Hlavní navigace

Praktické rady na letní dovolenou 2015

9. 7. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Kam můžete vyrazit jen s platební kartou a kde mít u sebe hotovost? Jaké předpisy neopomenout, abyste nedostali pokutu?

Čas dovolených odstartoval a máme pro vás rady, které by vám měly při cestování pomoci užít si dovolenou co nejlépe a vyvarovat se problémům s tamními předpisy, bankomaty a bankami či vaší cestovní pojistkou. Trochu více jsme se zaměřili na Chorvatsko coby nejoblíbenější destinaci Čechů a Řecko – kvůli problematické situaci, která dopadá i na cestovní ruch.

5 odpovědí, které se vám budou hodit

Je lepší vyrazit s cestovním pojištěním, které mám ke kartě, nebo si mám raději sjednat speciální produkt?

Na tuto otázku se nedá odpovědět paušálně. Obecně bývá cestovní pojištění k platebním kartám dostačující pro cestování po Evropě, protože zde výdaje jen málokdy překročí třeba částku 1,5 mil. Kč za léčebné výlohy, což bývá právě limitem u pojistek u karet. Neplatí to ale vždy. Některá banka má ke kartě pojistku s lepšími limity, jiná se slabšími, proto se musíte podívat přímo na podmínky, které platí pro vás.

Dejte si pozor na to, aby nebyl limit (u pojistky ke kartě) akumulovaný pro všechny spolucestující – například celou rodinu. Pak by zmiňovaných 1,5 mil. Kč bylo například na čtyřčlennou rodinu málo.

Kromě toho záleží na tom, na jakou dovolenou vlastně jedete. Budete sportovat? Budete provozovat vysokohorskou turistiku? Budete se potápět? Každá pojistka může mít definovány tyto věci odlišně (co už je a co není vysokohorská turistika, zda ji pojistka kryje a do kolika metrů nad mořem apod.). Dobré cestovní pojištění k debetním kartám má například Fio banka. Karty Diners Club zase pojistí tři spolucestující, každého na 3,5 mil. Kč za léčebné výlohy, takže limit na kartu je 15 mil. Kč celkem, což jsou nadstandardní podmínky.

Na co si dát pozor při sjednání cestovního pojištění?

Dá se říci, že u klasické cestovní pojistky zásadní nástrahy nepotkáte. Nejdůležitější jsou pojistné limity. Kromě těch nejomílanějších ale mrkněte i na tzv. sublimity. Pokud vás totiž například chytnou na dovolené zuby, nebývá to levná záležitost.

Velké aktuální srovnání cestovního pojištění podle limitů najdete v článku Jak správně vybrat cestovní pojištění a na čem ušetřit? (SROVNÁNÍ) 

Kolik peněz si mám připravit na dálniční kupony?

To záleží na tom, kam jedete a přes které země. Upozorňujeme také, že náklady na průjezd zemí nemusí být jen ve výši cen dálničních známek, ale i dalších poplatků, například za průjezd tunelů.

Ceny dálničních známek pro osobní vozidlo do 3,5 tun ve vybraných zemích
Země Cena za kupony pro osobní vůz do 3,5 t Poznámky
Bulharsko roční známka 34 eur,
měsíční zn. 13 eur,
týdenní zn. 5 eur
Chorvatsko asi 40 kun/100 km za průjezd vybranými úseky se platí přes mýtné brány, nikoli kupony
Itálie např. z Milána do Janova (150 km) 10,10 eur,
Neapol – Řím (225 km) 14,50 eur,
Miláno – Řím (560 km) 37,10 eur,
Neapol – Miláno (770 km) 50,60 eur,
za průjezd vybranými úseky se platí přes mýtné brány dle typu vozidla,
starší auta mohou platit poplatky za vjezd do větších měst (např. Miláno, Boloň),
placené průjezdy tunely *
Maďarsko roční známka 42 980 forintů,
měsíční zn. 4780 forintů,
10denní zn. 2975 forintů
Rakousko roční známka 84,4 eur,
2měsíční známka 25,3 eur,
10denní 8,7 eur
Rumunsko roční 28 eur,
90denní 13 eur,
30denní 7 eur
7denní 3 eura
Slovensko roční zn. 50 eur,
měsíční 14 eur,
10denní 10 eur
Slovinsko roční zn.110 eur,
měsíční 30 eur,
7denní 15 eur
průjezd tunelem Karavanke 7 eur
Švýcarsko roční 40 CHF průjezd Grosser St. Bernhard od 30,5 CHF za průjezd,

* Grand St Bernard Tunnel 25,10 eur

Monte Bianco Tunnel (Mont Blanc) 42,40 eur

Munt La Schera Tunnel 32 eur

Tunnel Du Frejus 43,50 eur

Ceny platí pro vozidla do 3,5 t s výškou nad první osou do 1,3 m, celkově pak do 2 m.

Cestujete autem?

Spočítali jsme mýto a dálniční poplatky. Najdete je v přehledném souhrnu.

Můžu na dovolenou vyrazit jen s kartou? Přece jen bankomaty jsou všude…

Tahle otázka se nedá zodpovědět obecně. Úplně všude kartou nezaplatíte a neplatí ani to, že všude narazíte na bankomat. Destinace se mohou velice lišit. Zatímco v Makedonii například zaplatíte kartou i ve stánku se zeleninou a beze strachu se s ní můžete vydat třeba i do Bulharska, kde si všude bez problémů vyberete, v Řecku v malých městech budete mít potíže (kvůli nynější situaci teď asi i v těch větších – viz níže).

Obecně také platí, že potíž byste mohli mít s kartou na ostrovech. Ty samozřejmě také mají bankomaty, ale obležené, takže buď nemusí být dostupné menší bankovky, nebo nemusí být k dispozici rovnou žádné, protože se musí doplnit. Takže tam si berte hotovost, protože kvůli bankomatu na pevninu přece cestovat nechcete.

Karta se vám také  nemusí vyplatit kvůli kurzu, kterým se výběr přepočítá. Například v Polsku bankomaty i obchodníci často používají tzv. Dynamic Currency Conversion. Pokud odsouhlasíte platbu v korunách, můžete se pak divit, jakým kurzem vám transakci obchodník přepočítá (dobrým ne). Proto zde plaťte raději vždy ve zlotých.

Pozor si dejte například i v zemích, kde existuje oficiální kurz vyhlašovaný centrální bankou (pozor například na Argentinu). Banky, bankovní směnárny či obchodníci používají vyhlášený kurz. Místní směnárny na ulici vám ale například dolary prodají s kurzem lepším i o polovinu. Použití karty se tak může vyplatit méně než směna peněz až na místě. O cílové destinaci si proto zjišťujte informace i v diskuzích na internetu, v průvodcích vše nenajdete.

Je tedy lepší vozit raději hotovost?

Pravda je někde uprostřed. Pokud byste se na placení kartou v cizině dívali pouze optikou kurzů, pak se vám až na výjimky vyplatí spíše vyrazit s hotovostí. Mít s sebou ale jen hotovost s sebou nese určitá rizika. Pokud vás okradou nebo peníze ztratíte, budete mít velký problém. Pokud ztratíte kartu, ke svým penězům se dostanete snáz (ačkoli je dobré si před cestou do zahraničí například nechat zablokovat transakce bez přítomnosti karty).

Platbu v hotovosti můžete reklamovat jen u obchodníka, zatímco při platbě kartou vám může vyjít vstříc její vydavatel. Některé banky také v rámci běžných účtů nabízí výběry z bankomatů v zahraničí bez poplatku a levněji vyberete i v bankomatech v rámci finanční skupiny (např. bankomaty Erste apod.).

Výběry z bankomatů se opět dostáváme ke kartám. Kdo vám dá nejlepší kurz? Podívejte se na náš velký test kurzů platebních karet.

Obecně se asi dá poradit to, abyste si předtím, než vyrazíte, našli informace o konkrétní cílové destinaci na internetu.

Dovolená v Chorvatsku

V případě Chorvatska se rozepíšeme více, protože je tato země podle průzkumů pro Čechy stále nejoblíbenější destinací.

Předpisy

Pokud plánujete jet do Chorvatka po vlastní ose, nezapomeňte, že v případě nehody můžete zavolat na linku 112, což je evropské číslo tísňového volání, nebo policii na lince 192.

S sebou na cestu samozřejmě nezapomeňte svůj občanský a řidičský průkaz, technický průkaz a doklad o pojištění vozidla. Pokud cestujete i s domácím mazlíčkem, musíte mít i mezinárodní očkovací průkaz. Mohl by se vám hodit i evropský formulář záznamu o nehodě, který ale není povinný.

Až vjedete na tamní dálnice, pamatujte na to, že nejvyšší povolená rychlost je zde také 130 km/h. Ve městě musíte jezdit nejvýše padesátkou, mimo město maximálně 90 km/h a na rychlostních silnicích pak do 110 km/h. Řidiči, kterým ještě nebylo 24 let, musí mimo město jezdit maximálně rychlostí 80 km/h, na rychlostních silnicích nejvýše stovkou a na dálnicích maximálně rychlostí 120 km/h.

Ve voze byste také měli mít k dispozici reflexní vestu, lékárničku a výstražný trojúhelník. Ve vozidle s přívěsem musíte mít rovnou dva. V užitkových vozech je nutné vozit i hasicí přístroj.

Děti do 5 let také musí po Chorvatsku cestovat v autosedačce. Na předním sedadle pak nesmí sedět dítě mladší 12 let.

Pokuty

Jako všude jinde i tady dostanete za porušení dopravních předpisů pokutu. Překročíte-li například rychlost v zastavěné oblasti (do 10 km/h), zaplatíte 300 HRK. Budete-li ještě rychlejší (10 – 20 km/h), dáte policistovi 500 HRK, za překročení od 20 do 30 km/h tisícovku HRK, za překročení o 30 – 50 km/h rovnou dvojnásobek a pokud se necháte přistihnout při překročení rychlosti o více než 50 km/h, dostanete pokutu od 5 do 15 tis. HRK. Poslední tři pokuty jsou spojené s udělením 1, 2 či 3 trestných bodů.

Za alkohol v krvi si můžete vysloužit 700 – 15 000 HRK podle množství alkoholu v krvi, dále od 1 do 3 trestných bodů a ve vážnějších případech i riziko odnětí svobody (max. 60 dní).

Za telefonování při jízdě nebo nezapnuté pásy hrozí pokuta 500 HRK, za lehčí parkovací přestupky pak částka od 100 do 300 HRK.

V případě, že pokutu uhradíte na místě (nebo složenku do 3 dnů), sníží se její výše na polovinu.

Mýtné

Co se týče poplatků, nemá Chorvatsko dálniční známky. Mýtné se platí podle délky využitého úseku dálnice a podle druhu vozidla. Uhradit ho můžete v hotovosti v několika různých měnách nebo kartou. Mýtné platíte i za přejezd přes vybrané mosty a průjezd vybranými tunely. Pokud budete cestovat na dálnici, která má hodně nájezdů a exitů, počítejte s tím, že při vjezdu na dálnici obdržíte kartu, kterou pak při výjezdu zase odevzdáte. Podle údajů na ní pak zaplatíte příslušné mýto.

Kartu nebo hotovost?

Do Chorvatska se nemusíte bát vyrazit s platební kartou. Síť bankomatů je hustá a platit kartou jde také dobře.

Jak pohodlně přežít krizové Řecko?

Důvody, proč v článku zmiňujeme i Řecko, jsou nasnadě. Situace se zde nevyvíjí zrovna příznivě a může ovlivnit i turisty. A to zejména v tom, že si nebudou mít kde vybrat peníze, protože to už dříve ve velkém učinili místní obyvatelé.

Časem se pravděpodobně bude také zmenšovat ochota obchodníků akceptovat platební karty. Pravděpodobnost, že narazíte na tento problém, vzroste hlavně v menších lokálních obchodech či hotelech. U velkých řetězců byste problém mít neměli. Otázkou ale je, jak se bude tamní situace vyvíjet. Zatím to pro Řeky moc dobře nevypadá.

Jak se chystáte v Řecku během dovolené platit?

Protože je situace nyní nevyzpytatelná, určitě se dostatečně zásobte hotovostí, o to víc, pokud jedete na řecký ostrov. Pokud by vám došla a vy jste neměli kde pořídit další, můžete využít rychlé služby zasílání peněz a nechat si prostředky poslat z České republiky. Najděte si ale před odjezdem raději výplatní místa v okolí vaší rekreace.

dan_z_prijmu

Využít můžete službu MoneyGram nebo MoneyPolo. Konkurenční PayLink služby Western Union pozastavila služby. V případě MoneyPolo převod můžete provést od počítače a nemusíte hledat agenta. Musíte ale projít identifikací a naskenovat své osobní doklady.

Více informací pro turisty mířící do Řecka najdete v článkuJak do Řecka na dovolenou během krize?

Se získáním hotovosti by vám v případě potíží měl pomoct i český konzulát nebo zastupitelství či asistenční služby vaší cestovní pojistky.

Jeli byste na dovolenou během letošní (2015) krize v Řecku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).