Hlavní navigace

Přivýdělek aneb Jak nenaletět podvodníkům

24. 2. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Chcete si přivydělat a nevlastníte nemovitosti, které byste mohli pronajímat, a nemáte peníze, které můžete investovat? Jednou z možností je práce z domova či časově flexibilní druhé zaměstnání. Jak ale nenaletět podvodníkům, kterým jen budete posílat peníze, a slíbené odměny se nedočkáte?

Pokud hledáte skutečnou možnost, jak si vylepšit rozpočet, určitě zapomeňte na inzeráty a nabídky slibující několik desítek tisíc korun měsíčně prakticky bez práce. Tyto nabídky jsou jen lákavým podvodem, který vás bude stát peníze, ale žádné nevyděláte.

Při hledání solidní domácí práce je dobré držet se několika základních pravidel. V nabídce, od které můžete očekávat solidnost, je uveden druh práce a ohodnocení práce (buď v částce za hodinu nebo za kus vyrobeného výrobku). Samozřejmostí je kontakt na osobu nebo firmu, která práci zadává, a to kontakt včetně telefonní čísla. Pokud máte pouze nabídku s kontaktem, na základě telefonického rozhovoru by vám měly být tyto základní informace podány. Zjistěte si dobu určenou na provedení práce i jakou máte možnost vyjádřit se k množství zadané práce.

Koruna ušetřená = koruna vydělaná. Nevydáváte zbytečně mnoho za vedení běžného účtu? Přesvědčte se v žebříčku Měšce Který účet je nejlevnější?

Mezi pravidelnými přivýdělky naleznete různé lepení krabiček, montáž hraček nebo výrobu bižuterie. Téměř v každém okresním městě je dílna, která zadává pravidelně práci domů. Odvezete si jednotlivé díly, po kompletaci, na kterou máte samozřejmě přesně určenou dobu, přivezete hotový výrobek.

Předtím, než se zavážete smlouvou, je dobré si zjistit, jestli se lidé, kteří pro tuto dílnu pracující, rychle nestřídají, ale zda si tuto možnost přivýdělku snaží dlouhodobě udržet. Pokud dochází k rychlé výměně domácích pracovníků, mějte se na pozoru a zjistěte si důvod.

Příklady práce na přivýdělek

Roznášení letáků: práce na několik dní v měsíci, ohodnocení se pohybuje kolem 25 haléřů za jeden leták. Pokud roznášíte najednou více kusů, za každý další dostanete přibližně 6 až 10 haléřů navíc. Někteří zadavatelé zohledňují, zda roznášíte v zástavbě rodinných domků, nebo po sídlišti. Dá se vydělat okolo 2 000 až 4 000 Kč za měsíc.

Prodej kosmetiky: budete nejspíš potřebovat živnostenský list. Odměna se pohybuje mezi 15 % – 30 % podle dosažených výsledků a podle toho, jak dlouho pro firmu pracujete a na jaké pozici.

Hlídání dětí: většinou jde sehnat jen přes agenturu, plat v rozmezí 50 – 65 Kč za hodinu.

Lepení krabiček, výroba bižuterie: časově náročnější práce, obojí je ohodnoceno za kus. Dost záleží na šikovnosti. Dá se vydělat v rozmezí od 2 000 Kč do 4 000 Kč za měsíc.

Pojišťovací agenti: práce pro pojišťovny a stavební spořitelny, na tuto práci musíte mít opravdu předpoklady, zejména umět jednat s lidmi a mít dostatek času, který této práci budete věnovat. Výdělek řádově několik tisíc.

Úklid v domácnostech: občas lze sehnat i přes inzerát, ale častěji přes agentury. Plat cca od 55 Kč za hodinu. Záleží na tom, zda jde jen o běžný úklid, nebo kompletní starost o domácnost.

Obálkování: není snadné tuto práci sehnat, většinou ji nabízí firmy, které tuto práci zajišťují různým velkým společnostem. Odměna se pohybuje od 50 haléřů do 2 korun za obálku.

Samozřejmostí je, že bude mezi vámi a zadavatelem práce uzavřená pracovní smlouva o této práci, nejčastěji dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce. Jednotlivé smlouvy se liší.

Dohoda o pracovní činnosti: limituje pracovní dobu na maximálně polovinu pracovní doby, tedy nejvíce 80 hodin měsíčně. Při této činnosti se platí zdravotnísociální pojištění. Je možné čerpat nemocenskou, ale ne dovolenou.

Dohoda o provedení práce: v případě, že práce, kterou budete vykonávat, je spíše příležitostného charakteru, je tato dohoda výhodná. Je omezena rozsahem počtu odpracovaných hodin za rok, a to do výše 100 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele. Není ale nutné počet hodin rozložit do celého roku. Dá se tedy uplatnit např. u sezónních prací. Při této formě uzavření pracovního poměru se neplatí zdravotní a sociální pojištění. To musíme hradit pouze v případě, že je naším hlavním zdrojem příjmů. Takto vykonávaná práce se ale pochopitelně nezapočítává do odpracovaných let nutných pro přiznání důchodu.

Práce na živnostenský list: platí běžná pravidla pro podnikatele. Je nutné platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění, daň se odvádí na základě daňového přiznání.

skoleni_15_4

Co se změnilo v dani z příjmů? Čtěte v článku Změny v dani z příjmů: Větší, než jsme čekali.

Pokud hledáte možnost přivýdělku přes inzerát, raději se připravte na možnost nemilého překvapení. V případě, že odpovídáte na inzerát, může se vám snadno stát, že po prvním kontaktu, ve kterém po vás chtěl člověk nabízející domácí práci pouze známku v hodnotě 7,50 Kč na dopis s odpovědí, dojte k požadavku, který zní „zašlete 80 Kč (to je většinou cena nejnižší), poté vám bude zaslán katalog firem nabízejících domácí práce.“

Pokud pošlete i tyto peníze, přijde vám většinou strojem psaný prospekt. Pokud vám opravdu přijde katalog s popisem práce a seznamem firem, nejspíš bude chybět kontakt na jmenované firmy, za to určitě nebude chybět výzva k zaplacení dalšího poplatku, za který vám poradí, ať si zadáte podobný inzerát a pro změnu nachytáte vy pár lidí, co si potřebují přivydělat. Jde o naprosto obyčejné „letadlo“, ovšem pořád účinné. Na podobné inzeráty rozhodně neodpovídejte.

Finanční reklama 2005
Nejlepší finanční reklama roku 2005 – rozhodněte, která finanční instituce měla v loňském roce nejlepší televizní reklamu! Zároveň se můžete zařadit do slosování o hodnotné ceny, jimž vévodí DVD přehrávač.

Přivyděláváte si?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).