Hlavní navigace

Utratit peníze za zlato je dobrý investiční tah

19. 10. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Potíže amerického dolaru narůstají, zásoby nerostných surovin klesají. Proto se stále častěji ozývají hlasy doporučující investovat do reálných komodit. Tedy i do drahých kovů. Vhodnou investicí je zlato. Investice do zlata však neznamená jen nákup zlatých šperků. Možností je totiž mnohem víc.

Pokud se rozhodnete část svých investic vložit do drahého kovu, který vybrat? Nejčastěji padne volba na tradiční a staletími vyzkoušené stříbro a zlato. Platina či paladium se sice také na světových trzích nabízejí, ale u nás nejsou zatím příliš rozšířené. Částečně možná také kvůli potížím s ověřováním pravosti.

Z dostupných mediálních informací je patrné, že zásoby stříbra se tenčí a jeho cena v dohledné době výrazně poroste. Stříbro však má vlastnosti, které ho zatím ve srovnání se zlatem znevýhodňují.

Zlato, stříbro, nebo diamanty?

Podle současné platné evropské legislativy, která se na nás od vstupu do EU vztahuje (konkrétně se jedná o zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty v platném znění), je zlato o ryzosti větší než 900/1000, tedy 21,6karátové a ryzejší, osvobozeno od DPH. Navíc zlato má měrnou hustotu téměř dvakrát větší než stříbro, takže pro uchování stejné hodnoty stačí skoro 100krát menší objem. Přitom cena za gram zlata je nyní zhruba 23,7 USD, za gram stříbra jen 0,44 USD.

To činí ze zlata vhodnou investiční komoditu. Pro zajímavost: milion korun je ve zlatě asi 100 cm3. To odpovídá krychličce o rozměrech okolo 4,6 cm nebo dvěma slitkům 1×5×10 cm (kilogramový slitek), případně jednomu slitku o rozměrech 2×5×10cm.

Poměr váhy k objemu má zlato větší, ale stejný objem diamantů má vyšší cenu, než zlato. Není však zcela jednoduché ověřovat pravost a skutečnou cenu diamantů.

Investovat do zlata je snadné

Nejznámějšími dodavateli investičního zlata v České republice jsou:

  • ABROS, Praha
  • Ludmila Trtíková, Vsetín

Koupě investičního zlata je velmi snadná a nabízí se několik možností. Uveďme ty nejrozšířenější:

E-gold

Zlato fyzicky nevlastníte, je uloženo u depozitáře (například u společnosti Gold & Silver Reserve Inc.) a obchoduje se s ním elektronicky po internetu. Je to soukromá „zlatá měna”, často užívaná například na eBay, která byla zavedena, aby se nemusely vzájemně přepočítávat různě měny. Výhodou jsou nízké skladovací náklady.

E-zlato lze využít pro směnu, tím se vyhnete poplatkům za konverzi. Nevýhodou je, že zadanou platbu nemůžete vzít zpět, a musíte tedy věřit zabezpečení implementovaného platebního systému. Velkým problémem je žaloba, které systém čelí v souvislosti s praním špinavých peněz.

Futures

Jedná se o standardizované kontrakty na koupi nebo prodej zlata za určenou cenu ve stanovený okamžik v budoucnosti. Futures se obchodují na specializovaných burzách a původně vznikly jako pojistka firem proti kolísání cen. Mezi výhody patří, že není třeba mít peníze na celý předmět dodávky, platí se jen cena kontraktu. Zlato nemusíte fyzicky převzít, naopak většinou je opět prodáno ještě dříve, než smlouva vyprší. Nevýhodou futures je značné kolísání ceny a nutnost mít připravené peníze pro případ tzv. margin-call, tedy pokrytí rizika vyplývajícího ze změny hodnoty kontraktu.

Zlaté akcie, cenné papíry kryté zlatem

Je to moderní analogie dřívějšího krytí měny zlatem. Počet vydaných cenných papírů je omezen množstvím fyzického zlata, které vydávající instituce vlastní. S těmito papíry se obchoduje na trzích s cennými papíry. Zlato formálně zakoupíte u nějaké instituce, například velké banky, zlaté slitky ale fyzicky nepřevezmete. Místo toho je necháte bance ve správě. Od banky dostanete doklad o investici a zlato bude spravovat banka. Tím se zdánlivě zbavíte starosti o bezpečné uschování vašeho zlatého majetku, nicméně se tím nevyhnete nebezpečí, že banka si povede špatně a nebude vám moci váš vklad vyplatit, až ho budete potřebovat.

Výhodou zlatých akcií je malý rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou (tzv. spread), který ovšem bývá vyvážen souvisejícími poplatky (například ve Velké Británii existuje 0,5% daň z každé koupě).

Úschova v bance

I další možnost počítá s tím, že vaše zlato bude uloženo v bance, ale tentokrát nikoli na „zlatém účtu”, ale jen v úschově. V tomto případě je zlato vaším vlastnictvím, banka vám jen poskytuje jeho ochranu a za to si bere určitý poplatek.

dan_z_prijmu

Zlaté mince a slitky

Asi nejrozšířenější a také nejvhodnější formou investice pro menší objemy zlata je fyzické vlastnictví zlatých mincí nebo slitků. Kdo by nechtěl mít doma svoji zlatou cihlu… Pokud zakoupené zlato skutečně fyzicky převezmete, budete mít sice na starosti jeho bezpečnost, ale zase si budete jisti, že ho skutečně vlastníte, a v případě náhlé potřeby hotovosti je možné část zlata odprodat. Zejména mince jsou dnes v Česku snadno prodejné. Zlatý dukát, Krugerrand nebo i Vídeňského filharmonika můžete zpeněžit u znalejšího zlatníka nebo starožitníka většinou za lepší cenu, než za jakou by mince zpětně koupil váš dodavatel investičního zlata.

Šperky a zlaté doly

Investovat lze také do zlatých dolů nebo do společností, které zpracovávají zlato. Asi nejoblíbenější je investice do šperků, i když se nejedná o investici v pravém slova smyslu.

Investovali jste někdy do drahých kovů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).