Hlavní navigace

Úvěry s rozhodčí doložkou nebo s řešením u soudu? Lidé tápou

29. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Ryan Poplin, podle licence: Attribution 2.0 Generic
Lidé často nevědí, co je rozhodčí doložka, někteří se také zadlužují na zbytné menší položky. To a mnohem více zjistil průzkum České bankovní asociace.

Zjištění České bankovní asociace (ČBA) ohledně finanční gramotnosti některých Čechů jsou varovné. Lidem v souvislosti s úvěry často chybí i základní znalosti. Například přes 40 % respondentů v průzkumu ČBA nemá ponětí, zdali by podepsali smlouvu, kde se bude místo řešení sporu u soudu uplatňovat rozhodčí doložka. Na druhou stranu ale existuje i početnější skupina lidí (56 %), která by smlouvu o úvěru s rozhodčí doložkou nepodepsala.

Téměř čtvrtina z oslovených lidí také nemá povědomí o ručení úvěru směnkou, což je však dnes u spotřebitelských úvěrů zakázané. „Neznalost je vždy cestou do problémů – neférová půjčka často vede k nutnosti půjčovat si dál a dál. V bance můžete problémy se splácením úvěrů řešit jejich sloučením a změnou podmínek, tedy konsolidací. To vám predátorský poskytovatel samozřejmě neumožní,“ říká Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace. Úvěr, který by byl ručený směnkou, by nepodepsalo 74 % oslovených lidí. 

Zajímavé také je, že dvě třetiny Čechů si už někdy půjčili v životě peníze. 55 % lidí si podle průzkumu České bankovní asociace půjčuje pouze na zásadní věci, téměř desetina si ale bere úvěr i na méně zásadní položky. Bohužel každý osmý Čech si peníze půjčil od neznámého či podezřelého poskytovatele půjček. Češi si myslí, že by banky měly být při rozhodování o poskytnutí úvěru přísné a vyjadřují tak podporu zodpovědnému zadlužování. Na druhou stranu část z nich si ne vždy půjčuje s rozmyslem. Téměř desetina klientů uvedla, že si běžně půjčuje i na menší položky, uvádí Matoušek.

K půjčkám preferujeme banky

Lidé by podle průzkumu jako zdroj půjčky volili především bankovní domy (72 %). Na druhém místě by o půjčku požádali někoho z rodiny (65 %) – tady si půjčují častěji především mladí lidé nebo osoby, které si ještě nepůjčily. Dále si půjčujeme od známých, přátel, zaměstnavatele, ale i nebankovních institucí.

Tip: 

Jakých chyb se dopouštíme ve finanční gramotnosti? Čtěte: Jakých prohřešků proti finanční gramotnosti se dopouštíme?

Zajímavé také je, že od menších nebankovních institucí či od osob, by si půjčili především lidé, kteří si půjčují peníze na méně významné nákupy. V celkovém souhrnu jich bylo ale jen 7 %. 

Jedná se o skupinu, která není malá a která je ohrožena pádem do dluhové pasti. Předlužení lidé často volí malého nebankovního poskytovatele úvěru právě proto, že mnohdy neprověřuje jejich finanční situaci. Neuvědomují si ovšem, že to dělá s cílem vlákat je do pasti,  komentuje tento výsledek David Šmejkal.

Komu dáte přednost, potřebujete-li si půjčit?
Autor: Česká bankovní asociace

Komu dáte přednost, potřebujete-li si půjčit?

25 % lidí má zkušenosti s exekucí 

Podle průzkumu ČBA má také 25 % zkušenost s exekucí – přímou zkušenost s exekucí má téměř desetina Čechů (9 %), 15 % lidí pak přišlo do styku s exekucí prostřednictvím blízké osoby. Nejčastěji to bylo z důvodů ztráty zaměstnaní či zdravotní neschopnosti, která byla způsobená nemocí či úrázem. Lidé kvůli hrozbě exekuce také nechtějí zastavovat nemovitost. Alespoň se tak vyjádřilo dvě třetiny občanů. 23 % by nemovitý majetek zastavilo v případě půjčky vyšší než jeden milion korun a jen 12 % i v případě úvěru nižšího „Zastavit nemovitost, například kvůli hypotéce, není špatně, je ale třeba dát si velký pozor tam, kde je žádána velká zástava kvůli malé půjčce,“ uvádí Jan Matoušek. Snahou neetických půjčovatelů je přimět člověka nesplácet a připravit ho tak o zastavený dům. Naštěstí dnes již zákon o spotřebitelském úvěru obsahuje ustanovení, podle něhož nesmí být zástava zjevně nepřiměřená výši úvěru, doplňuje David Šmejkal z Poradny při finanční tísni. 

Exekucí se lidé bojí, jejich počet klesá. Podle dat Exekutorské komory ČR jejich počet v roce 2013 dosáhl 714 000, což je výrazně méně, než v roce 2012 . Nejvíce exekucí bylo v roce 2010, téměř milion (936 219). Exekutorům se také podařilo v minulém roce ukončit 409 000 exekucí, což je meziroční nárůst o 57 000. Průměrná výše dluhu vymáhaného v exekuci byla loni 80 000 Kč. Čtěte také: Česká republika, země exekutorů a inkasních agentur. Blýská se na lepší časy?

Exekuce v jednotlivých letech
2009 2010 2011 2012 2013
nařízené exekuce 760 923 701 900 936 219 820 420 714 000
ukončené exekuce 178 233 202 036 287 984 351 710 409 000
exekuce ukončené vymožením dluhu 134 000 146 100 190 556 211 382 191 000

Na druhé straně ale výrazně přibývají v tomto roce exekuce na důchody (u starobních, invalidních i pozůstalostních penzí). Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) tak koncem července strhávala důchodcům peníze z celkem 72 656 penzí, což je meziroční nárůst o 1600 penzí Není výjimkou, že u jednoho důchodce eviduje ČSSZ ne jeden, ale dva nebo dokonce více exekučních příkazů, uvedla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

dan_z_prijmu

S půjčkami opatrně, porovnávejte nabídky

Dluhy jsou podle odborníků akceptovatelné jen v případě investic. Pokud si například berete úvěr na podnikání či hypoteční úvěr, pak v obou případech se v řadě případů jedná o investici. Ale i spotřebitelský úvěr můžete získat výhodně v případě, že najdete nejvýhodnější nabídku na trhu. Například spotřebitelský úvěr můžete s kreditní kartou Diners Club získat za velmi seriózních 4,9 % p.a. Čtěte více: Diners Club. Přátelská kreditka pro všechny (recenze) 

Ušetřit také můžete na leasingu. K tématu čtěte: Je libo nové auto s roční úrokovou sazbou okolo 4 %?.

Kdo se stará o vaše rodinné finance?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).