Hlavní navigace

U hypoték můžete ušetřit, ceníkové ceny často nic neznamenají

7. 5. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jimmy Harris (Flickr.com), podle licence: Attribution 2.0 Generic
Ceníkové ceny u hypotečních úvěrů nemusí být konečným vodítkem, podle kterého je nutné hypotéky porovnávat. Jak ušetřit ještě více?

Ještě počátkem tohoto roku nás hypoteční analytici varovali, že doba nízkých úrokových sazeb u hypotečních úvěrů je pryč. Nevíme, zdali si někteří manažeři bank nepřečetli článek: Staré banky by mohly porazit novou konkurenci. Důležitější jsou ale dividendy, každopádně na současný vývoj lze pohlížet jako na proklientský a konkurenční. A to nejen na poli hypoték, ale také na poli bankovních účtů, spotřebitelských úvěrů nebo úvěrů na automobily.

Do první linie tohoto hypotečního boje nastoupily staré banky. Například Česká spořitelna nejdříve spustila akci prostřednictvím Facebooku, ve které bylo možné získat výhodnější hypotéku. Čtěte více: Česká spořitelna láká zájemce facebookovou hypotékou, můžou získat sazbu 2,69 %

Česká spořitelna poté ještě svojí akci vylepšila a od 7. dubna do 20. dubna bylo možné získat hypotéku s úrokovou sazbou 2,55 % při 5leté fixaci. Bylo však nutné si k hypotéce sjednat také pojištění neschopnosti splácet, jinak úroková sazba byla vyšší. Komerční banka také své úrokové sazby snížila z 2,99 % na 2,79 %. Hypotéky také inovovala UniCredit Bank. Čtěte více: „U konto“ Unicredit Bank: Skoro všechno bez poplatků s jednou podmínkou

Podle údajů Fincentrum Hypoindex za březen dosáhly průměrné úrokové sazby u hypoték 2,93 %, což je nejméně v historii ČR. Ač se nám současný vývoj může zdát jako pozitivní, někde může představovat také riziko. Výrazně totiž klesly smluvní ceny u 100% hypotečních úvěrů, sazby jsou i nižší než 3 %. K tématu čtěte více: Ceny hypoték padají dolů, pro banky mohou být nebezpečné

Je také otázkou, jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí, podle některých ukazatelů začínají mírně růst, jsou k tomu koneckonců i důvody. Čtěte více: 4 důvody, proč ceny nemovitostí porostou

Smlouvejte, ušetříte

Orientace podle ceníkových cen úrokových sazeb nejspíše v současné době postrádá smysl. U banky totiž můžete vyjednáváním úrokovou sazbu výrazně snížit. Svou zkušenost nám popsala 33letá Jana Nováka, která pracuje jako personální auditorka v jedné velké mezinárodní společnosti. Jana je pro Českou spořitelnu doslova „ideální klientkou“. Je vysokoškolsky vzdělaná, má nadstandardní příjem, který ji od začátku pracovní kariéry chodí na účet právě u České spořitelny. Hypoteční úvěr, který dosahuje 3 miliony korun (je tedy objemnější), by si brala se svým manželem, který také jako zaměstnanec dosahuje slušných příjmů. Podařilo se ji ale domluvit snížení ceny nemovitosti. K tématu také čtěte: Jak co nejvíce snížit cenu bytu?

Nejdříve zavítala do České spořitelny, kde ji nabídli „zvýhodněnou“ úrokovou sazbu 2,49 %. Poté kontaktovala svého rodinného finančního poradce, který se specializuje právě na hypotéky, zdali nedokáže vyjednat lepší podmínky. Finanční poradce jednal s Českou spořitelnou, která přistoupila na úrokovou sazbu 2,43 %.

Co to znamená? V případě, že by Jana nevyjednávala a vzala by hned sazbu 2,55 %, pak by každý měsíc neušetřila se svým manželem 187 Kč (ročně 2247 Kč). Všem doporučuje s bankami vyjednávat a pokud se bojí, nechť si na pomoc vezmou odborníka či finančního poradce. Je také potřeba připomenout, že úroková sazba u České spořitelny narostla na 2,79 %, rozdíl tak činí v měsíční splátce dokonce 566 Kč (6792 Kč ročně).

Zkuste odborníka, má u banky slevy

Ukazuje to především na to, že ceníkové ceny hypotečních úvěrů nemusí nic znamenat a dlouhodobým vyjednáváním je možné úrokové sazby výrazně snížit. Jak na tureckém trhu si připadat nemusíte, často vám pomůže právě finanční poradce či odborník na hypotéky, který má s vyjednáváním s bankami dlouhodobé zkušenosti. V případě, že bance přináší poradce dostatek obchodů a bezproblémových klientů, pak je banka ochotna finančnímu poradci uskutečnit větší ústupek, než by ho udělala u klienta „z ulice“. Je také třeba si položit otázku, zdali je motivovanější k dosažení lepší úrokové sazby finanční poradce, který je závislý právě na provizích u hypotečních úvěrů, nebo paní za přepážkou dané banky, která má příliv „oveček“ většinou jistý a většinu své mzdy nejspíše také. 

skoleni_15_4

Tip:

Pokud nemáte vašeho rodinného finančního poradce, můžete si sjednat hypotéku přes Měšec.cz. Garantujeme vám, že poradce, který bude vaši hypotéku řešit, je odborník s mnohaletou praxí. Známe nabídky většiny bank a umíme získat speciální nabídky, které na přepážce nedostanete. Zaručujeme také individuální přístup a pomoc s vyřízením potřebných dokumentů.

Nejste s lepší sazbou stále spokojeni? Zkuste pak jednat i na vlastní pěst

A pokud nebudete s výslednou úrokovou sazbou od finančního poradce spokojení, pak se u solidního finančního poradce k ničemu nezavazujete a máte volné ruce k tomu jednat dále. Například další zájemce o hypotéku, Patrik Marek, jehož případ jsme popsali v článku Jak vyjednat snížení úrokové sazby u hypotéky? nebyl s výslednou nabídkou od finančního poradce spokojen, protože za hypotéku by musel platit další poplatky, především za odhad nemovitosti a schválení hypotéky. Začal tedy jednat s hypoteční manažerkou v Modré pyramidě, která mu nejen nabídla srovnatelné podmínky, neplatil také poplatky spojené s hypotečním úvěrem, vedení hypotečního účtu a po splnění podmínek také neplatí za vedení běžného účtu, který si musel společně s hypotékou založit.

Co to znamená? Pokud budete mít „dobrého“ poradce, který vám dostatečně nesníží úrokové sazby a vám se to povede lépe, tak na tento neúspěch by neměl poradce reagovat naštvanou a emotivní reakcí směrem k vám, ale měl by vám poděkovat za cennou zkušenost, že je třeba být mnohem aktivnější a usilovnější při vyjednávání s bankovními ústavy. Doufejme, že takových poradců bude co nejvíce. K tématu také čtete: Má v dnešní době finanční poradenství smysl? A jak zajistit jeho kvalitu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).