Hlavní navigace

Povodně jako byznys nebo příležitost pro dobročinnost?

16. 8. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: zdroj: www.h2euro.org
Kromě obyčejných lidí se svou pomocí záplavami postiženým lidem přispěchaly na pomoc i finanční instituce. Poškození si mohou sjednat výhodnější produkt nebo třeba poslat děti zdarma na tábor.

Poslední nenadálé povodně už vystavují své účty. Podle posledních zveřejněných údajů České asociace pojišťoven (ČAP) už je nahlášeno více než 6500 nahlášených pojistných událostí. Konečná částka by mohla podle ČAP překročit hranici 1,5 miliardy Kč. Vyplacené plnění pojišťoven se zatím pohybuje pod úrovní šesti milionů korun. Účet za škody se ale nemusí zastavit ani na tomto čísle, pokud se řeky rozvodní kvůli deštivému počasí znovu.

Rozpočty pojišťoven ale nejsou jediné, které krvácí. Hůř na tom jsou samotné rodiny, jejichž majetek zničila voda. K řadám těch, kteří se rozhodli nějakým způsobem pomoci, se připojily i banky, úvěrová společnost nebo i pojišťovna. Pomoc vypadá různě od odpuštěných poplatků přes možnost snížení splátek až k ulehčení výpovědi smlouvy ke stavebnímu spoření.

Citibank: Sbírka mezi zaměstnanci

Citibank v souvislosti s povodněmi uspořádala mezi zaměstnanci finanční sbírku. Její výtěžek bude použit na podporu aktuálních humanitárních akcí v postižených lokalitách. Vybraná částka bude poukázána na povodňové konto sdružení Člověk v tísni, informoval server Měšec.cz Branislav Cehlárik za Citibank.

Česká spořitelna: Zaplaveným výhodnější produkty

Od devátého srpna poskytuje Česká spořitelna lidem postiženým povodněmi z Liberecka a Ústecka zvýhodnění na své vybrané produkty. Výhody je ale možné nárokovat až po předložení potvrzení o zasažení povodní z městského či obecního úřadu

Majitelé vkladních knížek nebo vkladového účtu si u České spořitelny mohou vybrat své prostředky předčasně aniž by museli hradit poplatky za výběr před smluveným datem. Klienti čerpající hypotéku zase mohou využít nabídky šestiměsíčního odkladu splátek (úroků i jistiny). Oprávní je k tomu ale až předložení potvrzení od pojišťovny o pojistné události způsobené povodní. Platit přitom nebudou ani poplatek za dodatek ke smlouvě, který banka bude kvůli odkladu vystavovat.

U hotovostních a spotřebitelských úvěrů pro fyzické osoby mohou osoby postižené povodní získat úvěr za nejnižší úrok Prime Rate, který činí u hotovostního úvěru 8 % a u spotřebitelského úvěru 6,25 %. I u těchto úvěrů je možné o půl roku splátky odložit. Zvýhodněné nabídky jsou k využití do konce října.

Do pomoci Česká spořitelna zapojí i účastníky Bonus Programu. Každý takový klient totiž může do konce října přispět svými věrnostními body na obnovu postižených oblastí. Česká spořitelna pak daruje na tytéž účely finanční částku, která odpovídá hodnotě nasbíraných bodů. Prostředky poputují Krajským úřadům Libereckého a Ústeckého kraje.

ČSOB: Pomoc rukou k dílu

ČSOB se rozhodla přispět postiženým povodněmi svou pomocnou rukou a uspořádala dvoudenní dobrovolnický den likvidace škod v zaplavených oblastech na Liberecku.

Home Credit: Opožděné platby bez sankce

Společnost Home Credit se například rozhodla odpustit svým klientům zasažením povodněmi poplatky za upomínku. Ten nebude účtován zákazníkům, kteří u společnost Home Credit využili nákupu na splátky, hotovostní úvěr nebo kreditní či revolvingovou kartu.

Odpuštění penalizace za upomínku se ale bude týkat pouze srpnové splátky. Podmínkou je ale dosavadní dobrá platební morálka a bydliště v zasažené oblasti. Informaci o své situaci musí ale klient zatelefonovat na klientskou linku společnosti Home Credit.

Do konce září také mohou klienti s bydlištěm v místě zasaženém velkou vodou využít nabídku zvýhodněného úvěru bez navýšení v obchodních domech Sconto Nábytek a Baumax. Zvýhodnění můžete však nárokovat až po předložení potvrzení z magistrátu či obce o postižení majetku.

Komerční banka: Speciální nabídky pro poškozené klienty

Podpořit své klienty se rozhodla také Komerční banka. Ta nabízí předčasnou výpověď u termínovaných a spořicích účtů bez sankce. Majitelé úvěrů od Komerční banky zase mohou požádat o speciální individuální splátkový kalendář na čerpaný úvěr se sníženými či pozastavenými splátkami. Pro nové klienty pak banka připravila nový produkt tzv. Povodňový úvěr se zvýhodněnými podmínkami.

Ten mohou klienti neúčelově čerpat ve výši od 30 000 do 2 500 000 Kč s maximální splatností na 6 let. Žadatel nemusí při sjednávání platit poplatky za zpracování úvěru ani jeho správu. Sjednaná půjčka se bude úročit sazbou o 2,5 % nižší než je standardní nabídka. Zvýhodněné podmínky je možné čerpat do konce října.

Kooperativa: Děti z poškozených rodin pojedou bezplatně na tábor

Se svou pomocí přišla i Kooperativa pojišťovna. Ta umožní dětem z rodin, které mají v důsledku povodně neobyvatelnou domácnost, odjet na bezplatný pobyt do jihočeského rekreačního střediska. Děti budou mít zajištěné celodenní stravování, ubytování ve stanech i zábavný program. Pobyt je určen pro děti od 9 do 15 let, které mohou ve středisku zůstat po celou dobu, co bude jejich domácnost neobyvatelná, nejdéle však do konce letošního srpna.

Poštovní spořitelna: Manuální pomoc i snadná výpověď smlouvy

Stejně jako zaměstnanci ČSOB i ti z Poštovní spořitelny se zapojili do dobrovolnického dne a pomáhali likvidovat škody po povodni. Kromě toho Poštovní spořitelna pro klienty postižené povodní připravila ještě pomoc ve formě náhrady za nedodržení výpovědní lhůty při výběru z vkladní knížky se sjednanou výpovědní lhůtou, odpuštění náhrady za nedodržení dohodnuté doby trvání Poštovního termínovaného vkladu a odpuštění poplatku za poskytnutí spotřebitelského úvěru (neúčelového i na bydlení), uvedla pro server Měšec.cz Denisa Salátková, mluvčí Poštovní spořitelny. Výjimku mohou využít poškození klienti po podání žádosti. Zároveň by také měli doložit nebo alespoň čestně prohlásit, že byli opravdu postiženi povodní.

sAutoleasing: Bezplatná restrukturalizace dluhu

Zatopení  klienti společnosti sAutoleasing mohou v případě potřeby požádat o snížení splátek prostřednictvím restrukturalizace úvěru. Za transakci se nebude klientům účtovat žádný poplatek a samotná transakce by měla proběhnout ve zrychleném režimu, tedy do 48 hodin od podání žádosti. Tu mohou klienti nalézt na webu společnosti. Splátkové období spojené s úhradou vozu pořízeného na úvěr či leasing se tak klientům prodlouží, samotné splátky se sníží. Podmínkou pro využití restrukturalizace je dosavadní bezdlužnost klienta. Nabídka je platná do konce října.

Stavební spořitelna České spořitelny: Snadnější výpověď smlouvy

Také Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) vyjde vstříc klientům z povodněmi postižených oblastí. Těm, kteří požádají o výpověď smlouvy o stavebním spoření, nebude spořitelna účtovat úhrady za prominutí tříměsíční výpovědní lhůty před jejím uplynutím.

Myslíte si, že by se do pomoci měly zapojit všechny finanční instituce?

Klienti, kteří financují bydlení prostřednictvím úvěru budou moci zdarma uzavřít novou smlouvu o stavebním spoření, ke které jim bude poskytnut překlenovací úvěr na odstranění následků povodně. Překlenovací úvěr na rekonstrukci a opravu nemovitosti, kterou povodeň zasáhla, bude spořitelna vyřizovat bez poplatku.

U zajištěných úvěrů pak při sjednání nebude potřeba 10, resp. 20 % z vlastních zdrojů. Spořitelna také bezplatně vyhoví žadatelům o odklad splátek, který je možné získat maximálně na půl roku. Při odkladu do 3 měsíců se upraví pouze předpis splátek a nebude tak nutné uzavírat dodatek ke smlouvě o úvěru. U podkladu žádosti o úvěr bude spořitelna automaticky prodlužovat termín pro doložení potřebných dokladů o 3 měsíce. Konkrétně se jedná o potvrzení prokazující účelové použití nebo zajištění poskytnutých prostředků z úvěru. Zvýhodnění mohou klienti využít až do konce letošního roku.

skoleni_15_4

UniCredit Bank: Sbírka zaměstnancům pomáhajícím organizacím

UniCredit Bank umožňuje svým zaměstnancům v podobných situacích darovat prostředky na speciální účet organizace Člověk v tísni nebo mohou přispívat přímo pomáhajícím organizacím. V případě aktuální události na severu Čech předpokládáme, že se bude jednat o druhou variantu, tedy přímé finanční pomoci zaměstnanců směrem k nadacím, prozradil serveru Měšec.cz Tomáš Pavlík za UniCredit Bank.

Pochopení pro klienta mohou mít i ty finanční instituce, které žádný speciální program na podporu poškozeným neplánují. Žádnou plošnou úlevu nepřipravujeme, ale postupujeme opravdu případ od případu. Důležité v této situaci je, aby klient banku o své situaci informoval, pak je vše řešeno individuálně, sdělila serveru Měšec.cz Martina LambertLBBW Bank. Stejně přístup potvrdili i zástupci Banco Popolare nebo Raiffeisenbank. V případě, že nebudete mít například na splátky pojistného nebo úvěru se tedy snažte hlavně věřitele nebo pojišťovnu kontaktovat. Můžete tím získat odpuštění případných penalizací či úroků z prodlení a vaši peněženku tak aspoň trochu ušetřit před dalšími dodatečnými náklady.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).