Hlavní navigace

Pomůže změna kont pracovní doby?

11. 3. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Reformy českého pracovního práva, které podnikům v době krize neumožňuje flexibilní reakce, jsou nevyhnutelné. Vhodným nástrojem by bylo prodloužení kont pracovní doby.

V období hospodářské krize je pracovní právo podrobeno zkouškám. Jaké nástroje pracovní právo nabízí? Jaké jsou ze zákona možnosti, přizpůsobit personální kapacity poklesu poptávky? To jsou otázky, před kterými dnes často stojí podnikatelé. A všichni pečlivě sledují statistiky z trhu práce a s velkým znepokojením rovněž rychle rostoucí míru nezaměstnanosti. Českou republiku nevyjímaje.

V posledním čtvrtletí loňského roku vzrostla nezaměstnanost v České republice meziročně skoro o 3 procenta na 7,3 procenta. Podle Ministerstva práce, které používá jinou metodiku, je počet lidí bez práce ještě vyšší, dosahuje prý 8,7 procenta. Bez práce tak podle Českého statistického úřadu zůstává 385 tisíc lidí, ve stejné době přitom v roce 2008 Česko mělo 230 tisíc nezaměstnaných. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím loňského roku to byl jen mírný nárůst. Přesto se rok 2009 nadále vyznačuje prudkým vzestupem úrovně nezaměstnanosti v České republice.

Průzkum, který provedla Česko-německá obchodní  a průmyslová komora (ČNOPK) na sklonku loňského roku ukazuje, že německé firmy působící v České republice mají k současnému Zákoníku práce jasné stanovisko: 98 procent dotázaných firem považuje nástroje, které platný zákon nabízí, za nedostatečné. Právě v době krize to ve většině firem vedlo k snižování počtu zaměstnanců. Více než čtyři pětiny dotázaných uvedly, že kvůli chybějícím pracovněprávním nástrojům musely propouštět zaměstnance. Kam dál: Šikana na pracovišti a jak se jí bránit

Bude se méně propouštět?

Všechny dotázané firmy se vyslovily pro zlepšení a rozšíření kont pracovní doby. Slibují si od toho více prostoru a možností jednání. Současná úprava dovoluje vyrovnávací období pouze po dobu 26 týdnů, které je možné prodloužit se souhlasem odborů na jeden rok. To je velmi krátká doba,hospodářská krize je celosvětová a trvá kvůli provázanosti trhů déle. Proto je potřeba stanovit jinou délku vyrovnávacího období – půl roku nebo rok nestačí, hodnotí situaci výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer

I z pohledu firem je změna institutu konta pracovní doby nutná. Bosch využívá celosvětově – podle možností – pružnou pracovní dobu. Flexibilní pracovní právo je právě v této době velmi důležité. Nástroje jako konta pracovní doby by nám určitě pomohly udržet v ČR naše kmenové zaměstnance, dodává Dr. Karl Strobel, reprezentant firmy Bosch v ČR. Kam dál: Zaměstnavatelé budou vyplácet vyšší diety

Dlouhá cesta ke změně

Firmy by změnu zákona uvítaly, stejně jako zaměstnanci nad kterými se snáší Damoklův meč výpovědi. Bohužel, od nápadu a doporučení je cesta ke změně zákona v nedohlednu.

dan_z_prijmu

V rámci průzkumu bylo osloveno 57 velkých a středních firem v České republice. Zde jsou jejich odpovědi:

Považujete současnou úpravu zákoníku práce a jeho nástroje pro pružnou optimalizaci pracovní kapacity za dostatečné?

  • ano – 2 %
  • ne – 98 %

Pomohly vám tyto nástroje udržet kmenové zaměstnance?

  • ano – 15 %
  • ne – 85 %

Které nástroje používáte?

  • smlouva na dobu určitou – 43 %
  • odstávky, zaměstnanci se sníženým platem – 60–80 %
  • práce doma – 15 %
  • prodloužená dovolená –12 %
  • zkrácení pracovní doby s odpovídajícím snížením platu – 30 %

Uvítali byste zavedení nových nástrojů zákoníku práce?

  • „Kurzarbeit“ = zkrácení pracovní doby se snížením platu – 60 %
  • dorovnání 20–40 % ze strany státu – 0 %nerovnoměrné využití fondu pracovní doby – 100 %

Jak dlouhé období pro vyrovnání „pracovních kont“ byste přivítali?

  • 26 týdnů (52 týdnů při odsouhlasení s odbory) – 1%
  • 2 roky – 26 %
  • 4 roky (jako např. na Slovensku) – 13 %
  • po dobu trvání pracovního poměru (jako v Německu) – 60 %

Zdroj: ČNOPK

Kolikrát v životě jste byli nezaměstnaní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).