Hlavní navigace

Termín pro podání daňového přiznání. Neplaťte zbytečně penále

21. 3. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob můžete letos podat do 1. dubna. Ve stejný den musí být daň připsána na účtu finančního úřadu.

Lhůta pro podání přiznání k dani z příjmů se rychle blíží. Stále je však dost času na pohodlné vyplnění daňového přiznání tak, abyste vše splnili v zákonném termínu. Ten totiž letos připadá na úterý 1. dubna. Nejpozději (fakticky se toleruje a nesankcionuje podání do 5 pracovních dnů po uplynutí lhůty) v tento den musí být vaše daňové přiznání označeno razítkem v podatelně finančního úřadu nebo podepsáno elektronickým podpisem v aplikace EPO či datové schránce. Jako takřka u všeho ale také v tomto případě existují výjimky, navíc poměrně hojně využívané.

Pokud z nějakého důvodu nechcete nebo nestihnete podat daňové přiznání do 1. dubna, máte dvě možnosti. Tou první je zaplatit si služby daňového poradce a udělit mu plnou moc ve věci Přiznání k dani z příjmů. Daňový poradce vám zařídí odklad termínu podání o tři měsíce. O odklad lze také požádat finanční úřad. Pokud vám vyhoví, budete muset uhradit stanovený poplatek.

Kdo musí a kdo nemusí podat přiznání k dani z příjmů

Daňové přiznání podávají:

Daňové přiznání nepodávají:

  • Zaměstnanci, jejichž příjmy z podnikání či pronájmu nepřesáhnou 6000 Kč.
  • Osoby s příjmy z autorské činnosti zdaněné srážkovou daní. Čtěte více
  • Pracující na dohodu o provedení práce s příjmy do 10 000 Kč zdaněné srážkovou daní. Čtěte více
  • Osoby s příležitostnými příjmy do 20 000 Kč.

Dejte si pozor, hrozí sankce

V případě, že nestihnete zákonem stanovený termín a nevejdete se ani do pětidenního tolerančního pásma, s největší pravděpodobností se nevyhnete sankcím. Nemusí ale být tak vysoké jako v minulosti, kdy finanční úřad musel udělovat paušální pokutu ve výši 500 Kč, byť za jediný den zpoždění. Toto penále zrušila novela daňového řádu od 1.1.2013. Nově platí, že za každý den prodlení vám bude účtována sankce ve výši 0,05 % stanovené daně, nejvýše pak 5 %. Několik dní prodlení tak může znamenat uhrazení několika (deseti)korun navíc, delší prodlení se ale může nepěkně prodražit. V případě, že vykazujete ztrátu, činí z ní pokuta 0,01 % za každý den navíc. 

Do výrazně horší situace se dostanete tehdy, pokud přiznání k dani z příjmů nepodáte vůbec. Zde už jsou úřady přísné i ve vyměřování sankcí. Zaplatíte tak 5 % ze stanovené daně, minimálně však 500 Kč. Pokuta se může vyšplhat až na 300 000 Kč.

Na všechny výše zmíněné případy se vztahuje také úrok z prodlení. Ten je složen z aktuální repo sazby České národní banky navýšené o 14 procentních bodů. Vzhledem k momentálně nízkým sazbám činí tento úrok 14,05 % ročně. Úrok začíná nabíhat pátým pracovním dnem po splatnosti daně. Výhodou je, že se sankce předepisuje, až když dosáhne 200 Kč. To vše platí v případě, že daňové přiznání podáte sami. Pokud na vás ale přijde finanční úřad a daň vám doměří, musíte počítat navíc s pokutou ve výši 20 % vyměřené daně. 

dan_z_prijmu

Způsob podání daňového přiznání

  • Na podatelně finančního úřadu nebo poštou papírový tiskopis.
  • Na podatelně finančního úřadu nebo poštou vytištěný formulář (interaktivní).
  • Prostřednictvím aplikace EPO (bez elektronického podpisu je třeba doručit podepsané potvrzení finančnímu úřadu).
  • Prostřednictvím datové schránky.

Odkazy na všechny daňové formuláře

Své daně si můžete předběžně spočítat také na kalkulačce serveru Měšec.

Kdy, jak a kam poslat daň

Daň můžete zaplatit několika způsoby. Hotově přímo na pokladně finančního úřadu, což je nejjistější způsob, pokud platíte na poslední chvíli. Daň totiž musí být na účtu finančního úřadu k poslednímu dni pro podání daňového přiznání, tedy 1. dubna. Zvolit můžete také poštovní poukázku typu A, která je však zpoplatněná.

Nejběžnějším způsobem je bezhotovostní bankovní převod. Pokud platbu provedete ještě 31. března, měla by být 1. dubna připsána na účet finančního úřadu. Číslo účtu svého úřadu najdete na stránkách Finanční správy. Nezapomeňte na předčíslí 721, které platí pro daň z příjmů fyzických osob.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spotřebitelské finance i politicko-ekonomická témata jsou vodou na můj mlýn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).