Hlavní navigace

Pomůžu vám k půjčce podvodem. A jen za 1000 korun

14. 9. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Nikdo vám k půjčce nepomůže pro vaše krásné oči. Internet je plný podvodníků a jednoho si ukážeme v následujícím příkladu. Je libo falešné potvrzení?

Na jistého vykuka mě upozornila má klientka Pavla. Jde o seriózní ženu ve středních letech se slušným příjmem okolo 25 000 Kč, má ale tu smůlu, že má už několik let vždy smlouvu na dobu určitou. Ano, je to nezákonné, ale stále se to děje. O tom ale příběh není.

Pavla potřebovala nový plynový kotel. Všechny banky ji odmítly. Zkusila značkové nebankovní společnosti, ale smlouva na dobu určitou byla nepřekonatelná překážka. Začala proto hledat dál, až našla tento inzerát:

Pokud máte problém se schválením půjčky ze strany doložení zaměstnání a ostatních dokladů pro schválení, mohu poradit. Jen pro ty, co nemají strach riskovat. Jen Ostrava a okolí. Cena dle náročnosti 1000 až 1500 Kč. Vysvětlím e-mailem.

Obrátila se na mě s dotazem a mě to začalo zajímat více. Proto jsem si s inzerentem začal hrát a napsal mu několik e-mailů jménem své klientky. Zajímalo mě, co se skrývá za touto pomocí. Korespondence prošla výraznou jazykovou korekturou, zvláště pokud jde o e-maily „pomocníka“.

Dobrý den, našla jsem si vás na internetu a chtěla bych se vás zeptat, jestli mi můžete pomoct s půjčkou. Pracuji v Tesku a mám ještě brigádu, takže peníze máme, ale moc to nestačí na půjčku pro banku. Mám dvě děti, exmanžel dluží na výživném, přítel nezaměstnaný, táhnu to sama. Banka to vyhodnotila tak, že máme málo peněz a nikdo nám nechce půjčit a lichváře nechci, mám z toho strach. Zkusila jsem ty rychlé půjčky, ti by mi půjčili, ale jsou strašně drahé, to radši nic. Chtěla bych půjčku od banky, je to levnější a nevyhrožují pořád exekutory. Chtěla bych se vás zeptat, zda byste mi mohl nějak pomoc a co to bude stát. Ale nebudu vám podepisovat žádný úvěr ani směnku, to už jsem si zkusila a stačilo to. Hezký víkend.

Nejsem muž, ale žena :-) a nedávno jsem řešila podobnou situaci. Chlap doma nic nedělal, já lítala jak kráva a platila byt sama. Zamotala jsem se do rychlých půjček a už se to vezlo…

Pokud nemáte záznam v registru, což předpokládám, že nemáte, mělo by to snad nějak jít. Je více variant. Pokud vám vaše banka nepůjčí, protože ví, že vám tam chodí nízký příjem, můžete to zkusit u jiné banky, ale situace bude stejná – nebudou vám stačit příjmy.

Váš přítel může žádat o půjčku s vámi? Nebo má záznam? Buď tu půjčku vzít celou na něj a tím, že pro vás předělám výpisy z účtu, ať souhlasí s potvrzením o přijmu, by byl „jako“ zaměstnán u firmy v Bohumíně.

Nebo pak udělat potvrzení pro vás s tím, že pokud uvedete Tesco, můžou tam z banky volat a je riziko vám tím pádem předělávat výpisy a potvrzení o příjmu.

Další až ne tak předražené možnosti jsou firmy Cofidis a Cetelem, mají slušné podmínky, vše řešíte online, dokumenty jim posíláte poštou. Pokud ale máte záznamy v rejstříku, a to i třeba přetažený kontokorent, bývá to problém.

Pak je tu ještě jedna varianta, kde byste si museli ručit navzájem. Neověřují rejstřík, úrokovou sazbu si navrhujete vy, vše se řeší rovněž online.

Moje zkušenost s bývalým: půjčili jsme si 120 000 Kč, on má záznam v rejstříku úvěrů, má odložené splátky u banky. Oba jsme měli falešná potvrzení o příjmu a předělané výpisy z účtu, ať sedí na zaměstnavatele. Splácíme 3 roky a splátka je 4500 Kč.

Záleží na vás. Dejte vědět, ale jak říkám, musíte počítat s tím, že vlastně podvádíte… Ne proto, že byste chtěla, ale proto, že dnes to jinak nejde, takže pokud z toho máte strach, neporadím vám… Jedno je jisté, na plat 13 000 Kč a nájem 7000 Kč, pokud váš přítel zaměstnán není, to vidím max. Provident a Profi Credit.

Dobrý den, moc se omlouvám, že jsem vám neodepsala. Onemocněl mi syn a nevěděla jsem, co dřív. V registru záznam nemám, měla jsem to povolené přečerpání, ale to jsem zrušila, bylo moc drahé. Přítel by asi o půjčku žádat mohl, ale po zkušenostech s chlapy si to raději chci vyřídit sama na sebe, kdyby jsme se rozešli, budu mít klid a nemá mě proč vydírat. Navíc byl nezaměstnaný, od zítřka má novou práci, bude mít okolo 13 čistého. Já vím, že je to podvod, jenže když oni mi nedávají jinou šanci. Od lichvářů si brát peníze nechci a banky o mě nemají zájem, asi jsme pro ně nezajímaví. Jak to mám teda udělat? Nemůže se na to přijít, když budu dobře splácet? Hlavně, že oni peníze dostanou, ne? Co budete ode mě potřebovat?

Dobrá, potřebuji po vás jen 3 výpisy z účtu z internetového bankovnictví. Musím tam upravit příjem. Je ve formátu PDF, normálně mi to pošlete na e-mail, předělám tam jen výši výplaty.

Je ale problém, pokud budou kontaktovat zaměstnavatele. Tím chci říct, že vím o firmě, která má špatně dohledatelný telefon na internetu. Je to velká firma, ale je problém se tam dovolat. Mám to odzkoušeno z vlastní zkušenosti. Je to firma v Bohumíně a zabývá se strojírenstvím. Ale administrativu tam dělají i ženy.

Viděla bych to takto: udělat smlouvu o práci na administrativu, jako plat si tam dát něco kolem 18 000 Kč. Musíte jít do banky, kde nemáte účet a kde jste ještě nežádala. Možná ještě lepší by byla nebankovka, která nemá až tak nejhorší podmínky, třeba Cetelem nebo Cofidis. Řeší se to vše přes internet a zasílá poštou, zkuste se podívat na jejich podmínky. Ještě Home Credit má podobné podmínky a jak říkám, v tom úroku se to už tak neliší a riziko je mnohem menší.

Poslala bych vám potom potvrzení o příjmu poštou, pracovní smlouvu rovněž a výpisy i přes e-mail. Dejte vědět, co si o tom myslíte. Tak zatím.

I když půjčku splatíte, je to trestné

Tím příběh končí. S dotyčnou osobou nabízející podvodné jednání jsem přestal komunikovat a chvíli zvažoval, zda nepodat trestní oznámení. Z časových důvodů a z toho, co by pak následovalo, včetně chození na Policii, jsem tak nakonec neučinil.

Shrňme si, co mi inzerent nabízel:

  • Upravený příjem na výpisu z účtu.

To znamená editovaný elektronický výpis, ve kterém ručně upraví příchozí platbu stávajícího nebo falešného zaměstnavatele.

  • Falešné potvrzení o příjmu.

Písemné potvrzení o příjmu od existující firmy.

  • Falešnou pracovní smlouvu.

Písemnou pracovní smlouvu na administrativní činnost u existující firmy.

Dotyčná firma pravděpodobně nemá sebemenší tušení, co se děje s jejími razítky a hlavičkovým papírem.

Je tu ale i druhá možnost: inzerent si všechno vymyslel a chce jen navnadit úvěruchtivého člověka. A až by zájemci o úvěr zaslal falešné dokumenty, zcela jistě na dobírku, po zaplacení by příjemce zásilky možná dostal jen bezcenné papíry. Těch zaplacených 1000–1500 Kč by oželel, protože pokud by to oznámil Policii ČR, sám by byl trestně stíhaný. A ne proto, že snad úvěr získal, ale i ve stádiu přípravy-pokusu.

skoleni_15_4

Pokud byste náhodou uvažovali o podobné cestě, jak si vylepšit příjmy editací výpisu z účtu, anebo si opatřit falešné potvrzení o příjmech, raději na to zapomeňte. I kdybyste celou půjčku řádně splatili, stále půjde o úvěrový podvod podle § 211 Trestního zákona.

Kdo při sjednávání úvěrové smlouvy nebo při čerpání úvěru uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

Příprava je trestná.

Trestní sazba pak stoupá až na 10 let podle rozsahu a závažnosti škody. Jak se lidově říká, není žalobce, není soudce. Pokud se na to třeba náhodou nebo zpětně nepřijde, nic se nestane. Ale stále takové jednání je a zůstává trestné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).