Hlavní navigace

Statisícové odškodné za pracovní úrazy končí. Vláda mění body

13. 7. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Vysoké odškodné za úrazy je minulostí. Stávající systém bylo možné využít k vyššímu odškodnému za zhmožděninu oproti třeba ztrátě končetiny, za kterou bylo méně bodů.

Za pracovní úraz, byť by to bylo jen lehké zhmoždění, jste mohli získat poměrně vysoké odškodné. Umožňovalo to nařízení vlády č. 276/2015 Sb. o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání.

Tím vláda v říjnu 2015 zvýšila hodnotu jednoho bodu ze 120 Kč na 250 Kč. Už to by znamenalo, že za pracovní úraz získáte více než dvojnásobné odškodnění. Kromě toho však byl v nařízení vlády upraven i samotný počet bodů, které se u jednotlivých úrazů a nemocí započítávají.

Za vymknutí ramenního kloubu bylo před touto vyhláškou počítáno 30 bodů. Jeden bod činil 120 Kč, tudíž jste dostali 3600 Kč (30 × 120). Vyhláška ale zvýšila počet bodů na 50 a hodnotu bodu na 250 Kč, tudíž byste byli odškodněni částkou 12 500 Kč (50 × 250).

Touto vyhláškou a s ním spojené zvýšení bodů se vláda pokusila reagovat především na nový občanský zákoník, který umožňuje vysoudit v rámci nepracovních úrazů vyšší odškodnění. Pracovní úrazy se však řídí zákoníkem práce a od roku 2001 se výše odškodného nezvedla. Tedy až do října 2015.

Kromě zvýšení počtu bodů a jejich hodnoty jste ale měli možnost požádat o odškodné za ztížení společenského uplatnění, například v situaci, kdy byste vinou pracovního úrazu měli trvalé následky. Vyhláška zvýšila maximální hranici tohoto odškodnění na 5,75 milionu korun z původních 1,4 milionu korun. Žádat jste ale mohli i náhradu za ztrátu výdělku, za věcnou škodu nebo za náklady, které jste vynaložili kvůli léčení.

S takovým odškodněním je ale nyní konec.

Novela situaci mění

Vláda po čase usoudila, že výše odškodnění je v některých případech příliš vysoká, a tak 27. června 2016 schválila novelu nařízení vlády o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. Ta podle slov vlády zpřesňuje systém odškodnění a vyvažuje tím dosavadní nesrovnalosti.

Aplikace nařízení v praxi místy způsobovala potíže a vedla k neúměrně vysokému odškodnění bolesti u méně závažných pracovních úrazů, například u pádů bez zlomenin. Pouhá zhmožděnina tak mohla být odškodněna mnohonásobně vyšší částkou než třeba ztráta ucha či dokonce nohy, řekl Svatopluk Němeček, ministr zdravotnictví.

Paradoxy v odškodnění

Vzhledem k tomu, jak byla definovaná vyhláška, jež zvyšovala počty bodů u jednotlivých úrazů, docházelo k vysokému odškodnění u běžných úrazů, jako například pády a zlomeniny. A naopak u závažnějších úrazů bylo odškodnění nižší.

Vinou úrazu byste si zhmoždili hrudník. Šlo by o zhmožděninu 10 cm x 10 cm. Ta byla vyhláškou oceněna na 500 bodů, za což byste dostali 125 000 Kč (500 × 250). Například ztráta ucha byla ale ohodnocena na 100 bodů, za což byste dostali pouze 25 000 Kč (250 × 100).

Vládě se rovněž nelíbilo, že kromě úrazů a poškození svalů a tkání byly odškodňovány i hematomy a průvodní otoky.

Změny odškodnění

První změnou je způsob přidělování bodů v případě zranění. Podle vyhlášky z října 2015 se přidělovaly 4 body za každý čtvereční centimetr pohmožděniny. Podle novely této vyhlášky se ale zavádí kategorie:

  • Pohmožděnina do 10 cm2.
  • Pohmožděnina nad 10 cm2.

V případě pohmožděniny do 10 cm2 se započítají 4 body a u pohmožděniny nad 10 cm2 se za každých dalších 10 cm2 připočítají pouze 2 body.

Další změnou je způsob bodování v případě pohmoždění měkkých tkání. Doposud bylo za pohmoždění měkkých tkání různých jiných částí těla podle rozsahu a lokalizace postižené části při velikosti 1 cm2 počítáno 6 bodů za každý 1 cm2. Nově bude počítáno 10–20 bodů za jedno postižené místo, a to dle rozsahu a lokalizace konkrétního zranění.

Mění se také odškodnění za oděrky. Ve vyhlášce z října 2015 je uvedeno, že se počítají 2 body za oděrky kůže do 10 cm2 a za každých dalších 10 cm2 se připočítají 2 body. Nově jsou ale počítány 2–4 body za oděrky do 100 cm2 a za každých dalších 100 cm2 jsou počítány další 2 body v případě povrchových oděrek a 4 body u hlubokých oděrek.

dan_z_prijmu

Novinka v novele

Kromě toho ale novela obsahuje i jednu novinku. Nařízení je doplněno o nemoci z povolání, které mohou postihnout profesionály. Nově tak bude možné odškodnit:

  • Nedomykavost hlasivek.
  • Dysfonii.
  • Fonastenii.

To se týká především lidí, kteří se živí jako učitelé, herci či zpěváci. Tato zranění mohou někdy končit i ztrátou hlasu a za pracovní úraz spojený s jedním z výše uvedených problémů bude nově náležet až 2000 bodů, za což bude náležet 500 000 Kč (2000 × 250).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).