Hlavní navigace

Rezervace sedadla v letadle - další služba navíc

14. 7. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Také jste zaznamenali informaci, že za rezervaci sedadla v letadlech ČSA si budeme muset připlatit? Jaká je skutečnost? Přijdou nás lety do zahraničí dráž? A co všechno ovlivňuje konečnou cenu letenky? Jsou poplatky vůbec nutné?

V některých médiích se objevila následující informace: České aerolinie zavedly před turistickou sezónou poplatek za rezervaci sedadla v letadlech, zatímco dosud byla tato služba bezplatná. Také jste se lekli a řekli jste si, že se této společnosti, která neustále zdražuje, obloukem vyhnete? Jenomže skutečnost je trošičku jiná.

České aerolinie sice zavedly novou placenou službu, v rámci níž si můžete již v cestovní kanceláři zarezervovat vámi požadované místo v letadle. Ovšem je několik skutečností, které je třeba zmínit. Tato služba, po které dlouhou dobu volali jak zákazníci, tak cestovní kanceláře, je využitelná pouze pro charterové lety, tedy nikoli na pravidelných linkách.

Na středních tratích se točí velké množství lidí, takže technické možnosti rezervačního systému takovou službu neumožňují. Naopak na dálkových letech je možnost rezervace místa v letadle samozřejmostí a je již zahrnuta v ceně letenky bez jakéhokoli příplatku, doplňuje pro Měšec.cz tisková mluvčí ČSA Jana Víšková.

To, že není služba bezplatná, je podle Jany Víškové také samozřejmostí. Přirovnává ji k možnosti pořídit si místenku ve vlaku. Ten, kdo chce mít své místo jisté, si rád připlatí, ostatním se cena letenky nijak nezvýší. Službu zdarma si jako státní podnik dovolit nemůžeme – okamžitě bychom čelili kritice o neefektivnosti řízení, komentuje poplatky Víšková.

Kolik si připlatíte?

To není vůbec jednoduchá otázka. ČSA účtují jednotlivým cestovním kancelářím poplatky, které pokrývají zvýšenou administrativu spojenou s novou službou. Je potom na konkrétní cestovce, zda se rozhodne službu poskytovat zdarma, například jako bonus pro své věrné zákazníky, nebo si naopak k ceně přisadí ještě vlastní marži.

Ceny se tak pohybují už od 200 Kč za dvě cesty, ale můžete také narazit na nabídku rezervace za 500 Kč za jednu cestu – pro zpáteční letenku tedy tisíc korun navíc.

ČSA však nejsou jedinou společností, která rezervaci umožňuje. Společnost British Airways uvedla, že službu rezervace sedadla nabízí zdarma automaticky při zakoupení letenky prostřednictvím on-line služby Online Check-in. Pro dálkové lety je možnost rezervace sedadla dostupná dokonce již v čase rezervace a opět zdarma.

A co nízkonákladovky?

U low-cost dopravců se s možností rezervace konkrétního sedadla nesetkáte, protože palubenky na konkrétní místo neexistují. Každý si vybere sedačku až při odbavení a platí staré pravidlo, kdo dřív přijde, ten dřív mele.

Tisková mluvčí společnosti easyJet Samantha Day komentuje službu takto: V minulosti jsme samozřejmě zkoušeli alokovat palubenky na konkrétní místo, ale zjistili jsme, že to značně zpomaluje čas potřebný k nástupu na palubu a prodlužuje čas, který stráví letadlo na letišti. A ten je u naší společnosti přibližně pouze 20 minut.

Dovolená - komunikaceChystáte se na dovolenou a nevíte si s něčím rady? Příloha Cestování a dovolená na serveru Měšec.cz vám určitě vaše otázky zodpoví.

Poplatky jsou vysoké

To, že cena letenky, není cenou, kterou ve finále zaplatíte, už ví téměř každý. Všechny letecké společnosti musí účtovat letištní poplatky a vládní daně té konkrétní země. Výpočet ceny letištních poplatků závisí na aktuálním kurzu zahraničních měn, ze kterých se cena poplatků přepočítává do měny národní. Tímto způsobem pak mohou vznikat rozdíly konečných částek jednotlivých dopravců, upřesňuje Jan Čamek, PR manager společnosti SkyEurope.

Tyto „provozní poplatky“ jednotlivých letišť se pohybují od 5 do 10 liber. Pro cestující to může znamenat navýšení ceny od 500 Kč výše. Není výjimkou, že cena samotné letenky je několikanásobně nižší než letištní taxy.

O růstu palivových příplatků jsme v nedávné minulosti také slýchali poměrně často. Cena ropy jde stále nahoru a palivové příplatky se vyšplhaly až na několikanásobek své původní výše. Někteří, především nízkonákladoví přepravci, ale už palivové příplatky neúčtují a to je jeden z trumfů jejich marketingové politiky. Naopak ČSA od května kvůli rekordně rostoucí ceně ropy palivový příplatek zvýšily, pouze však na dálkových linkách. Ze 46 USD (asi 1060 korun) se poplatek zvýšil o dalších pět dolarů, zhruba o 110 korun. Na evropských linkách se výše poplatku nezměnila, zůstala na 14 dolarech (asi 320 korun).

Další navýšení ceny letenky můžete očekávat při platbě kartou. Například SkyEurope účtuje poplatek za platbu kartou ve výši 75 Kč za každou zpáteční letenku. Stejnou částku totiž požadují za transakci banky.

dan_z_prijmu

Budoucnost

Jaká další zlepšení a služby nám letecká přeprava nabídne v budoucnu? Určitě jich nebude málo. Z létání se totiž stává jeden z nejoblíbenějších druhů dopravy. Svědčí o tom i fakt, že za prvních pět měsíců letošního roku využily pražské letiště skoro čtyři miliony cestujících, což je o čtvrt milionu víc než loni ve stejném období.

Z dalších novinek lze zmínit to, že společnost easyJet zkouší na letišti v Londýně Lutonu tzv. přednostní nástup. Za poplatek 5 liber může cestující nastupovat na palubu jako první a vyhnout se tak čekání v řadě. Samozřejmě i sedadlo si tím pádem může vybírat jako jeden z prvních. SkyEurope zase zavedlo podávání italského espressa a capuccina illy na palubě. A další novinky na sebe určitě nenechají dlouho čekat.

Využili byste zpoplatněnou rezervaci sedadla?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).