Hlavní navigace

Půjčte si od banky zadarmo

14. 1. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Každý občas potřebuje peníze, které právě nemá. Kreditní karta představuje možnost mít po ruce stále dost peněz. Pokud si nákup dobře naplánujete, nemusí vás to na úrocích nic stát. Ani v tomto případě ale není kreditní karta nic levného.

Nákupy bez peněz jsou v Česku stále více populární. Banky na tento trend zareagovaly masivní reklamní kampaní, která má nalákat „vhodné“ klienty do sítě nákupů na úvěr. Stále tak přibývá lidí, kteří v peněžence nosí vedle klasické platební kartykartu kreditní.

Kreditní karta zjednodušeně představuje automatický opakovaný úvěr. Pro svého majitele tak znamená velmi pohodlný zdroj peněz. Musíte však mít své nákupy pod kontrolou, jinak je to nástroj velmi drahý.

Výhody kreditních karet oproti jiným úvěrovým produktům

  • Peníze máte po ruce stále, nežádáte o ně až v okamžiku, kdy je potřebujete. Nemůže se vám tedy stát, že vás finanční instituce odmítne.
  • Úvěrový rámec je stanoven s ohledem na váš měsíční příjem. Oproti kontokorentu tak nabízí větší možnost přizpůsobit rozpětí vašim podmínkám.
  • Klasické nákupy na splátky, až na reklamní výjimky, nenabízí bezúročné období. Výše úroku je zde srovnatelná s kreditními kartami, platíte navíc již od prvního dne zadlužení.

Kreditní karta přestává být nedostupným produktem. Bankovní domy postupně uvolňují podmínky pro její získání. Základními podmínkami jsou trvalý pobyt v České republice a věk nad 18 (někde 21) let.

Nejdůležitější položkou při posuzování „kvality“ klienta je jeho pravidelný příjem. Požadavky bank se pohybují mezi 8 až 15 tisíci korunami čistého měsíčně. Konkrétní postup při schvalování klienta však většina bank tají. Může se vám tedy stát, že si vyberete banku, ale banka si nevybere vás.

Petr Skok - Komerční banka
Máte-li jakýkoli dotaz ohledně platebních karet, zeptejte se Petra Skoka, ředitele Platebních karet Komerční banky, v naší Poradně Platební karty v roce 2004. KB patří mezi největší vydavatele s nejširší nabídkou v České republice, kromě jiného začala jako první s vydáváním čipových karet podle mezinárodních standardů.

Výhodou je, že banky poskytnutí kreditní karty nepodmiňují nutností mít u stejné banky otevřený běžný účet. U Československé obchodní banky sice můžete dostat nižší úrokovou sazbu z úvěru, ale jinak je rozhodování na vás. Vyplatí se uvědomit si, co od své kreditní karty chcete. Zjednodušeně platí, že nižší roční náklady v sobě nezahrnují nadstandardní služby, jako je pojištění proti nesplácení či cestovní pojištění.

Většinou každá banka poskytuje několik typů kreditních karet. U těch základních se roční poplatek pohybuje v řádech stokorun, prestižní typy zlatých karet svého majitele stojí ročně i několik tisícikorun.

Hlavní výhodou kreditních karet je bezúročné období. Nejdelší dobu, ve které máte peníze půjčené od banky vlastně zadarmo, poskytuje Citibank – až 51 dní. U ostatních bankovních ústavů je to až 45 dní. Co to znamená? V lednu využijete povánočních slev a koupíte si nový televizor. Začne vám běžet bezúročná lhůta, a když zaplatíte do patnácti dnů od obdržení měsíčního vyúčtování, nestojí vás nákup ani o korunu víc.

Horší, přesněji řečeno dražší, situace ovšem nastane, pokud půjčenou částku nesplatíte v bezúročném období. Minimální úrokové sazby se totiž u kreditních karet pohybují na vyšší úrovni než třeba u kontokorentu či spotřebitelského úvěru.

Kolik vás bude stát kreditní karta?
Banka Typ kreditní karty Roční provoz karty (Kč) Úvěrový rámec (Kč) Úroková sazba (%, p. a.)
Citibank Stříbrná 1000 od 18 000 26,40
Česká spořitelna MC Partner 300 20 000 – 149 000 19,80
ČSOB MC Standard 400 15 000 – 250 000 21,60*
GE Capital Bank Maestro 618** 10 000 – 150 000 21,48
HVB Bank VISA Classic 864** 10 000 – 180 000 23,40
Interbanka CCS Kredo 504** 5 000 – 70 000 22,68
Komerční banka InterCard EC/MC 986** 20 000 – 100 000 22,80
Poštovní spořitelna MC Standard 400 15 000 – 250 000 21,60*
Raiffeisenbank VISA Classic 990 10 000 – 150 000 22,68
Živnostenská banka VISA Credit Classic 600 10 000 – 50 000 15,40

* klienti, kteří mají běžný účet v této bance, platí 19,20 %
** včetně poplatku za měsíční odeslání výpisu, u ostatních bank je výpis zdarma

Nejvyšší úrokovou sazbu standardních kreditních karet nabízí Citibank. Úvěr je úročen 26,40 %. Na druhou stranu tato banka nabízí nejdelší bezúročné období – až 51 dní a jako jediná má zdarma jak blokaci karty při krádeži či ztrátě, tak i vydání náhradní kreditní karty.

Vysoké roční náklady vás čekají, pokud si vyberete Komerční banku. Za 986 korun ročně navíc získáte pro sebe i rodinné příslušníky cestovní pojištění zdarma. Na rozdíl od stejně drahé Citibank však při zablokování karty budete muset zaplatit dva tisíce korun.

Nejnižší měsíční příjem po vás budou chtít v Interbance, spokojí se s osmi tisíci korunami čistého. Od Interbanky, která kartu vydává spolu se společností CCS, však získáte kreditní kartu, kterou nelze použít v zahraničí.

Nejlevnější kartu na trhu nabízí Česká spořitelna. U banky, která začala kreditní karty nabízet jako první, získáte za tři stovky ročně kartu, ke které sice nejsou připojeny žádné nadstandardní služby, ale v porovnání s ostatními bankami je úvěr úročen nižším úrokem – 19,80 %.

skoleni_15_4

Mezi levnější karty patří i MC Standard od ČSOB. Především pokud máte u této banky běžný účet – v tom případě se na vás totiž vztahuje nižší úroková sazba 19,20 %. Nutné je také zmínit, že spolu s kreditní kartou Komerční banky se zde bezúročné období vztahuje i na hotovostní nákupy.

Absolutně nejnižší úrok u kreditní karty účtuje Živnostenská banka. Neposkytne vám sice úvěr vyšší než 50 tisíc korun, ale dlužnou částku úročí jen 15,4 %. Je však nutné upozornit, že abyste tuto kartu získali, musíte mít čistý měsíční příjem nejméně patnáct tisíc korun.

Stíháte splatit úvěr v bezúročném období?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).