praze a ve větších městech můžete vkládat hotovost do bankomatů. Čeká nás masové rozšíření „vkladomatů“, anebo je to služba pro pár fajnšmekrů?

Zatímco vybírání hotovosti z bankomatů je notoricky známá věc, vklad hotovosti do bankomatu může leckoho překvapit. První vlaštovkou byla před jedenácti lety Živnostenská banka (nyní UniCredit Bank). Vloni se k ní poprvé přidala Česká spořitelna a posléze i ČSOB/Poštovní spořitelna a GE Money Bank.

Oproti nočním trezorům jsou depozitní bankomaty, jak se odborně nazývají, ve značné výhodě. Peníze jsou po vložení do „vkladomatu“ okamžitě připsány na váš účet. Pokud jste někdy vkládali peníze do nočního trezoru tak víte, že stačí aby pracovníci banky, kteří po vás budou peníze přepočítávat, udělali početní chybu a na váš účet připsali jinou částku, než kterou jste ukládali. Reklamace je v tomto případě složitá a úspěch rozhodně není zaručen.

Vložení hotovosti prostřednictvím depozitních bankomatů probíhá dvěma způsoby. První způsob je postupné přidávání mincí a bankovek do bankomatu, druhý způsob je podobný nočnímu trezoru, do kterého vhodíte obálku s příslušným finančním obnosem. Tuto službu umožňují bankomaty UniCredit Bank.

Při použití vkladových bankomatů nemusíte chodit na bankovní pobočku. Kromě České spořitelny mají všechny banky, které tuto službu nabízejí, vklad hotovosti prostřednictvím „vkladomatů“ zdarma. Podobné téma: Vložit mince bez poplatku vám v bance snadno neprojde

Česká spořitelna

Česká spořitelna provozuje v České republice 5 depozitních bankomatů. První depozitní bankomat byl umístěn 14. července 2008 v Obchodním centru Nový Smíchov v Praze. Postupně byly přidány další čtyři „vkladomaty“. Během prvního roku provozu bylo vloženo přes 14 000 vkladů v celkovém objemu zhruba 150 milionů korun.

Prostřednictvím depozitních bankomatů České spořitelny můžete vkládat bankovky od nominální hodnoty 50 Kč. Výše jednoho vkladu je omezena celkovým objemem 100 000 Kč. Pokud máte platební kartu vydanou u České spořitelny, zaplatíte za jedno vložení 6 korun. Vklad na účet jiné banky vás vyjde na 25 korun a poplatek 0,5 % z vkládané částky. Pokud potřebujete připsat platbu na váš účet ještě v den vkladu, musíte stihnout vložit peníze do depozitního bankomatu do 20 hodin. Při vkládání hotovosti na účet jiné banky se peníze připíší následující pracovní den. Podobné téma: Poplatek za vklad hotovosti je jako hra na schovávanou

Depozitní bankomaty najdete v Praze (Gemini Pankrác ve Štefánikově ulici, OC Česlice, OC Nový Smíchov), dále pak v Liberci (Felberova ulice) a nejnověji pak v Ostravě (OD Laso). Do konce roku chce banka zprovoznit dalších 5 „vkladomatů“, zejména v krajských městech.

Dávno už neplatí, že bankomaty slouží jen k vydávání peněz. Bankomaty se staly multifunkčními přístroji, které umějí hotovost vydávat i přijímat, ukáží klientovi zůstatek na účtu, umožní provést platební příkaz nebo zaplatit složenku, jejich prostřednictvím si lze aktivovat platební kartu nebo změnit PIN, říká Miloslav Křečan, ředitel kartového centra České spořitelny.

ČSOB a Poštovní spořitelna

ČSOB a Poštovní spořitelna provozují v současné době v Česku tři depozitní bankomaty. Svou službu představili letos 11. února. „Vkladomaty“ najdete v Praze v Revoluční ulici a OC Černý Most. Službu můžete použít také v Ostravě v Hollarově ulici.

Obsluha depozitních bankomatů je velice jednoduchá – v hlavním menu stačí po zadání PINu zvolit „vklad hotovosti“ a poté vložit bankovky do vstupní přihrádky, vysvětluje manažer Řízení produktů Poštovní spořitelny Libor Svoboda.

Vkládání hotovosti je omezeno i u ČSOB a Poštovní spořitelny. Nejvíce můžete vložit 350 000 korun anebo 350 kusů bankovek. Vklad vložený pomocí „vkladomatu“ v otevírací době bankovní pobočky se vám na účet připíše okamžitě, pokud vložíte mimo otevírací dobu, banka vám peníze připíše až následující pracovní den. Podobné téma: Desetník: Rychlejší bankovní převody a menší odpovědnost u karet

GE Money Bank

Vložit peníze na svůj účet můžete v depozitních bankomatech v Praze na Flóře, další dva jsou také v obchodních centrech Futurum v Ostravě a Hradci Králové. Umístění depozitních bankomatů v obchodních centrech má význam zejména pro obchodníky, kteří tak mohou tržbu uložit na svůj bankovní účet, aniž by museli s penězi cestovat po městě do nejbližší bankovní pobočky.

Zájem klientů o využití našeho depozitního bankomatu během provozu v Praze je značný. Meziroční nárůst je možné počítat v desítkách procent. Výrazný růst vykazuje jak počet vkladů, tak průměrná částka vkladu, říká Alice Škývarová, manažerka bankomatové sítě GE Money Bank.

Banka se snaží, aby „vkladomaty“ fungovaly 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Tato myšlenka však naráží na otevírací doby jednotlivých obchodních center. Zatímco v Praze a v Hradci Králové je služba přístupná nonstop, v Ostravě můžete vkládat hotovost do bankomatu od 6 hodin ráno do půlnoci. Do depozitního bankomatu můžete při jednom vkladu vložit nejvýše 350 bankovek. Finanční limit nemá banka stanoven. Vklad v hotovosti se vám na účet připíše okamžitě. Vložíte-li však peníze po 19. hodině, o víkendu nebo svátcích, připíše se vám hotovost až následující pracovní den. Podobné téma: Začnou si banky více vážit svých dobrých klientů?

dan_z_prijmu

UniCredit Bank

UniCredit Bank má službu vkládání hotovosti prostřednictvím vkladového bankomatu odlišnou od výše uvedených bank. Peníze musíte vložit do obálky spolu s výčetkou, ve které zaškrtnete, kolik bankovek a mincí vkládáte do bankomatu. Následně je obálka rozbalena dvěma pracovníky banky, kteří jsou navíc sledováni kamerou. Pracovníci přepočítají peníze a zkontrolují údaje na výčetce. Poté peníze připíší na bankovní účet. Na vašem účtu se vklad objeví nejpozději do druhého pracovního dne.

V případě, že je zjištěn rozpor mezi penězi v obálce a výčetkou, zkontaktuje banka svého klienta a celou situaci řeší individuálně. Depozitních bankomatů má UniCredit Bank v současné době v Česku 51. Výše částky, kterou můžete vložit do depozitních bankomatů, není omezena. Podobné téma: Okradený bankomat

Vložili jste někdy hotovost na účet prostřednictvím vkladového bankomatu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).