Hlavní navigace

Úrokovník: Kalkulačka spořicích účtů, která ohlídá změny sazeb

29. 12. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kalkulaček úrokových výnosů ze spořicích účtů je hodně, ale co kdyby někdo přepočítal co měsíc optimální rozložení vašich úspor za vás?

Spořicí účty jsou pohodlným odložením úspor pro ty, kteří je chtějí „mít kdykoli po ruce“ a nechtějí se zabývat zvažováním rizik uložení výnosnějšího. Úrokové sazby se v dnešní době sice obecně nacházejí velmi nízko, některé, zejména menší banky na českém trhu, se však přece předhánějí v tom, která nabídne o kousek procenta více. Obvykle však jen do určité uložené částky. Převyšují‑li vaše celkové úspory takovou částku, už potřebujete koumat, jak peníze rozložit, abyste získali na úrocích co nejvíce.

Podnikatel Lubor Nosek si také naspořil určité peníze. Český web je sice plný přehledů úrokových sazeb (máme je i na Měšci) a jejich kalkulaček, ale Lubora nebavilo přepočítávat každý měsíc uložení svých úspor. Nevýhodným rozložením se přitom může člověk připravit i o tisíce ročně, uvažoval, a říkal si, kdyby tak bylo něco, co by mu hlídalo optimální rozložení samo…

Lubor Nosek

Lubor Nosek

Lukáš Eštvanc

Lukáš Eštvanc

Lubor Nosek spoluvlastní s Lukášem Eštvancem malou webovou firmu NETIUM. Ta je jednak živí a jednak jim její zázemí umožňuje rozjíždět různé projekty. Programátoři, grafici, účetní, servery, vše, co jinak běžně slouží k vytváření aplikací pro zákazníky, může posloužit také k vyzkoušení vlastního nápadu. Lubor a Lukáš krom toho dlouhodobě pracují v logistice a řízení zásob, a tyto zkušenosti zkusili v létě 2013 využít založením Bazarobota.

První verzi hlídače úroků měli v NETIUM hotovou za dva dny. Nad nápadem se sešli v pondělí 8. prosince odpoledne, a ve středu odpoledne byl Úrokovník na světě, prozrazuje Lubor Nosek.

Základ služby je jednoduchý: vepíšete své zůstatky na spořicích účtech u bank a necháte si doporučit optimalizaci. To udělají i stávající kalkulačky. Úrokovník však slibuje, že za vás bude hlídat změny v sazbách a v podmínkách bank a že vám co měsíc sám pošle upozornění v případě, že by pro vás bylo výhodnější rozložit peníze jinak.

K zápisu na Úrokovník stačí platný e‑mail, uživatel nepotřebuje uvést osobní údaje, ani čísla účtů. Zatím je to prostě kalkulačka spořicích účtů s automatickým hlídáním změn. „Protože poradce vám poradí jednou, ale nebude se vám věnovat každý měsíc znovu,“ tvrdí Lubor Nosek. Údaje zatím bere z veřejně dostupných zdrojů. „To ani nemělo smysl automatizovat, prostě si k tomu jednou za měsíc na půl hodiny sednu,“ vysvětluje.

Co z toho mají?

Zatím nic. Časem by z toho mohly být třeba provize od bank. Lubor vysvětluje, že si žádnou spolupráci s nikým ještě nedomlouvali, dokud nevědí, zda se zaregistruje stovka uživatelů, nebo tisíce. Teprve potvrdí‑li se zájem lidí, rádi by našli nějakého partnera, který by je jednoduše propojil na banky.

dan_z_prijmu

Prozatím posílají jen e‑mail se zprávou, odkud kam by si uživatel měl převést kolik peněz. V budoucnu by do zprávy mohli přidat QR‑kód pro jednodušší zadání příkazu v internetovém bankovnictví. Uvažují i o tom, že by se dalo využít API (aplikačního programového rozhraní) dostupného od některých bank — že by připravovali příkaz přímo do bankovnictví.

Více peněz je však ve spotřebitelských úvěrech

Optimalizace spořicích účtů má být jen začátek. Lubor Nosek je přesvědčen, že „mnohem větší peníze leží v optimalizaci spotřebitelských úvěrů.“ Tím však začít nemohou, dokud nemají dost uživatelů a není o nich povědomí. Doufají však, že časem by mohlo být zajímavé, že by si k nim uživatelé zapsali parametry stávajících úvěrů a povolili bankám, aby ty jim případně nabízely převzetí a konsolidaci úvěrů za výhodnějších podmínek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).