Hlavní navigace

Účty pro seniory

13. 1. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Některé z českých bank začaly nabízet, popřípadě již nějakou dobu nabízejí, produkty speciálně určené pro seniory. Poslední bankou, která zveřejnila nabídku takovéhoto programu, byla Česká spořitelna. Vedle ní existuje i nabídka Poštovní spořitelny. Jak si tyto programy stojí?

Lze spořit z důchodu?

Skupina seniorů představuje specifickou oblast bankovní klientely. Je známo, že české penze, na které jsou senioři zpravidla plně odkázáni, neumožňují vytvářet rozsáhlé úspory. I přes tento fakt musí tito lidé hradit účty za elektřinu, plyn, vodu atp. Bankovní účet může být jedním z nástrojů, jak se s těmito povinnostmi vypořádat. Obecně platí, že speciální produkt, určený pouze starším osobám, nabízí především banky zaměřené tradičně na drobnou privátní klientelu, tedy Česká spořitelna a Poštovní spořitelna. Přičemž ČS tak činí od začátku letošního roku (viz Česká spořitelna nabízí speciální program pro seniory).

Specifikem programů pro starší klienty je i to, že možnost jejich přizpůsobení se novým trendům v bankovnictví není taková jako u mladší populace. Výhody přímého bankovnictví většina klientů z řad seniorů nijak nevyužije. Při vytváření bankovního produktu výhradně pro seniory by měly být všechny tyto „zvláštnosti“ zohledněny.

Podmínky pro zařazení do programu senior

K tomu, aby mohl klient banky požívat všech výhod vážících se na pozdní věk, je nutné, aby byl zařazen do programu pro seniory. Podmínky jsou u obou bank odlišné, respektive je odlišná především věková hranice pro zařazení do programu. Česká spořitelna ve svých podmínkách pro seniory uvádí jako nutný věk 65 let, kdežto Poštovní spořitelna operuje s 55 roky.

V případě České spořitelny patří mezi další možnosti pro zařazení do tohoto programu i nárok na starobní či plný invalidní důchod, čímž se může uvedená věková hranice 65 let značně snížit.

Zařazení do programu senior

V případě Poštovní spořitelny jsou do programu senior její klienti zařazeni automaticky. Obecně totiž Poštovní spořitelna rozlišuje své postžirové konto v závislosti na věku, resp. rozsahu poskytovaných služeb, na jednotlivé klientské programy. Proto i s postupujícím stářím klienta dochází automaticky ke změně zařazení do jednotlivých klientských programů. U seniorů je tak postačující podmínkou to, aby na jejich postžirové konto přišel starobní důchod, čímž dojde k přeřazení do jiného programu. Výhodou je v tomto případě i to, že obsluha účtu je možná prostřednictvím kterékoliv pošty v ČR nebo pobočky Poštovní spořitelny.

U České spořitelny je Senior program určen všem klientům starším 65 let nebo těm, kteří pobírají starobní či plný invalidní důchod, přičemž účet Senior si klienti zakládají sami.

Založení účtu

Pokud nemáte u uvedených bank žádný účet, stačí požádat o jeho založení stejně jako o jakýkoliv jiný účet podáním žádosti o založení a vyplněním podpisového vzoru. Žádost je třeba doplnit předložením dokladů totožnosti a složit první vklad. Banka poté žádost klienta vyhodnotí a oznámí mu číslo účtu.

Doplňkové služby a výhody

Poštovní spořitelna automaticky majiteli účtu zasílá na obchodní místo uvedené v žádosti debetní kartu – tzv. Maxkartu a PIN. Klienti České spořitelny si mohou vybrat ze dvou typů debetních karet – Maestro nebo VISA Elektron. V případě České spořitelny jsou klienti, respektive majitelé účtu Senior, automaticky zařazeni do Bonus Programu, v jehož rámci se jim průběžně načítají body za platby kartou u všech tuzemských i zahraničních obchodníků a za dobíjení kreditu mobilního telefonu v tuzemském bankomatu. Nasbírané body mohou vyměnit za zajímavé odměny.

dan_z_prijmu

U obou bank platí, že klienti získávají výhodnější podmínky v případě účtování poplatků za vedení účtu a ostatní operace spojené s jeho běžným provozem. Česká spořitelna navíc zvýhodňuje sporožirový účet Senior vyšší úrokovou sazbou, která aktuálně činí 0,3 % (oproti sazbě na běžných účtech, která činí 0,15 %). Poštovní spořitelna své klienty z řad seniorů výhodnějšími úroky neobdarovává.

Poplatky

Obě banky zřizují účty zdarma. Jejich vedení je v České spořitelně zpoplatněno 25 korunami a v Poštovní spořitelně 15 Kč. U ČS zahrnuje vedení účtu i jeden hotovostní výběr měsíčně zdarma, u PP pak jeden nezpoplatněný měsíční výpis z účtu. U obou bank jsou platební karty poskytovány zdarma.

Zpoplatnění některých bankovních služeb pro seniory
Druh operace Sazba České spořitelny Sazba Poštovní spořitelny
Zřízení účtu zdarma zdarma
Vedení a správa 25 Kč 15 Kč
Vydání platební karty zdarma zdarma
Výběr z bankomatu vlastní banky 6 Kč 6 Kč
Platba na základě trvalého příkazu 5 Kč 2 Kč (v rámci ČSOB) jinak 4 Kč
Zřízení trvalého příkazu zdarma zdarma
Došlá platba 5 Kč 2 Kč (v rámci ČSOB) jinak 4 Kč
Výběr na přepážce 15 Kč 10 Kč

Máte jako senior učet u některé banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).