Hlavní navigace

Pojistěte své pojištění!

14. 9. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Máte doma pštrosa a bojíte se, aby nedostal salmonelózu? Chcete svému křečkovi koupit pojištění léčebných výloh, až pojede na dovolenou? Nic není nemožné. U pojišťoven lze pojistit skutečně téměř vše.

Pojišťovny každoročně nabízejí čím dál víc produktů a my máme čím dál tím víc práce se v nich vyznat. Ve Francii začaly pojišťovny nabízet pojištění dětí proti šikaně. Ty naše určitě nezůstanou dlouho po zadu. Kam až se dostaneme?

V běžných nabídkách pojišťoven již nalezneme kromě notoricky známých produktů třeba pojištění věna. Jde o životní pojištění a jde o vážnou věc. Nicméně na první pohled to zní dost vesele. Když jsem o produktu slyšel poprvé, okamžitě mne napadlo, že je to něco na způsob pojištění úrazu. Pokazím si život a pojišťovna mě odškodní. To je přece vynikající zpráva. Bohužel (naštěstí) tomu tak není.

Ono i pojištění pro případ smrti může mít zajímavou dohru. Pokud si totiž v dohledné době neopatřím potomka, může se mi stát, že v době mé smrti už nebudu mít nikoho, kdo by mohl peníz inkasovat. Proto předpokládám, že se ke mně pojišťovna zachová férově a peníze mi dá do rakve. V nejhorším případě bych se spokojil i s šekem. Jen kdyby nebyly ty problémy s ověřováním podpisu.

Jinak ale zní většina produktů životního pojištění dobře. Až pojedu na hory a zlomím si nohu a těsně před tím, než mě vytáhnou zpod laviny, mě pokouše žloutenkou nakažený záchranný pes, se nepřestanu usmívat ani v okamžiku, kdy proletím předním sklem auta záchranářů a zlámu si žebra o zeď nemocnice. Všechno bude totiž pojištěno a pojišťovací agent vše vyřeší za mne. Včetně rozbitého skla.

Často jsme svědky toho, že nám proletí nad hlavami nějaká stíhačka. Stane se ale i to, že nám podobná stíhačka proletí střechou. Vše je pojištěno. Pěkné ale je, že nás pojišťovny chrání i před areodynamickým třeskem. To je ta rána, která stíhačky občas doprovází.

Jedním z produktů, který mne zaujal zejména kvůli svému jménu, je pojištění pro případ „odcizení loupežným přepadením posla“. I když je evidentní, co to znamená, název se mi prostě líbí. Další pěknou možnost, co lze pojistit, nám nabízejí čtyři nejmenované pojišťovny. Pojistka se uzavírá „pro případ ztráty, odcizení nebo zničení časových jízdenek“.

skoleni_15_4

Další věcí, co mě trápí, jsou mimozemšťani. Vyšší inteligence. Inteligence dokonce na tak vysoké úrovni, že se jí vyplatí urazit stovky tisíc světelných let jenom proto, aby udělali v Anglii kruhy na poli, a pak zase hned odletěli. Ale ono to nevadí, i to nám pojišťovny zaplatí.

Česká asociace pojišťoven dokonce monitoruje pojišťovny nabízející pojištění speciálních druhů zvířat, např. pštrosa. Bylo by pěkné přijít do zoologické zahrady a přečíst si cedulku: „Toto je speciální druh zvířete, např. pštros“

Uvažujete o uzavření "netradičního" pojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).