Hlavní navigace

U jaké platební karty a jak si změníte vlastní PIN? (podrobný přehled)

13. 7. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud máte více karet, potěší vás možnost změny PIN. A možná vás potěší zpráva, že si PIN změníte i třeba v zahraničí na cizím bankomatu. Všichni vydavatelé českých karet však tuto službu neumí.

Mnoho lidí má už více než jednu platební kartu a ne každý si dokáže zapamatovat více PINů. Napsat si je na lísteček je hloupost a ukládat je do mobilního telefonu taký není ideální nápad. Existují dvě základní pomůcky, jak si zapamatovat PIN, který si nemůžete změnit.

První, napíšete si jej na kartu. Neděste se, na kartu si pochopitelně nenapíšete skutečný PIN, ale jen jeho odvozeninu. Jen vy pak budete vědět, jakým způsobem skutečný PIN získáte. Příklad: Váš PIN je 5793. Na kartu si napíšete např. 6113. A proč toto číslo? Řekli jste si, že se vám dobře pamatuje číslo 320, proto si ke každému PINu pomyslně přičtete číslo 320. 5793+320=6113. Skutečný PIN tak získáte odečtením čísla 320 (které máte v hlavě) od čísla 6113, které máte na kartě. Podobných kombinací si můžete vymyslet tisíce. Vynásobit dvěma, přičíst jen jedno číslo apod. Případný pachatel bude překvapený, proč mu PIN na kartě nefunguje a snáze jej tak zablokuje.

Druhou možností je mít PIN uložený jako telefonní číslo ve vašem mobilu. Ale pozor, jako reálné číslo, ne jako kontakt s názvem „PIN“. Například jen vy budete vědět, že kontakt „Teta Mařenka“ s číslem +420 221 221 221 je jen jiná forma uložení vašeho čtyřmístného PINu 1221 a jen vy víte, že to jsou poslední čtyři čísla telefonního kontaktu.

Jeden PIN na věčné časy beze změny

Stále u nás působí mnoho společností, u jejichž karet si PIN si musíte vždy pamatovat a nemůžete jej změnit:

  1. AXA Bank
  2. Citfín, spořitelní družstvo
  3. Cofidis
  4. ESSOX
  5. Evropsko-ruská banka
  6. LBBW Bank
  7. Volksbank
  8. Volksbank Löbau-Zittau
  9. Zuno Bank
  10. Platební karty ČSOB pro Oberbank, Raiffeisenbank im Stiftland, Waldviertler Sparkasse von 1842 a vybrané družstevní záložny.

Vůči Zuno Bank je korektní uvést, že první PIN si volíte sami, ale už jej nezměníte.

Tip: Kolik zaplatíte za změnu PIN se dočtete ve článku na Aktuálně.cz

Jakýkoliv PIN? Zapomeňte

Ale ani u vydavatelů karet, kteří umožňují změnu PIN, si nezvolíte cokoli se vám zamane. Zpravidla jsou předem nepřípustné kombinace čtyř stejných čísel a postupek, např. 1234, 5555 apod. Ale třeba Zuno Bank jde v paranoi ještě dál a nedovolí vám dát dvě stejná čísla za sebou. Nemůžete si zvolit PIN např. 5598, protože obsahuje dvě pětky, tedy dvě stejná čísla za sebou.

Nyní se zaměřím na vydavatele karet, kteří změnu PIN obecně umožňují. Je pět způsobů, jak lze PIN změnit. To, že vydavatel karty změnu PIN umožňuje, ještě neznamená, že podporuje všechny přístupové kanály pro změnu PIN. Tak například, přestože společnost MasterCard nařídila provozovatelům bankomatů (ATM) od 1. 1. 2012 povinně umožnit změny PIN pro platební karty MasterCard a Maestro, řada provozovatelů tento termín nesplnila. Zda v ATM lze PIN změnit, poznáte snadno, přímo vám to nabídne jeho menu. Naproti tomu, aby ke změně fakticky mohlo dojít, musí změnu PIN přes ATM umožňovat sám vydavatel karty. Pokud si v menu nabídky ATM vyberete změnu PIN a váš vydavatel to neumí (a on to umět opravdu nemusí), objeví se vám pak chybové hlášení tohoto typu: Operace se nezdařila. Nelze se spojit s vydavatelem karty. Zvolili jste nesprávný typ účtu. Apod.

Změna PIN přes telefon

Změnit si PIN přes telefonní automat můžete u dvou společností, u Citibank a Home Credit.

Změna PIN přes internetové bankovnictví

Přes internetové bankovnictví podporují změnu PIN pouze čtyři banky: CitibankEqua bank, Fio banka a mBank.

Změna PIN písemnou žádostí

Netradiční změnu PIN nabízejí platební karty Diners Club. Vypíšete žádost o změnu PIN, napíšete na ni svůj nový PIN a pošlete ji poštou nebo faxem na zákaznické centrum.

Změna PIN na vlastním bankomatu

Možnost změny PIN na vlastním bankomatu patří pro vydavatele karet mezi nejsnazší způsob, svoji síť mají pod plnou kontrolou. Takto si změníte PIN u platebních karet Air Bank, České spořitelny, Československé obchodní banky, GE Money Bank, Komerční banky, PPF banky (ATM Air Bank) a Raiffeisenbank. V srpnu se tato služba nabídne i držitelům karet UniCredit Bank na ATM UniCredit Bank.

Změna PIN v cizím bankomatu

Ale co když chcete změnit PIN a v okolí není zrovna bankomat vaší banky? Anebo jste třeba v zahraničí? Žádný problém, ale změnu PIN v cizím bankomatu pro svoje platební karty podporuje pouze šest finančních institucí: Air Bank, Cetelem, Fio banka, PPF banka, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

PIN na cizím bankomatu se mění snadno: vyberete si bankomat cizí banky, zvolíte v tamní jazykové nabídce „Změna PIN“ a zvolíte si nový PIN. U výše uvedených společností změna proběhla ihned a bez jakýchkoliv komplikaci. Osobně vyzkoušeno v bankomatech v Polsku a na Slovensku. V případě Raiffeisenbank a UniCredit Bank změna PIN proběhla i pro karty Visa. Zajímavostí byla změna PIN u karty Visa Electron od UniCredit Bank, kdy bankomat polské INVEST-BANK změnu na monitoru zamítl, ale přitom ji fakticky provedl.

dan_z_prijmu

Podporované způsoby změny PIN k platebním kartám

Finanční instituce Internet Telefonicky Vlastní bankomat Cizí bankomat Písemně
Air Bank ANO ANO
Cetelem ANO
Citibank ANO ANO
Česká spořitelna ANO
Československá obchodní banka ANO
Diners Club ANO
Equa bank ANO
Fio banka ANO ANO
GE Money Bank ANO
Home Credit ANO
Komerční banka ANO
mBank ANO
Moneybookers ANO
PPF banka ANO ANO
Raiffeisenbank ANO ANO
UniCredit Bank ANO

Pozor na změnu PIN přes internet a telefon

Zatím co při změně PIN přes bankomat dojde k přímému čipovému kontaktu se čtečkou a vydavatel karty tak může na čip poslat nový skript reflektující nový PIN, při změně PIN přes telefon nebo internet se na kartu nemá jak požadavek přenést, vzduchem to nefunguje. Pro bezproblémové použití karty je potřeba provést alespoň jednu online transakci se zadáním nového PIN. Ideální je dotaz na zůstatek na účtu přes ATM, ale pomůže i platba u obchodníka na online platebním terminálu. Pokud tento proces opomenete, může se vám přihodit, že kartou nezaplatíte. To platí hlavně pro offline terminály, které najdete třeba ve Spojeném království.

PIN k platební kartě

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).