Hlavní navigace

Pojistěte si nezodpovědnost

26. 11. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Stalo se vám někdy, že jste vytopili souseda, přejeli někoho na kole nebo shodili regál s alkoholem v supermarketu? Většinou po takové nehodě následuje finanční vyrovnání, které vám může „udělat vítr v peněžence.“ Vyplatí se předejít problémům tím, že si sjednáte pojištění odpovědnosti?

Co pojištění odpovědnosti pojišťuje?

Pojištění odpovědnosti obecně dělíme na tři druhy:

  • pojištění odpovědnosti za škodu občana
  • pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání
  • povinné ručení

Pojištění odpovědnosti za škodu občana můžeme dále rozdělit na tři typy:

  • Pojištění z činnosti v běžném občanském životě – pojištění na škody způsobené pojištěným při činnostech běžných v jeho občanském životě, a to provozem domácnosti a jejího zařízení, při rekreaci a zábavě, při rekreačních sportech, škody způsobené vlastníkem či opatrovníkem zvířete atd.
  • Pojištění vlastníka, držitele, nájemce nebo správce nemovitosti – pojištění na škody způsobené v souvislosti s vlastnictvím, držbou, nájmem nebo správou nemovitosti, s vlastnictvím a provozem zařízení v domě určeném pro nájemníky.
  • Pojištění vlastníka budovy, díla ve stavbě nebo v demolici – pojištění na škody vzniklé v souvislosti s vlastnictvím budovy nebo díla ve stavbě a s vlastnictvím nebo užíváním k nim příslušného pozemku, prováděním stavební činnosti, prováděním demolice.

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě se řídí ustanovením Občanského zákoníku § 788 odst. 2 a vztahuje se na škody způsobené pojištěným v rámci vedení domácnosti, při rekraci a zábavě, při rekreačních sportech, jako chodcem nebo cyklistou (či při provozu jiného nemotorového vozidla), při opatrování malých domácích zvířat a zbraní, držených na základě povolení. Pojištění se dále vztahuje na odpovědnost pomocných osob zaměstnaných v domácnosti pojištěného za škody způsobené třetím osobám.

Pojištění odpovědnosti je zpravidla nabízeno v rámci pojištění domácnosti. Pokud si sjednáte u jedné pojišťovny připojištění odpovědnosti k pojištění domácnosti, dostanete slevu. Lze však sjednat obě dvě pojištění zvlášť.

Příklady pojištění odpovědnosti v občanském životě

České pojišťovny zaplatíte ročně 372 Kč. Tato částka zahrnuje limity plnění 2 mil. Kč za škodu na zdraví, 1 mil. Kč za škodu na věci a 500 tis. Kč za škody finanční.

Spolupojištěnými jsou všichni rodinní příslušníci, kteří žijí ve společné domácnosti. Pojištění platí v celé Evropě.

Generali pojišťovna nabízí dva typy pojištění odpovědnosti v občanském životě. První varianta má platnost po České republice, v limitech nerozlišuje škody na zdraví a na majetku a s plněním do 500 tis. Kč stojí 280 Kč, s plněním do 1,5 mil. Kč přijde na 480 Kč a při limitu do 2 mil. Kč zaplatíte 680 Kč ročně.

Varianta s platností po celé Evropě s limitem do 1,5 mil. Kč za škody na věci, 2,5 mil. Kč za škody na zdraví a 100 tis. Kč za ostatní škody stojí 980 Kč ročně.

pojišťovny Allianz máte na výběr také z několika možností. Varianta Normal má limity plnění za škody na životě nebo zdraví do 500 tis. Kč, majetkové škody do 300 tis. Kč a ostatní škody do 200 tis. Kč.

Varianta Optimal s limity plnění 2 mil. Kč na životě, 500 tis. Kč na majetku a 30 tis. Kč na ostatní škody stojí 1 000 Kč ročně.

Poslední varianta Exklusiv s limity plnění 5 mil. Kč, 1 mil. Kč a 400 tis. Kč stojí 1400 Kč ročně.

skoleni_15_4

Pokud sjednáte u této pojišťovny i pojištění domácnosti, sazby za pojištění odpovědnosti za škodu v občanském životě se sníží na polovinu. Platnost všech variant pojištění Allianz je po celé Evropě.

Vyplatí se pojištění odpovědnosti

Nabídka pojišťoven v oblasti pojištění odpovědnosti v občanském životě je velice podobná a liší se především cenami. Cenové rozdíly jsou zato docela markantní. Přesto cena není tak vysoká, aby nestálo za to pojistit se pro případ způsobení vysoké škody, která by měla dalekosáhlé následky na finanční rozpočet rodiny. A co víc, nezapomínejme, že v jednom pojištění jsou zahrnuti všichni členové rodiny, včetně dětí, které dokáží během okamžiku obrátit naruby nejen vaši vlastní domácnost.

Máte sjednané pojištění odpovědnosti v občanském životě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).