Hlavní navigace

Porovnejte si nabídku povinného ručení 2009

9. 12. 2008
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Povinné ručení nabízí v současné době 14 pojišťoven a není snadné orientovat se v jejich nabídce. Zatímco ceny jsou někdy podobné, pojišťovny se liší zvláště v doplňkových službách, které nabízejí v ceně či za malý příplatek. Dávno už ani neplatí, že povinné ručení je monopolní záležitost nebo výhodné je pro poškozeného.

Po demonopolizaci povinného ručení 1. ledna 2000 získaly licenci pro poskytování povinného ručení i další pojišťovny, ale teprve letos si můžete vychutnat nabídku celkem 14 pojišťoven. Posledním trendem pojišťoven je segmentace zákazníků, která podle různých kritérií zákazníka zařadí do konkrétní rizikové skupiny a podle ní mu spočítá cenu. Segmentace má své výhody, ale i zápory. Mezi výhody patří levnější pojištění pro méně rizikové řidiče, tj. zvláště starší osoby, obyvatele menších měst či pracující ve zdravotnictví. Jenže vždy se ve vybrané skupině řidičů najde mnoho slušných, kteří se z různých důvodů do předem připravené formy nevejdou. Segmentaci nyní nepoužívají pouze pojišťovny AXA, Kooperativa a Triglav. Pro snazší orientaci jsme pro vás připravili stručný přehled nabídek, kterými pojišťovny lákají na sjednání povinného ručení pro rok 2009. Ovšem už dávno neplatí, že povinné ručení je nutné sjednat 1. lednu. Naopak, při prodeji vozidla anebo při výpovědi nevýhodné pojistky si povinné ručení můžete sjednat k libovolnému datu.

Allianz pojišťovna

Limity plnění jsou platné ve třech variantách (35/35, 50/50, 100/100 mil. korun). Pojišťovna rozlišuje regiony podle počtu obyvatel, týká se to zvláště Prahy, měst a obcí nad 90 000 obyvatel. Segmentaci pojišťovna provádí na základě věku řidiče a rozlišení, zda-li člověk podniká, anebo ne.

Jestliže si sjednáte povinné ručení u Allianz pojišťovny, můžete čerpat bonus v podobě až 50 % slevy na bezeškodní průběh pojištění. Pokud jste starší 40 let anebo podnikáte, můžete využít 10 % slevy. Ta se vztahuje i na právnické osoby.

Další slevy ve výši 10 procent získáte:

  • jestliže máte u Allianz uzavřené pojištění majetku, životní pojištění anebo penzijní připojištění
  • máte bydliště v jednom z těchto měst: České Budějovice, Brno, Liberec, Hradec Králové, Plzeň, Ostrava, Olomouc, Ústí nad Labem
  • vlastníte-li automobil do 3,5 tuny se zdvihovým objemem od 1851 do 2000 kubických centimetrů
  • pro nové vozidlo do 1 měsíce od data první registrace

Když si do konce letošního roku sjednáte investiční životní pojištění PETROLinvest, můžete získat slevu 10 % a jednorázový příspěvek 200 Kč na pohonné hmoty. Asistenční služby jsou možné využívat v základní verzi, anebo ve verzi Asistence Plus. K povinnému ručení si můžete sjednat úrazové pojištění pro všechny osoby přepravované ve vozidle. Lze si připojistit i pojištění pro případ úhrady nákladů za nájem náhradního vozidla. Toto pojištění se sjednává bez spoluúčasti. Dále můžete sjednat havarijní pojištění, pojištění skel nebo zavazadel.

Co lze připojistit
  • Pojištění pro případ úhrady nákladů za nájem náhradního vozidla
  • Úrazové pojištění přepravovaných osob

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

AXA pojišťovna

Pojistné limity krytí v povinném pojištění AXA jsou stanoveny ve výši 35/35 a 70/70 a jsou výhodné hlavně pro majitele vozidel s výkonem do 60 kW. AXA má přehledný sazebník pojištění, ten je jednotný pro všechny a vychází z výkonu motoru a doby bezškodního průběhu. Asisteční služby nabídnou pomoc v tuzemsku i v zahraničí. Při poruše vozidla asistenční služba v tuzemsku pouze zorganizuje veškeré potřebné úkony, zatímco v zahraničí poruchové stavy zaplatí. Přestože má AXA pěknou reklamu, na toto je potřeba myslet.

V rámci doplňkových připojištění si můžete sjednat pojištění skel, zavazadel nebo sjednat úrazové pojištění vztahující se na všechny přepravované osoby. Zvláště pojištění čelního skla je u AXA pojišťovny výhodné, stojí pouze 440 Kč ročně (při 20% spoluúčasti, min. 1000 Kč). Jinde vás přijde i na tisícovku.

Co lze připojistit
  • Čelní sklo (440 Kč ročně)
  • Zavazadla (600 Kč ročně)
  • Úrazové pojištění přepravovaných osob (600 Kč ročně do 6 sedadel, 1000 Kč ročně do 9 sedadel)
  • Pojištění právní asistence (600 Kč ročně)
  • Asistenční službu pro případ poruchy

Česká pojišťovna

U České pojišťovny můžete sjednat limity krytí v hodnotě 40/40 nebo 100/100 mil. korun. V obou variantách jsou v ceně asistenční služby, za příplatek se rozšíří i na poruchu vozidla. Tarif Pohoda Klasik poruchové stavy řešit nedokáže, jeho rozšířená placená verze Pohoda Special již ano. V ceně je i pojištění nákladů právní ochrany do 10 000 Kč a úrazové pojištění řidiče.

Je-li vaše jízda bezpečná, získáte každý rok 5 % bonus za bezeškodní průběh pojištění, Česká pojišťovna také přebírá bonus od ostatních pojišťoven. Další 5% slevu můžte získat v podobě Extra bonusu, který vychází z vašeho bezeškodního průběhu a činí alespoň 36 měsíců. Dejte si však pozor na sjednání pojištění prostřednictvím telefonu anebo přes internet, pro tyto případy sjednání se Extra bonus nevztahuje.

Česká pojišťovna nabízí 5 % slevu z havarijního pojištění a v jeho ceně získáte na celý rok 2009 pojištění pobytu v nemocnici a cestovní pojištění. S povinným ručením u České pojišťovny lze využít i 20% slevu na cestovní pojištění pro členy rodiny.

Co lze připojistit
  • Čelní sklo
  • Úrazové pojištění přepravovaných osob
  • Zavazadla
  • Asistenční službu pro případ poruchy

Česká podnikatelská pojišťovna

Limity krytí jsou nastaveny na 70/70 miliónů korun. V ceně je úrazové pojištění řidiče, ten je pojištěn buď na 200 nebo 300 tisíc korun. V ceně povinného ručení zdarma jsou i asistenční služby pro případ nehody, poruchy, ztráty klíčů od vozidla nebo záměny paliva. K povinnému pojištění u České podnikatelské pojišťovny můžete získat 5 % slevu při uzavření havarijného pojištění, anebo 10 % slevu z pojištění majetku a odpovědnosti občanů.

Vlastníte-li přípojné vozidlo do 750 kilogramů nebo motocykl s objemem do 50 ccm máte povinné ručení zdarma. Opět zde platí úskalí, že on-line sjednání vás tohoto nároku zbavuje.

Speciální 15% slevu můžete získat se službou s názvem Extrabonus PROFI. Když uděláte s ČPP dohodu, že od počátku pojištění pod dobu 3 let nezpůsobíte žádnou nehodu, máte hned slevu v kapse a po 3 letech vám stále zůstane. Když nehodu přece jen způsobíte, doplatíte rozdíl mezi slevou a běžnou cenou pojištění.

Co lze připojistit
  • Čelní sklo, boční skla a zadní sklo
  • Úrazové pojištění přepravovaných osob
  • Zavazadla
  • Náklady na nájem náhradního vozidla
  • Přírodní rizika (850 Kč ročně)
  • Nadstandardní asistenční služby (400 Kč ročně)
  • Léčebné výlohy v zahraničí

ČSOB Pojišťovna

ČSOB Pojišťovny si můžete vybrat ze tří variant pojištění. Limity krytí jsou stanoveny na 35/60, 44/60 a 100/100 mil. Kč. V rámci povinného ručení získáte v ceně úrazové pojištění, pojištění osobních věcí, asistenční služby pro havárii a poruchu vozidla a právní ochranu při uplatňování nákladů.

Můžete získat bonus ve výši 60 %. Ten je složený ze 2 slev: nejvyšší sleva 45 % a slevy dobrého řidiče 15 % (nejméně 36 bezeškodních měsíců), která je přenosná i na další auta v rodině. ČSOB Pojišťovna nabízí za on-line sjednání 4% slevu. V ceně povinného ručení máte úrazové pojištění, pojištění osobních věcí a asistenční služby i pro poruchu vozidla. Když si zvolíte variantu pojištění s názvem Premiant, ČSOB vám zaplatí škodu i na vašem vozidle do 5 000 Kč (kterou si sami způsobíte).

Jesliže nebydlíte v Praze, Plzni, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Jihlavě, Zlínu, Hradci Králové, Liberci nebo Ústí nad Labem, získáváte nárok 10 % slevy. Další úspory se týkají vozidel starších 9 let (sleva 20 %) anebo bonusu až 40 % jezdíte-li bez nehod.

Co lze připojistit
  • Čelní sklo
  • Zavazadla
  • Odcizení vozidla
  • Náklady na nájem náhradního vozidla

DIRECT Pojišťovna

Jde o jedinou pojišťovnu, která nabízí své produkty výhradně prostřednictvím přímých prodejních kanálů přes telefon a internet. Své sazebníky DIRECT pojišťovna nezveřejnňuje, ceny stanovuje individuálně na základě velmi širokých segmentačních kritérií. Ze 12měsíční bezeškodní průběh získáte 5 % slevu z povinného ručení. Nejvyšší sleva může čini až 50 %, přičemž bonusy jsou převáděny z předchozího pojištění. Bonusy si mohou převádět i manželé mezi sebou. Limity krytí v povinném ručení jsou 35/35 a 70/70 miliónů korun.

Pokud máte více vozidel, můžete si sjednat tzv. flotilové pojištění. Za druhý vůz získáte slevu 15 %, za třetí až páté auto získáte slevu 20 %.

Připojištění můžete sjednat na čelní sklo, úrazové pojištění vztahující se jak na řidiče, tak na ostatní spolujezdce. 10 % sleva je přiznána všem novým zákazníkům anebo za balíček povinného ručení nebo havarijní pojištění. Direct více než jiné pojišťovny pečlivě rozlišuje stáří vozidel, takže asistenční služby v případě poruchy nejsou dostupné pro vozy starší 10 let.

Co lze připojistit
  • Čelní sklo
  • Úrazové pojištění přepravovaných osob
  • Nadstandardní asistenční služby

Dolnorakouská pojišťovna

Limity jsou poskytovány v sazbách 35/35 a 50/50 mil. korun. Dolnorakouská pojišťovna zvýhodňuje řidiče nad 25 let a bydlící v malých obcích nebo menších městech. Při sjednání havarijního pojištění získáte 5 % slevu. Pojistná událost sníží váš bonus o 10 % (snížení rozhodné doby o 24 měsíců). Doplňkové pojištění lze zvolit na veškerá skla vozidla nebo na pojištění dopravovaných osob.

Dolnorakouská pojišťovna láká na široké asistenční služby v ceně pojištění. Ty vám zajistí ochranu v případě nehody, odcizení vozidla, požáru, živelních událostí, povodní nebo záplav. Za zvláštní typ pojistných událostí považuje také nedostatek paliva, zlomení nebo ztrátu klíčů od vozidla, zamčení klíčů ve vozidle, poškození pneumatik nebo dotankování nesprávného typu paliva.

Co lze připojistit
  • Všechna skla
  • Úrazové pojištění přepravovaných osob

Generali Pojišťovna

Limity pojistného plnění jsou v případě Generali pojišťovny ve výši 35/35 a 70/70 mil. korun. Mezi hlavní bonusy patří jízda bez nehod: 5 % za každý rok bez nehod (vztahuje se i na právnické osoby). Pro letošní činí tento bonus nejvýše 40 %. Stejně jako u jiných pojišťoven (Hasičská vzájemná pojišťovna, Kooperativa) je v nabídce i 20 % sleva pro držitele průkazu ZTP. Na havarijní pojištění je možné získat 5 % slevu. Úrazové pojištění můžete sjednat zvlášť pro řidiče nebo dopravované osoby. Dále k povinnému ručení můžete sjednat porušení právní ochrany vlastníka nebo řidiče vozidla. Zvýhodněné ceny mají hlavně řidiči z obcí do 30 000 obyvatel. Máte-li v rodině dvě vozidla, můžete na druhé získat slevu.

Do konce ledna 2009 má Generali akci, při níž jednorázově na první rok přizná 50% bonus pro osobní vozidla s obsahem motoru 1351 – 1450 ccm a 1851 – 2000 ccm.

Co lze připojistit
  • Všechna skla
  • Úrazové pojištění přepravovaných osob
  • Pojištění právní ochrany
  • Připojištění náhradního vozidla

Hasičská vzájemná pojišťovna

Limity krytí jsou ve dvou úrovních. První je výši 35/35 mil. korun, druhá 54/54 mil. Kč. Bydlíte-li na venkově a v menších městech, máte levnější pojistné, než ve velkých městech, přitom v Praze máte 10% slevu. Slevu ve výši 5 % získáte za roční platbu pojistného. V obou variantách povinného ručení je v ceně úrazové pojištění řidiče. Připojistit lze čelní sklo nebo asistenční služby. Nejvýše 40% bonus získáte za bezeškodní průběh. Další slevy dostanou držitelé průkazu ZTP, dobrovolní hasiči, vozidla SH ČMS a za online sjednání pojištění.

Co lze připojistit
  • Čelní sklo (330–1 200 Kč ročně)
  • Asistenční služby

Kooperativa pojišťovna

Limity krytí jsou ve dvou variantách, 35/54 a 70/70 mil. korun. Asistenční služby jsou v obou variantách v ceně, ale jen v zahraničí jsou i pro případ poruchy. V balíčku povinného ručení je i náhrada za právní zastoupení a živelní pojištění automobilu. Za desetiletý bezeškodní průběh můžete získat až 50 % bonus. Máte-li vůz v kategorii 1351–1400 ccm, máte nárok na 5 % slevu. Rovněž můžete získat až 75 % slevu na celoroční kartu cestovního pojištění, 250 korun je sleva na pojištění majetku a při platbě na první pojistné období prostřednictvím SIPO získáte slevu 100 korun. Jste-li držitelem průkazu ZTP a ZTP-P můžete nárokovat slevu 10 %. V případě nehody, můžete čerpat pojištnění pro případ pobytu v nemocnici (je v ceně), kde v rámci tohoto pojištění vám bude uhrazen poplatek ve výši 60 korun za den pobytu. Živelní pojištění se vztahuje na povodně, záplavy, úder blesku, vichřici, krupobití, sesuv půdy, laviny, pád stromu/stožáru nebo požár.

Co lze připojistit
  • Čelní sklo (450–1500 Kč ročně)
  • Úrazové pojištění přepravovaných osob (324–972 Kč ročně)
  • Právní ochranu (900 Kč ročně)
  • Asistence při poruše (96 Kč ročně)
  • Náklady na nájem náhradního vozidla (545–1345 Kč ročně)

Slavia pojišťovna

Limity krytí jsou 35/35 a 100/100 miliónů korun. Slavia pojišťovna se snaží navázat na svoji tradici a profiluje jako pojišťovna „našich otců“. Její nabídka je zaměřena na zkušené řidiče, kteří neměli vážnější dopravní nehody. Jestli jezdíte bez nehod, můžete pojišťovně slíbit, že dalších 24 měsíců budete jezdit beze škod. Za to vás čeká sleva ve výši 7–15 %, a ta se určuje podle vašeho věku. Za 7 let bezeškodního průběhu můžete získat až 60 % bonus. Slavia nabízí 5 % slevu při použití zimních pneumatik, patříte-li mezi úzkou skupinu zemědělců, získáte 35 % (platí jak pro fyzické, tak právnické osoby), 30 % sleva pro invalidy nebo 15 % pro majitele nákladních automobilů v rozmezí 3,5 až 12 tun. Podmínkou je tuzemská výroba a staří 6 a více let. Pro druhý až čtvrtý vůz v rámci vaší rodiny získáte slevu 11 %.

V levnější verzi povinného ručení nejsou asistenční služby. Ty je se dokupují za 150 Kč ročně.

Co lze připojistit
  • Všechna skla (800 Kč ročně)
  • Zavazadla (150 Kč ročně)
  • Živelní pojištění (50 Kč ročně)
  • Úrazové pojištění řidiče (480 Kč ročně)
  • Asistenční služby (150 Kč ročně)

Triglav pojišťovna

Povinné ručení Triglav pojišťovny obsahuje kromě limitu krytí ve výši 50/50 mil. korun i úrazové pojištění pro řidiče. V ceně je i pojištění právní ochrany s limitem 30 000 korun, přitom většina tuzemských pojišťoven má limit právní ochrany „zdarma“ nastaven nejvýše do 10 000 korun. Bonus lze čerpat až do výše 60 %. Rozhodně se vám vyplatí, když povinné ručení sjednáte prostřednictvím internetu, získáte 10 % slevu. Triglav vsází na kvalitní asistenční službu a její nadstandardní verzi s evropskou platností máte v ceně bez příplatku.

Co lze připojistit
  • Čelní sklo
  • Zavazadla
  • Úrazové pojištění přepravovaných osob
  • Náklady na zapůjčení náhradního vozidla

UNIQA pojišťovna

UNIQA pojišťovny můžete očekávat limity krytí ve třech variantách: 35/35, 50/60 nebo 100/100 mil. korun. V případě, že uzavřete povinné ručení do konce letošního roku (platí jen pro nové klienty), získáte 10 % obchodní slevu a zdvojnásobení bonusu za jízdu bez nehod za poslední 2 roky. Je-li váš automobil vyroben před rokem 2001 včetně, obsahuje povinné ručení i pojištění odcizení a požár vozidla. Cena povinného ručení je poté zhruba o 15 % vyšší, než u klasického ručení.

dan_z_prijmu

Kromě připojištění sedadel, vztahující se na všechny pasažéry, připojištění zavazadel, pojištění právní ochrany nebo pojištění příspěvku na náhradní vozidlo, si můžete sjednat pojištění skel na všechna skla – kromě základního pojištění čelního skla si můžete připojistit všechna skla včetně střešního okna, skel světlometů a mlhovek.

Co lze připojistit
  • Všechna skla
  • Zavazadla
  • Nadstandardní asistenční služby

Wüstenrot pojišťovna

Povinné ručení si můžete sjednat u Wüstenrot pojišťovně v limitech 35/35 a 70/70 milionů korun. Kromě zdarma nabízených asistečních služeb, je v ručení obsaženo i právní zastoupení při uplatňování vašich nároků. Povinné ručení se určuje podle výkonu motoru. Pro zkušené řidiče nebo řidičky má Wüstenrot snížené sazby. Oproti jiným pojišťovnám, je základní asistenční balíček platný jen a území České a Slovenské republiky. Připojištění si můžete sjednat na přední sklo a úrazové pojištění se vztahuje na všechny přepravované osoby. Využívate-li produkty Wüstenrotu (např. životní pojištění, stavební spoření, hypotéční úvěr), získáte 10 % slevu na povinné ručení.

Co lze připojistit
  • Čelní sklo (500–1500 Kč ročně
  • Úrazové pojištění přepravovaných osob (960 Kč ročně)
  • Rozšířené asistenční služby (300 Kč ročně)

Jaká kritéria jsou rozhodující při sjednání povinného ručení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).