Hlavní navigace

Aktualizováno: Spořitelní družstvo UNIBON je bez licence, půjde do likvidace

8. 3. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Aktualizováno 8. 3. 2012 10:30
Česká národní banka oficiálně oznámila odebrání licence spořitelnímu družstvu UNIBON. Klienti se nemusejí ničeho obávat, o vklady nepřijdou.

 Se záložnou UNIBON je to sice nahnuté, ale k dnešnímu dni stále poskytuje všechny své služby. Informace médií není přesná. Dnešní den Novinky.cz a deník Právo uveřejnili článek, ve kterém oznamují krach spořitelního družstva UNIBON. Tato informace vycházející „z nezávislých zdrojů“ však není pravdivá. Ke dni publikace tohoto článku družstvo funguje bez jakýchkoliv změn a  omezení.

Družstvo UNIBON má sice Česká národní banka pod drobnohledem už od konce loňského roku, ale do dnešního dne nedošlo k žádnému oficiálnímu kroku ze strany ČNB, který by vedl k odebrání licence, jak tvrdí Novinky.cz. Bankovní rada ČNB stále nevydala rozhodnutí o odvolání proti odejmutí licence, kterou vedení UNIBONu odeslalo v prosinci roku 2011. O žádném takovém rozhodnutí ČNB nevíme, jsme z článků v médiích překvapeni, komentuje situaci Jaroslav Odstrčilík, mluvčí družstva UNIBON. Během dnešního dne stále normálně fungujeme, naše pobočky jsou otevřené, máme přístup do clearingového centra České národní banky, standardně funguje platební styk na účty načich klientů i z jejich účtů, uklidňuje situaci Odstrčilík.

Pokud by Česká národni banka podle svých kritérií (jakémukoli) spořitelnímu družstvu nebo bance odebrala licenci, od doručení takového rozhodnutí nemůže družstvo a banka poskytovat bankovní služby. Lhůta pro výplatu náhrady vkladů je stanovena zákonem na 20 pracovních dní od data vyhlášení platební neschopnosti banky nebo záložny, pokud platební neschopnost nenastane, vyplácí vklady samotná banka či záložna bez licence.

V případě platební neschopnosti Fond pojištění vkladů do 20 dnů stanoví, která ze tří komerčních bank (Česká spořitelna, GE Money Bank, Komerční banka) provede výplatu klientů z Fondu pojištění vkladů. Zhruba tak do měsíce mohou mít klienti (jakékoli) zkrachovalé banky a záložny peníze zpět.

Paradoxně krach záložny je pro klienty bezpečnější, než krach velké banky. Zatím co v případě krachu malé záložny nebo malé banky má Fond pojištění dostatek prostředků pro výplatu vkladů, v případě krachu velké banky by stávající prostředky fondu nepokryly výši depozit.

Oblíbené pro úroky, nedostupné pro úvěry

Ostravské družstvo UNIBON bylo mezi veřejností preferováno pro vyšší úroky na termínovaných vkladech oproti bankám. UNIBON však neměl nejvyšší úroky, spořicí účet má v současné době úrok 1,5 % p.a., termínovaný vklad KLASIK má strop na 2,30 % p.a. Zatím co u vkladů bylo družstvo UNIBON vstřícné, s úvěry to je komplikovanější. UNIBON se zaměřuje hlavně na úvěrování právnických osob.

V historii družstva byl během podzimu 2010 oblíbený termínovaný vklad ATTA, který nabízel úrok 5,20 % p.a. při vkladu na 18 měsíců při úložce 100 000 Kč – 1 mil. Kč (mimochodem, splatnost tohoto vkladu je právě v těchto dnech). Dalším oblíbeným produktem byl termínovaný vklad STOŠESTKA, za stejných podmínek jako ATTA měl 6% úrok s úložkou na 36 měsíců

dan_z_prijmu

Aktualizováno v 10:30 hodin

Česká národní banka ve své tiskové zprávě informovala, že odejmula družstvu UNIBON povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem byly přetrvávající nedostatky v podnikání této družstevní záložny, které významně a negativně ovlivňovaly její bezpečnost a stabilitu, popisuje rozhodnutí ČNB Marek Petruš, ředitel komunikace a mlučí ČNB. Rozhodnutí nabylo právní moci dne 8. března 2012.

Záložnu pravděpodobně potopili vlastní majoritní členové z řad firem Geofin a VOKD, kteří včas nespláceli záložnou poskytnuté úvěry. Tím se výrazně zvýšil poměr rizikových aktiv k vlastnímu kapitálu a Česká národní banka tak loni zahájila řízení o odebrání licence. Do stejné finanční skupiny přitom patří i společnost JOB AIR – CENTRAL CONNECT AIRLINES, která je zadlužená a od konce února přestala létat na trase Ostrava-Vídeň.

Tisková zpráva ČNB

Záložna UNIBON – spořitelní a úvěrní družstvo dlouhodobě porušovala limity angažovanosti vůči některým svým členům a ekonomicky spjatým skupinám osob, a to i přes opakovaná upozornění ČNB. Vzhledem k přetrvávajícím nedostatkům ČNB shledala odnětí povolení za jediné možné a efektivní řešení, které zabrání dalšímu porušování právních předpisů a uzavírání nevýhodných smluv ze strany záložny, a tím i ohrožování majetku jejích členů.

Podle zákona č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech se družstvu UNIBON – spořitelní a úvěrní družstvo odnímá 8. března 2012 (tj. dnem nabytí právní moci rozhodnutí ČNB) povolení působit jako družstevní záložna. Počínaje tímto dnem nesmí záložna UNIBON – spořitelní a úvěrní družstvo přijímat vklady, poskytovat úvěry a provozovat další činnosti, s výjimkou těch, které jsou nezbytné k vypořádání jejích pohledávek a závazků.

ČNB členům družstva UNIBON – spořitelní a úvěrní družstvo doporučuje vyčkat na jmenování likvidátora, který posoudí aktuální situaci a určí postup likvidace. Likvidátora na návrh centrální banky jmenuje soud.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).