Hlavní navigace

Polsko: klidná země s mořem a výraznou minulostí

21. 8. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ačkoliv máme s Polskem společnou hranici a podobný historický vývoj, trávit dovolenou v této zemi nepatří mezi žádné terno. Ani fakt, že Polsko je mořský stát, nepůsobí na české turisty jako magnet. Baltské moře není zkrátka natolik teplé jako Středozemní a země nenabízí nic navíc, co by našinec neznal z domova.

A přesto je Polsko v mnohém odlišné. Už jen rozšířené katolické náboženství a s ním zakořeněný pohled na svět, ve kterém lidé s odlišnou sexuální orientací nemají své místo. I těhotné ženy, které se dostaly do svízelné situace a jediným možným řešením je pro ně potrat, tradiční polská veřejnost těžko přijme. Na druhou stranu žádný jiný evropský stát v moderních dějinách nezažil tolik utrpení jako Polsko.

Faktografie Polska

Polsko, jehož oficiální název zní Polská republika, je v geografickém pohledu středně velkým státem. S počtem 38 milionů obyvatel a rozlohou 312 tisíc kilometrů čtverečních se Polsko na evropské úrovni řadí mezi velké evropské státy. Hrubý domácí produkt činil v roce 2008 v přepočtu na jednoho Poláka 17 300 dolarů a celkově se Polsko umístilo na 70. místě (Česká republika zaujímá 51. pozici s 26 1000 dolary na hlavu).

Připravili jsme pro vás přílohu o cestování. Navštivte ji ještě dnes.

Polské turistické cíle

Turisticky oblíbená místa jsou ve Varšavě, hlavním městě. Patří mezi ně zejména Královský hrad, který byl v letech 1971 až 1988 kompletně rekonstruován, neboť byl nacisty v roce 1944 takřka srovnán se zemí. Neměli byste si nechat ujít ani Staroměstské náměstí, které bylo až do 18. století hlavním obchodním místem Varšavy. Střed náměstí zdobí socha mořské panny. Varšavské městské opevnění patří mezi nejstarší. Městských center, které jsou obehnány z velké části hradbami, je v Evropě jen několik. Městský historický střed Varšavy je v porovnání s jinými evropskými městy poměrně malý, neboť byl zničen za druhé světové války. Moderní metropoli vévodí mrakodrapy a městská poválečná zástavba.

V Polsku můžete navštívit i další zajímavá města. V Krakově na vás čeká Hlavní náměstí – Rynek Glowny – které je třetím největším náměstím evropských měst. K prohlídce nepochybně láká i Vratislav (Wroclaw), Poznaň, Lodž, Štětín nebo Gdaňsk. Milovníci přírody se mohou vydat do polských Tater. Nejvyšší hora Polska jsou Rysy s 2499 metry nad mořem. K nepřehlédnutelným rekreačním místům patří Mazurská jezera nebo pláže u Baltského moře s přilehlými borovicovými lesy. Podobné téma: Autem k moři svobodně a bez cestovky

Jak se dostat do Polska

Vzhledem k těsnému sousedství s Českem je nejvhodnější dopravní prostředek automobil. Do Polska jezdí pravidelné autobusové a vlakové linky. Rovněž můžete využít leteckou přepravu, ale počítejte s vyššími cenami. Průměrná cena zpáteční letenky z Prahy do Varšavy vás bez předchozí dlouhodobé rezervace vyjde mezi 3800 – 9300 korunami.

Zpáteční autobusová jízdenka z Prahy do Varšavy stojí 1100 korun při využití linkového autobusu společnosti Orlan. Eurolines vás odveze do stejného města a zpět za 1600 korun. Z Moravy existují dvě spojení. Bus do Katowic a Krakowa provozuje značka TigerExpress, bus Ostrava – Wroclaw společnost CentralExpress.

Zpáteční vlakovou jízdenku do Varšavy dostanete už za 19 euro. Musíte však využít jízdenku eTiket Polsko. Ta má však háček v podobě omezené kapacity pro každý vlakový spoj. Po překročení této kapacity vás zpáteční jízdenka vyjde na 29 eur. Jízdenku si můžete koupit nejdříve 60 dnů a nejpozději 3 dny před pravidelným odjezdem vlaku. Zvýhodněné jízdenky eTiket Polsko platí jen ve vlacích Eurocity číslo 115 pro směr tam a 114 pro zpáteční cestu. Čtěte více: Letní cestování vlakem zlevní, vydělat na tom mají všichni

Zdravotní komplikace jsou výjimečné

Hustota sítě zdravotnických zařízení je zhruba stejná jako v Česku. Většina zdravotnických zařízení akceptuje Evropské průkazy zdravotního pojištění (EHIC). Po většinu roku nehrozí pro turisty žádné specifické nemoci. Kromě rizika úžehu a úpalu je Polsko ideálním místem pro starší osoby nebo rodiny s malými dětmi. Kombinace mořského klimatu s borovicovými silicemi z lesů, které lemují mořské pobřeží, má příznivý vliv na astmatické onemocnění.

Zdroj: Europ Assistance

Autem do Polska a bez komplikací

Nechcete-li být odkázáni na vlakové nebo autobusové spoje, můžete se do Polska vydat po vlastní ose. Mějte na paměti, že na polských komunikacích platí celoroční svícení. Hladina alkoholu v krvi je omezena do 0,2 promile, při vyšším obsahu alkoholu vám může polská policie zadržet řidičský průkaz. Mýto na polských dálnicích se pohybuje v rozmezí 3,50–27 polských zlotých.

Aktuální kurzový lístek důležitých měn naleznete na adrese Měšec.cz/kurzy

Rychlosti na polských silnicích a dálnicích
Typ komunikace Omezení Rychlost v km/h
Obec Od 5:00 do 23:00 hodin 50 km
Obec Od 23:00 do 05:00 hodin 60 km
Obytná zóna   20 km
Dálnice   130 km
Mimo město Silnici pro motorová vozidla se dvěma jízdními pruhy v jednom směru 110 km
Mimo město Rychlostní silnici s jedním jízdním pruhem v jednom směru nebo silnici se dvěma jízdními pruhy v jednom směru 100 km
Mimo město Silnici s jedním jízdním pruhem v jednom směru 90 km

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí; Pozn.: platí pro vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny

Polští řidiči jsou často neukáznění a nedodržují základní pravidla silničního provozu. Nejčastěji jde o přestupek nepoužití směrových světel při předjíždění. Mezi další „zvyklosti“ patří odbočování a otáčení vozu přes střední dělicí pás čtyřproudých silnic a dálnic. Dálnice často vedou i přes města a není výjimkou, že jsou přerušovány semafory nebo přechody pro chodce. Technický stav polských pozemních komunikací je na nízké úrovni.

dan_z_prijmu

Tísňová telefonní čísla
Linka Číslo
Policie 997
První pomoc 999
Hasiči 998

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

Do Polska se v minulosti jezdilo hlavně nakupovat. Tržnice lemovaly nejeden okraj silnice a z Čech se organizovaly hromadné zájezdy. Místo v srdcích Čechů si však náš severní soused, se kterým máme druhou nejdelší státní hranici, svými tržnicemi nevydobyl. Země je nejčastěji navštěvována těmi, kteří nehledají prvoplánovou exotiku.

Jakému typu rekreace byste dali v Polsku přednost?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).