Hlavní navigace

Termínované vklady v bankách: Jaký nabídnou úrok?

12. 8. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: isifa.com
ČNB výrazně zregulovala záložny, které už nejsou moc výhodné pro dlouhodobé ukládání finančních prostředků. Vyplatí se proto vložit peníze na termínované vklady bank?

Česká národní banka nám výrazně omezila prostřednictvím nejrůznějších regulací kampeličky na našem trhu. Zásadní novinkou je, že na každých 10 Kč, které budete chtít zhodnocovat v záložnách, budete muset uložit jednu korunu jako členský vklad. Záložny jsou tak podstatně méně atraktivní pro zhodnocování peněz. Podrobnosti o změnách si přečtěte v článku Členy družstevních záložen čekají zásadní změny. Ale lze se jim vyhnout.

Záložny už nejsou bohužel žádné terno a některé z nich se nejspíše budou snažit, aby se co nejrychleji transformovaly na banky. V tomto článku se proto podíváme, zdali vám klasické komerční banky přinesou zajímavé výnosy v případě, že uložíte peníze na termínované vklady. Překonají výrazně spořicí účty?

1 rok 100 000 Kč

Vklad ve výši 100 000 Kč jsme zvolili záměrně, neboť jsme se chtěli podívat, zdali termínované vklady dokáží konkurovat spořicím účtům, či nikoliv.

1. místo (ERB Bank, Termínovaný vklad

Při vkladů do 100 000 Kč vítězí ERB Bank nabídne úrok 2 %. Termínovaný vklad je samozřejmě veden bez poplatků. Výhodou tohoto termínovaného vkladu (na rozdíl od vkladu FIX od stejné banky) je, že ho můžete předčasně vybrat. Musíte ale počítat s tím, že pak žádný úrok za předčasný výběr nezískáte.

Další termínované vklady nemá smysl uvádět, neboť na druhém místě se umístila Oberbank, kde je úrok 1,3 %. V tomto případě spíše doporučujeme uložit peníze na nejlepším spořicím účtu, nejvyšší úrok vám v současnosti nabídne Sberbank, kde můžete získat úrok 1,63 % při vkladu do 300 000 Kč.

1 mil. Kč na 3 roky

Dále se podíváme na uložení 1 milionu korun na období tří let. V tomto případě nás zajímá, zdali nejlepší termínované vklady dokážou překonávat inflační cíl České národní banky ve výši 2 %.

1. místo (ERB Bank, Termínovaný vklad Fix

I v tomto případě dominuje ERB Bank. Úrok ve výši 2,7 % získáte na Termínovaném vkladu FIX, kde peníze nemůžete předčasně vybrat. Tento výnos však překoná inflační cíl České národní banky i při započtení 15 % daně. U klasického Termínovaného vkladu u této banky můžete získat výnos ve výši 2,3 %.

2. místo (J&T Banka, Clear Deal termínovaný vklad)

U této banky také získáte solidní výnos ve výši 2,2 %. Výnos se vám ale částečně také zvýší o jiné benefity. Získáte totiž body v bonusovém programu Magnus, v tomto případě 12 000 bodů, za které získáte voucher na tablet ASUS FonePad nebo na ubytování. Na serveru Heureka.cz se tablet prodává přibližně za cenu 3000 Kč.

2 mil. Kč na 5 let

Důvodem, proč volíme právě částku 2 mil. Kč, je ten, že v průběhu 5 let dojde nejspíše k opouštění devizových intervencí s tím, že by měla koruna posílit. Někteří analytici dokonce tvrdí, že reálný kurz koruny se nachází kolem 24 Kč za euro. V případě, že byste uložili 2,5 mil. Kč nebo přibližně 2,75 mil. Kč, kolik činí současné pojištěné vklady, mohli byste o své peníze přijít, pokud by vaše banka zkrachovala. Z toho důvodu volíme částku právě 2 mil. Kč, kde máte poměrně velkou jistotu, že váš vklad bude během celého pětiletého období chráněn.

1. místo (ERB bank, Termínovaný vklad Fix

Úrok u termínovaného vkladu při úložce 2 mil. Kč na 5 let se neliší oproti úložce ve výši 1. mil Kč na 3 roky, získáte zde úrok ve výši 2,7 %. Připomínáme, že na Termínovaném vkladu FIX si peníze předčasně nevyberete. U klasického termínovaného vkladu s možnosti předčasného výběru úrok dosahuje 2,4 %.

2. místo (J&T Banka, Clear Deal termínovaný vklad)

Na mírně lepší výnos než v případě vkladu ve výši 1. mil Kč se můžete těšit u J&T Banky, která vám nabídne 2,4 %.

Ještě zajímavějším lákadlem než v předchozím případě jsou Magnus body. Získáte jich rovných 48 000, můžete je například využít na pobyt pro 2 osoby v Grandhotelu Kempinski s polopenzí pro 2 osoby/2 noci. Pokud chcete nějaký materiální dárek, za 38 000 bodů můžete například získat tablet Apple iPad Mini Retina 16 GB Wi-Fi. Podle serveru Heureka.cz se jeho cena pohybuje od 7369 do 11 943 Kč.

3. místo (Fio banka, Termínovaný vklad s obnovou)

Podstatně nižší výnos, který dostačuje na třetí místo z komerčních bank, vám přinese Fio Banka, kde můžete získat 1,75 %. Takový úrok získáte i při podstatně nižším vkladu u této banky (stačí zůstatek jen 5000 Kč), ale musíte ho mít uložený právě na 60 měsíců, tedy 5 let.

Poznámka k termínovaným vkladům: Ukládání peněz v kampeličkách ani v bankách se bát nemusíte, veškeré vklady jsou pojištěné do hranice 100 000 eur. Pokud banka či kampelička zkrachuje, peníze vám vyplatí Fond pojištění vkladů. Čtěte více: Jsou úspory na spořicích účtech v ohrožení? Nezapomeňte také, že výnos vám sníží daň z příjmů, která dosahuje 15 %. Pokud chcete získat čistý výnos, pak ho vynásobte číslem 0,85. Pokud chcete získat reálný výnos, pak od výnosu očištěného od daň odečtěte inflaci. Česká národní banka plánuje udržovat inflační cíl ve výši 2 %, ale v tomto roce, a nejspíše také v roce příštím, bude nižší. 

skoleni_15_4

Vyšší výnosy? Zkuste akcie

Akciové investice můžou být značně rizikové, na druhé straně vám můžou stabilně přinášet nadprůměrné výnosy. Defenzivní investicí, u které si nemusíte kousat nehty nervozitou, můžou být právě dividendové akcie. Některé z nich vám nadprůměrný výnos mohou přinést.

Ač máme na Pražské burze kotovaných společností jen několik, ty dividendové patří mezi jedny z nejvýnosnějších na světě. Nejedná se jen o ČEZ, který vám podle analytiků může přinést zajímavý výnos ve výši až 7 %, ale také například o bankovní společnosti nebo tabákový koncern Phillip Morris, který vám pro rok 2014 vydělal dokonce velmi solidních 8,1 %. Čtěte také: Philip Morris ČR vyplatí dividendu 880 korun

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).