Hlavní navigace

S miminkem letadlem po Evropě – ano či ne?

29. 1. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Jaké jsou nástrahy cestování, pokud s sebou máte malé dítě? Je lepší pár let vydržet doma, nebo je cestování s miminkem reálné? A o kolik se vám zvýší náklady?

Léta cestujete po celém světě a jen máloco vás už na letištích, v hotelech či při využívání veřejné dopravy velkých světových metropolí může překvapit. Tedy až do okamžiku, kdy začnete cestovat s malým dítětem. Najednou řešíte věci, které jste si předtím vůbec neuvědomovali. Je lepší zůstat pár let doma, nebo je cestování s miminkem reálné? Zvyšují se cestováním ve třech náklady oproti cestování v páru, a o kolik? Podívejme se na konkrétní příklad prodlouženého víkendu v Římě se čtyřměsíčním dítětem. Žádné informace získané z tiskových oddělení a PR zpráv, pouze osobně ověřené skutečnosti. Čtěte také: Jak se levně vyřádit na sněhu? Zkuste sáňkařské dráhy a snowtubing

Letenka

Z Prahy stejně jako z přilehlých letišť v okolí ČR (Vídeň, Bratislava, Katovice atd.) si můžete každý den vybrat z desítek letů do Říma. Z Ostravy, což byla naše situace, je možný pouze let s přestupem v Praze, Vídni a nově Mnichově. Zvolili jsme let s Českými aeroliniemi s přestupem v Praze.  Za dítě do 2 let zaplatíte u klasických síťových aerolinií (ČSA, KLM, Alitalia, Air France, Delta atd.) 10 procent tarifu dospělého. U nízkonákladových aerolinií se pravidla různí. Čtěte také: Senzační víkend se zárukou? Pozor na chytáky

Každopádně je potřeba dát si pozor na podmínky a tarif dané letenky. Při cestování s malým dítětem se značně zvyšuje možnost, že vzhledem k dopředu nepředvídatelným okolnostem (nemoc atd.) bude potřeba cestu zrušit či odložit.  Řešení jsou zde v zásadě dvě: cestovní pojištění zahrnující storno cesty nebo plně či alespoň částečně flexibilní (měnitelná) letenka, která je samozřejmě dražší než letenka, u které nejsou po jejím zakoupení žádné změny přípustné. Obecně bude cestovní pojištění zahrnující storno cesty výrazně levnějším řešením (u nízkonákladových dopravců navíc řešením jediným). Pozor však na výši spoluúčasti a konkrétní podmínky. Čtěte více: Přestane být cestující otloukánkem?

Zavazadla a let

Množství věcí, které pro cestování s malým dítětem potřebujete, v zásadě příliš nezávisí na délce cesty. Jeden kufr jednoduše zaberou věci pro malého a pokud jsou mu teprve 4 měsíce, tak potřebujete samozřejmě standardní hluboký kočárek. Na ten lze nasadit přebalovací tašku k prasknutí naplněnou plenami, vlhčenými čistícími ubrousky, přebalovací podložkou, náhradním  oblečením, alespoň jednou hračkou a dalšími věcmi, které potřebujete mít stále při sobě. Pokud jste tedy byli zvyklí cestovat na víkend v Evropě s jedním kufrem pro sebe i manželku, tak najednou máte kufry dva, k tomu velký kočárek, zmíněná přebalovací taška a  navíc je zde otázka: vzít sedačku do auta či nikoli? Pokud předpokládáte, že použijete taxi nebo si budete půjčovat auto a máte alespoň trošku odpovědnosti, tak vám stejně nic jiného nezbývá, zejména když vaše dítě ještě používá sedačku pro novorozence, kterou zcela jistě v taxi ani autopůjčovně mít nebudou. Čtěte také: Dovolená s ručením omezeným

Řešíme tedy otázku váhového limitu na zavazadla. Dítě má (u ČSA) snížený váhový limit svého zavazadla na pouhých 10 kg, naopak kočárek je přepravován zdarma (musí ale být rozložitelný, v našem případě lze oddělit korbu a podvozek složit na poměrně rozumné rozměry). Přebalovací taška je klasickým zavazadlem, které vezmete do kabiny letadla. Autosedačku však je potřeba odbavit jako zapsané zavazadlo do nákladového prostoru letadla. Váhové a rozměrové limity zavazadel není dnes radno opomíjet, poplatky za překročení povolených parametrů nejsou zrovna malé. Čtěte více: Letenky podle nových pravidel

Sofitel - Řím

Foto: Sofitel, Michal Přádka

Regionální letiště typu Ostrava-Mošnov mají obrovskou výhodu, že s autem dojedete až těsně před terminál. Zavazadla tak v klidu vyložíte a po pár metrech jste u odbavení. Kočárek si (po nezbytné bezpečnostní kontrole) můžete vzít sebou a mít v něm dítě až do okamžiku nástupu do letadla. V prostoru pro cestující však nesmí být přepravován (ani by se tam ostatně nevešel), takže dítě vytáhnete z kočárku před letadlem přímo na ploše letiště a kočárek dostane visačku Delivery at aircraft, tj. je vám vyložen ještě před tím, než v Praze vystoupíte z letadla. Tato služba je bez poplatku. Neuškodí si pohlídat, že pokud je rozložen na dvě části, tak tuto visačku dostane každá část kočárku, zejména v zahraničí pak nebudete muset vysvětlovat místnímu pozemnímu personálu, že vám vyložili jen část věcí. Čtěte také: Kde sjednáte cestovní pojištění přes SMS nejpohodlněji?

Při letu Praha-Řím byla situace obdobná, kočárek tedy můžete mít u sebe po celou dobu pobytu na letišti. Vzhledem k tomu, že v Praze se stejně jako na ostatních velkých letištích nastupuje do letadla pomocí mostu (odborně kontaktního východu) propojujícího budovu letiště přímo s letadlem, je příjemné, že dítě nemusíte na nástup oblékat. Kočárek rozložíte na konci mostu a předáte pozemnímu personálu, který jej opět naloží do nákladového prostoru letadla, odkud bude jako první vyložen ihned po přistání a předán vám. Při nástupu s dítětem si můžete vybrat, zda budete nastupovat jako první či jako poslední, doporučuji spíše jako první, máte tak čas se pohodlně usadit.

Vaše dítě do 2 let dostane vlastní bezpečnostní pás, který se upevňuje na pás rodiče. Při startu, přistání a případných turbulencích musí být dítě připoutáno, což je ostatně v zájmu jeho bezpečnosti. Zejména při dálkových letech (např. do USA) je pro malé děti k dispozici postýlka (baby basket). Tuto lze v letadle upevnit pouze na místa k tomu určená, vždy do první řady následující po příčce oddělující sektory letadla, neboť na tuto příčku se upevňuje. Tyto sektory mají pouze velká letadla létající dálkové linky. U letadel, která operují linky po Evropě (tj. nejčastěji Boeing 737 nebo Airbus „rodiny“ 320) lze postýlku umístit pouze do první řady sedadel, tedy v případě ČSA a většiny dalších síťových dopravců do business class. Tato služba je zdarma a musí být dopředu vyžádána a je vhodné ji znovu připomenout při odbavení na letišti. Pro dvouhodinový let do Říma to rozhodně není věc, bez které byste nemohli letět, ale mohu konstatovat, že bylo příjemné položit dítě do postýlky a nemít ho tak alespoň pár minut na rukou.

Doprava z letiště

Z hlavního římského letiště Fiumicino (Leonardo da Vinci) se lze do centra města dopravit několika způsoby. Pro cestující bez dětí je bezesporu nejpohodlnější a také nejrychlejší speciální vlak Leonardo Express spojující letiště s hlavním nádražím Termini. Vlak jezdí každých 30 minut a cesta trvá zhruba půlhodinu. Za dospělou osobu zaplatíte 11 EUR, za dítě do 12 let neplatíte. Na menší nádraží v centru města (Tiburtina, Tuscolana, Ostiense, Trastevere) vás dále dopraví regionální vlak Sabina-Fiumicino linky FM1, který však jede o něco déle. Cena za jednu cestu je pouhých 5,50 EUR. Čtěte také: Vybrat vhodné cestovní pojištění je někdy alchymií

Druhou variantou je využití taxi, což je záležitost, které jsme vzhledem k dvěma kufrům, kočárku, dětské autosedačce a dvěma příručním zavazadlům zvolili my. Cena za přepravu taxi mezi letištěm a centrem města je pevná a stanovená na 40 EUR (vč. zavazadel), je však potřeba dát si pozor na neoficiální taxíkáře, před kterými jak město, tak letiště důrazně varuje. Barevné označení licencovaných taxi je však jednoznačné a nezaměnitelné.

Jediným problémem, který se při cestě taxi do centra města vyskytl, byla velikost aut prvních dvou taxíkářů, protože do Fiatu Punto se s výše popsanými zavazadly jednoduše nevejdete. Naštěstí komunikace z naší strany anglicky a ze strany italských přepravců italsky vedla poměrně rychle k vysvětlení a vzájemnému pochopení situace a přistavení auta s výrazně větším zavazadlovým prostorem. Při cestě zpět již concierge v hotelu přivolal rovnou prostornější taxi.

Pokud jste byli někdy v Itálii a jeli tam taxíkem, nepřekvapí vás, že řidič příliš nerespektuje dopravní předpisy a platí pravidla typu dvojitá plná čára není betonová zeď, zejména pokud si tím zkrátí cestu. Ukázka dítěte taxikáře na mobilu byla hezkým bonusem, nesmíte se jen stresovat tím, že danou fotku 5 minut v mobilu hledal, samozřejmě za jízdy po dálnici…

Ubytování

Výběr hotelů různých stupňů kvality i ceny je v Římě stejně jako v ostatních velkých městech bohatý. S dítětem nejspíše nebudete chtít jet do špinavého hotelu, ve výběru může být rádcem server tripadvisor.com obsahující nezávislé recenze cestovatelů, kteří v daném hotelu byli. My jsme vybrali hotel Sofitel patřící do sítě Accor Hotels. Hlavním důvodem byla jeho poloha v centru města, pouze cca 5 minut pěšky od Španělských schodů, kde je i stanice metra. Kdykoli jsme tak měli možnost se do pár minut dostat do hotelu, což je v případě cestování s malým dítětem velmi příjemné. Čtěte také: Jaké cestovní pojištění je vhodné pro mladou rodinu?

Při rezervaci byl hotel upozorněn na to, že cestujeme s malým dítětem. Dětskou postýlku a celý pobyt dítěte poskytl hotel zdarma. Pokoj byl dostatečně velký na to, aby se do něj kromě postýlky pohodlně vešel kočárek, autosedačka, všechny kufry a stále se dalo volně procházet. Recepční nám ihned při příjezdu nabídla možnost zajištění mléka pro dítě či ohřívání jakýchkoli donesených potravin pro něj (obojí bezplatně), stejně jako přípravu speciálního dětského menu v restauraci. Nic z toho jsme vzhledem k tomu, že naše dítě je plně kojeno, nevyužili. V pokoji byla povlečená postýlka, v ní hračka pro dítě, v koupelně dokonce speciální dětské vlhčené čistící ubrousky, ručníky pro dítě a spíše úsměvné byly dětské papučky, ty ve 4 měsících také nevyužil. Jediným negativem hotelu byly vždy tři schody, které jsme museli překonávat cestou od výtahu do pokoje a do restaurace.

Využíváte při cestování nízkonákladových leteckých přepravců?

Doprava po městě

Bydlíte-li v Římě v hotelu v centru města, nepotřebujete v zásadě řešit jakoukoli dopravu po městě. Vše je dostupné pěšky. Veřejnou dopravu tedy příliš nevyužijete a pokud ano, tak je ve srovnání s ostatními hlavními městy v západní Evropě až neskutečně levná. Lístek pro jednorázovou cestu stojí 1 EUR, za 4 EUR můžete cestovat celý den bez omezení a dopřát si mj. i výlet k moři. Děti do 10 let cestují zdarma.

 Při využití metra se připravte na to, že ne všude jsou bezbariérové přístupy. Několikrát jsme byli nuceni jet kočárkem po jezdících schodech v metru (oficiálně zakázáno, dva lidé to ale zvládnou docela snadno a domnívám se, že bezpečně, pro samotnou matku to nebude úplně jednoduché a určitě ne bezpečné). Stejně tak se připravte na to, že některé schody budete překonávat i s kočárkem pěšky, výtah jednoduše není nebo sice existuje plošina, ale mimo provoz (stanice Spagna v okamžiku naší návštěvy).   

Památky

Dítě vám nebrání navštívit hlavní římské památky. Dokonce se s kočárkem v pohodě dostanete i do Kolosea – naši předkové sice postavili příkré schody, ale současníci doplnili výtahem. Chtít si s kočárkem sejít slavné Španělské schody je sice možná romantické, ale v polovině cesty, kdy už není návratu, zjistíte, že těch schodů je nějak výrazně více, než když je jdete bez kočárku a že to nebyl až tak dobrý nápad. Za dítě jsme nikde neplatili poplatky za vstup. Čtěte také: Mnoho kohoutů na jednom dvorku. Aneb když máme hned dvě asociace

dan_z_prijmu

Cestovat s miminkem ano či ne?

První cesta letadlem se čtyřměsíčním potomkem dopadla dobře a problémů bylo nad očekávání minimum. Hotely, zejm. vyšší kategorie, bývají na dětské hosty zařízené, to již máme vyzkoušeno jak z Prahy, tak Vídně, kde jsme byli autem. Letecké společnosti také vědí, co v této oblasti dělat. Na rodičích pak je, aby zvážili, co vše budou v zahraničí potřebovat, nebude toho bohužel asi málo. Jako zásadní pro bezpečnost se ukázala dětská autosedačka. Italský taxikář vás sice nejspíše sveze i s dítětem bez ní, ale není to akce, do které bych byl ochotný jít… Každopádně brzy letíme zase a budou následovat další zkušenosti. Čtěte také: Levně a kvalitně pojistit zimní sporty není problém. Poradíme vám s pojistkou

Kolik zaplatíte navíc při cestování s malým dítětem (pro konkrétní v článku popsaný víkend v Římě)

Služba Cena Poznámka
Letenka 2564 Kč plně flexibilní (měnitelná) letenka ve třídě business ČSA, dítě musí mít letenku ve stejné třídě jako rodiče, letenka ve třídě economy by stála řádově stokoruny
Doprava z letiště 0 Kč taxi za jednotnou sazbu
Hotel 0 Kč zdarma také poskytnutí postýlky
Doprava po městě 0 Kč do 10 let zdarma
Vstupné do památek 0 Kč  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje jako bankéř. Autor mnoha odborných článků z oblasti bankovnictví, financí, IT, telekomunikací a cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).