Hlavní navigace

Šetřete na pravém místě

22. 5. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud patříte mezi ty „šťastlivce“, kterým takzvaná superhrubá mzda nic nepřidala, asi přemýšlíte, kde ušetřit na současných zvyšujících se výdajích, které plat nijak nekopírují. Kouzlo spočívá v maličkostech, na kterých lze dohromady ušetřit docela balík.

Jestliže je váš rozpočet napnutý a přemýšlíte, lidově napsáno, kde vzít a nekrást, zamyslete se, zda vám někde peníze neutíkají zbytečně. Stačí jen začít efektivně využívat služby, které nezbytně pro domácnost potřebujete a na konci vyúčtování se nemusíte rozčilovat nad výši faktury. Konečně, proč platit více za něco, co prostě mít musíte? Raději ušetřené peníze a využijte na něco, co vás potěší.

Drahé energie

Bez elektřiny a plynu se dnes takřka neobejdeme. Jenže právě nešetrným používáním energií peníze doslova vyhazujeme oknem. Stokoruny ročně ušetříte jenom tím, že běžné žárovky nahradíte úspornými. A nelitujte jejich ceny, nižší spotřeba se vám zaplatí během jediného roku a pak už jen šetříte. Kvalitní úsporné žárovky mají životnost přes 10 tisíc hodin a při jejich nákupu zvolte raději značkové výrobky, poznáte to na jejich delší životnosti. Levné bezejmenné úsporné žárovky z hypermarketů mají nejen krátkou životnost, ale většinou vydávají studené pracovní světlo, které se do domácnosti nehodí. Naopak v místech, kde se často rozsvěcuje a zhasíná, nebo kde je vlhko, je efektivnější obyčejná žárovka.

Používání poklice při vaření je známé pravidlo, které málokdo dodržuje, ale ušetří desetikoruny měsíčně. Pohodlí dálkového ovladače je vykoupeno skrytou spotřebou elektronických spotřebičů. Jestliže nemáte problém s tím, že nebudete mít na displeji DVD přehrávače přesný čas, stačí si pořídit například prodlužovací šňůru s vypínačem a ihned šetříte. Stálý, byť minimální odběr má i neustále zapnutá pračka nebo myčka, nabíječka mobilního telefonu, adaptéry, tiskárna a další – pokud je nepotřebujete, odpojte je od přívodu elektrické energie. U dálkově vytápěných bytů můžete spotřebu omezit pravidelným větráním a vypínáním topení, když se v bytě nenacházíte.

Máte-li možnost výstavby bytového krbu, můžete nálady na topení snížit občasným přitápěním dřevem. Pro domácnosti, které mají řízené vytápění, pomůže peněžence snížení teploty i o jeden stupeň. Nezapomínejte, že přirozené teplo vzniká i během vaření, tak proč si topit dvakrát.

Skrytí požírači peněz

Pohodlí něco stojí a toto platí hlavně při provozování automobilu. Lehká noha na plynu, zahřání motoru na provozní teplotu a plynulá jízda dokážou udělat v peněžence zázraky. Jestliže jezdíte denně, zvažte přestavbu na LPG, rozdíl na ceně pohonných hmot je dvojnásobný.

Každý automobil musí být ze zákona pojištěn, vyplatí se proto nechat udělat revizi vaší pojistky, zda není i levnější varianta při stejném rozsahu krytí. Vlivem konkurence dnes na trhu najdete i zákonné pojištění, které kryje i živelní pohromy a nemusíte kvůli nim platit další havarijní pojištění.

Máte havarijní pojištění? Dobře, ale každým rokem cena vašeho vozu klesá. Jestliže platba pojistného naopak neklesá, stačí jen snížit cenu, na kterou je vaše vozidlo pojištěno. V peněžence se najednou objeví i stokoruny měsíčně.

Vítr v peněžence umí udělat váš bankovní účet. Pokud vám banka nabídne něco „zdarma“, vězte, že to nikdy není zdarma. Kontokorent na účtu vám pomůže překlenout nedostatek financí, ale za 19procentní úrok je drahý, zrušte ho. Trvat na využívání služeb jediné banky je pohodlné, ale prodraží se. Přitom dnes existují nejméně dvě finanční instituce, kde máte naprostou většinu základních služeb bez poplatku. Podívejte se na svůj výpis z účtu a jdou-li poplatky přes sto korun, je čas přemýšlet o změně banky. Na co je vám inzerovaný „komfortní rozsah služeb“, když potřebujete jen vybrat peníze z bankomatu a poslat pár plateb?

Kdo má všechny základní služby zdarma
Fio, družstevní záložna, ING Bank, mBank
Kde najdete tzv. paušální účty do 125 Kč měsíčně
GE Money Bank, Komerční banka
Dražší banky
Citibank, Česká spořitelna, ČSOB, HSBC Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank
Banky ve střední cenové hladině
Banco Popolare, BAWAG Bank, Oberbank, Poštovní spořitelna
Levné banky
PPF Banka, Volksbank, Waldviertler Sparkasse

Pro pravidelné platby se hodí využít SIPO, Soustředěné Inkaso Plateb Obyvatelstva. V jedné částce vám odejde několik plateb najednou, proto u klasických bank ušetříte na poplatcích. U moderních bank jsou platby v ceně vedení účtu, takže je možné je nastavit podle vašich preferencí a nezaplatíte za jejich provedení ani korunu.

Výběr z bankomatu je někdy hodně drahá záležitost a poplatky mohou jít až do stokorun. Vybírejte proto větší částky, ale spíše preferujte platbu kartou, máte-li možnost kde s ní platit (je to zadarmo). Ušetřit můžete i kombinací dvou bank, kdy jednu používáte jen pro výběry z bankomatů, a z druhé odcházejí platby. Na druhé straně, více účtů je zbytečných, protože dnešní bankovní systém je již stabilizovaný, takže není nutné obávat se krachu banky.

Komunikace zadarmo

Máte doma internet? Tak proč píšete z domu SMS zprávy z mobilního telefonu? Využijte zaslání SMS z webové brány operátora, tuto možnost nabízejí všichni naši operátoři a je to zadarmo. Při průměrné ceně 2 Kč za SMS zprávu můžete ušetřit minimálně 40 Kč měsíčně. Telefonovat z placené pevné linky je luxus, když lze volat zadarmo přes internet. Nebojte se toho, není to těžké, a jak se to naučíte, budete mít problém přestat. Platit pevnou linku, když máte doma kabelovou televizi, je opět vyhození peněz, raději investujte do kvalitního IP telefonu (stojí okolo 1500 Kč) a můžete dát drátům navždy sbohem.

Před cestou do zahraničí se podívejte, za kolik budete volat ze svého mobilního telefonu. V době, kdy někteří z nás mají dvě i více SIM karet, se může vyplatit přesměrovat hovor z jednoho čísla na druhé a můžete mít příchozí hovory zadarmo či za poloviční cenu. Jen je potřeba pro to něco udělat.

Levné cestování

Ne každý si může dovolit koupit cenově nejvýhodnější roční jízdenku na veřejnou dopravu, ale již čtvrtletní jízdenky opět šetří peníze oproti nejdražším měsíčním kupónům. Plánujete-li výlety, levně se dá cestovat vlakem. Za tři stovky se dá projet celá republika, tak se nebojte zeptat, jaké jsou možnosti slev. A pomyslně za hubičku se dá létat po celé Evropě při včasné rezervaci letenek. Dostat se například za 1500 Kč do Londýna a zpět se všemi poplatky není už sci-fi. Podobně postupují i autobusoví dopravci mezinárodních linek. Při cestě autem se o náklady můžete podělit tak zvanou spolujízdou, na internetu najdete mnoho tipů a oficiálních spolků, které se takto sdružují.

Když žaludek poručí

Drahé potraviny dělají vrásky na čele všem. Náklady za ně můžete snížit efektivním nakupováním ve velkém objemu, zvláště během akcí. Pomoci může i strýček vlastnící zákaznickou kartu velkoobchodu Makro. Pro mnoho levných komodit lze vyrazit za hranice, bydlíte-li blízko nich. U velmi levných potravin buďte opatrní, levné často znamená, že potravina je plná náhražek a moc si na ní nepochutnáte.

skoleni_15_5

Šance ušetřit je přímo úměrná komfortu, který jsme schopni obětovat. Pohodlí není zadarmo, ale jen malá změna, dodržovaná celoročně, přinese na konci ovoce.

Článek byl publikovaný v magazínu Moje Peníze 05/2008.

Snažíte se šetřit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).