Hlavní navigace

SMS Sporotel

15. 10. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jste klienty České spořitelny a využíváte služby SMS Sporotel? Připadá vám kódování příkazů příliš složité? Nevadí! Existuje program, který udělá velký kus práce za vás - SMS Sporotel 3.03.

Upozornění:
Tento finanční software již není distribuován.



Instalace programu SMS Sporotel, který zakóduje vaše transakce pro potřeby služby České spořitelny se stejným názvem, je velmi snadná. Není třeba žádných zvláštních schopností a znalostí. Dalo by se říci, že vesměs veškeré úkony provede instalační program sám (snad s výjimkou spustění instalace).

O něco náročnější je vlastní zahájení užívání programu SMS Sporotel. Po odkliknutí „spustit“ v žádosti o registraci se otevře okno, kde máte zvolit uživatele. A jediným předdefinovaným je „Administrátor“, k němuž naleznete heslo až v přiložených informacích o programu. Zahájit práci s programem je možné i bez znalosti přístupového hesla k „administrátorovu“ uživatelskému účtu. Stačí vytvořit nového uživatele. Tím se však připravíte o několik funkcí programu.

Práce s programem je snadná. Jste-li již přihlášený uživatel, v liště zvolíte typ transakce ke kódování a v dalším kroku zadáte parametry operace.

Číslo účtu však nestačí zadat při vyplňování konkrétní kódované transakce, ale je třeba je předem vytvořit v nabídce „Start“ nebo pomocí piktogramů. Navíc nutnou podmínkou pro úspěšné vytvoření účtu v systému programu SMS Sporotel je zadání konstantního symbolu, který se může měnit dle účelu platby. (Na druhou stranu jsou základní konstantní symboly předdefinovány.)

Parametry již založených účtů nelze snadno měnit. Při volbě „Změny údajů účtů“ sice jednoduše změníte například konstantní symbol, ale při pokusu o uložení jste taktně upozorněni, že bez změny názvu nelze tento záznam uložit. Jinými slovy lze pouze přidat položku, která má upravené parametry oproti stávající. Nevadí, starý účet se dá smazat. Ale musíte jej nejdřív vybrat. A kde? Jedině tam, kde sestavujete transakci. Po zadání volby „smazat“ v předvolbách účtů se neobjeví seznam založených účtů, jak by se dalo čekat, ale upozornění, že žádný účet není vybrán.

Ale nyní k tomu nejdůležitějšímu – kódování transakcí. Když založíte svého uživatele a sestavíte transakci, kterou Sporotelem České spořitelny chcete odeslat, jediným kliknutím se ve spodním poli programu vypíše kód. Ten zadáte do svého mobilního telefonu a odešlete na příslušná místa. Vaše transakce tím bude zpečetěna.

Pokud však programu nezadáte veškeré nezbytné informace k výpočtu kódu, taktně vás upozorní, co chybí.

Program SMS Sporotel dokáže zakódovat veškeré transakce, které Česká spořitelna podporuje. Transakce lze též uložit k pozdějšímu užití nebo vytisknout.

Jak již bylo výše naznačeno, program umožňuje tvorbu několika uživatelů. Výhodou je, že každý z nich si může nastavit vlastní výchozí informace, kterými je především telebankingové číslo, bezpečnostní heslo a operátor mobilních telefonů. První dvě uvedené položky jsou nepovinné a mohou být nahrazeny při zadávání kódu do telefonu.

Pozor! Všichni uživatelé využívají stejnou databázi zadaných bankovních účtů a uložených transakcí, kterou mohou libovolně měnit bez ohledu na autorství zadaných informací.

Na závěr ještě výhoda znalosti hesla administrátora. Za celou dobu testování jsem objevil jedinou – může, narozdíl od ostatních uživatelů, smazat všechny uživatelské účty. (Smazat jednotlivý se mi podařilo pouze vlastní, ani administrátor nemůže smazat jeden vybraný.)

dan_z_prijmu

SMS Sporotel 3.03
Autor Comp-GEN & JD
Hodnocení na Slunečnici *****/5
Typ Shareware
OS Windows 95/98/NT/2000/ME
Velikost 747 kB
DOWNLOAD

Program je dle autorů zabezpečen vysokostupňovým šifrováním dat momentální identifikace. Díky tomu jej lze využívat například ve firemní síti či přes Internet.

Každý, kdo sestavoval kódy transakcí, jistě uvítá možnost nahrazení této bohulibé činnosti výpočetní technikou. SMS Sporotel (program) stále prochází vývojem, proto můžeme čekat nová vylepšení a rozšíření schopností tohoto software.

Zaujal vás program SMS Sporotel?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).