Hlavní navigace

Podejte daňové přiznání online. Tip, jak na to

16. 3. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Daňové přiznání podáte online bez datové schránky jen napůl. Naproti tomu daňová správa pořádá semináře, kde vás naučí, jak pracovat s daňovým portálem.

Konec března se blíží, a s ním tradiční starosti. Je třeba podat daňové přiznání. Platí to i přesto, že nový daňový řád sebou přinesl lehký posun v termínech, který je nejprve přívětivý, když vám dává více času, po jeho uplynutí vás pak ale nenechá uniknout minimální sankci ve výši 500 Kč. Více se o termínech (včetně navazujících u sociálního a zdravotního pojištění) dočtete v článku Přiznání k dani z příjmů do konce března? Už to neplatí.

Česká daňová správa v souvislosti s blížícím se termínem připravila několik akcí, při kterých vám s daňovým přiznáním pomůže. Při jedné z nich vám ukáže, jak podat přiznání online, což vám v dalším textu vysvětlíme také my.

Za poplatníky do terénu

Je to každoroční kolorit. Největší nával v podatelnách finančních úřadů nastává s koncem termínu pro podání daňového přiznání. I letos na tento zvyk reagují finanční úřady a v posledních čtrnácti dnech před uplynutím termínu prodlužují svou pracovní dobu. Od 21. března do 1. dubna tak v pracovních dnech přiznání na úřadě podáte do 18 hodin. V bývalých okresních městech pak přiznání můžete odevzdat i v sobotu 26. března, otevřeno bude od 8 do 12 hodin.

Zachována zůstala také další tradice. I letos obyvatelé menších měst mohou využít služeb pracovníků finančních úřadů, i když žádný finanční úřad ve své obci nemají. Ve vybraném termínu totiž můžete zajít na určené místo, kde bude v „terénu“ k dispozici úředník. Ten vám s daňovými povinnostmi může nejen pomoci, ale zároveň u něj daňové přiznání můžete i podat. Seznam míst a termínů podle jednotlivých krajů najdete na webu České daňové správy.

V průběhu března se můžete také bezplatně nechat proškolit v obsluze online daňových formulářů na webu České daňové správy. Finanční ředitelství ve spolupráci s finančními úřady totiž připravilo semináře pro veřejnost o možnostech elektronické komunikace. Dozvíte se zde také, jak podat daňové přiznání online. Seznam seminářů, které teprve proběhnou najdete v následující tabulce. Pokud se chcete zúčastnit, pak doporučuje tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová nahlásit se telefonicky na daném finančním úřadě předem. Škoda jen, že se semináře uskutečňují v době, kdy většina lidí pracuje nebo podniká.

Finanční úřad Místo Den Hodina
Jihlava Sál UZSVM 16. 3. 2011 10:00
Tábor Zasedací místnost FÚ 17. 3. 2011 9:00
Hradec Králové Počítačová učebna FÚ 17. 3. 2011 9:00
Plzeň – sever Zasedací místnost FÚ 17. 3. 2011 9:00
Jindřichův Hradec Zasedací místnost FÚ 17. 3. 2011 14:00
FŘ pro hl. m. Prahu Budova FŘ 18. 3. 2011 9:00
Plzeň Zasedací místnost FÚ 24. 3. 2011 9:00
FŘ v Ústí nad Labem Zasedací místnost FŘ 25. 3. 2011 9:00

Použité zkratky:
FÚ – finanční úřad
FŘ – finanční ředitelství
UZSVM – Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Zdroj: web České daňové zprávy

Takřka online podání

Pokud nemáte elektronický podpis (certifikát), tak moc možností, jak podat daňové přiznání online, nemáte. Jsou vlastně jen dvě. U té první se přitom papírování zcela nevyhnete.

Řeč je o podání přes EPO formuláře dostupné na Daňovém portálu České daňové správy. Jde o online daňový formulář, který jsme vyzkoušeli již dříve na příkladu daňového přiznání pana Hlavatého. Na základě této zkušenosti jsme vám jeho použití doporučili. Když se pro něj rozhodnete, můžete jej po vyplnění rovnou i odeslat. Kdo z vás by zde očekával konec celého procesu, bude zklamán. Takto odeslané přiznání je totiž „nepodepsané“ a k jeho verifikaci je třeba vytisknout ještě jednostránkový e-tiskopis, který podepíšete a odešlete nebo osobně doručíte na příslušný finanční úřad. Na to budete mít 5 dnů od elektronického odeslání.

Stahujte chytré daňové formuláře zadarmo

Přes datovou schránku bez podpisu

Absolutně online podáte daňové přiznání bez elektronického podpisu pouze přes datovou schránku. Kdo z vás ji má a chce ji pro podání daňového přiznání použít, ten si musí pohlídat jedinou věc – formát. Nelze vzít daňové přiznání vyplněné v excelu nebo v PDF formátu a poslat ho na daňový úřad.

skoleni_15_4

Strukturu a formát daňového přiznání předepisuje pokyn D-349 vydaný ministerstvem financí. Přesnou strukturu dokumentu fajnšmekři najdou na Daňovém portálu. Většina lidí ale uvidí jen hodně velkou a hodně ošklivou tabulku. Nemusíte se toho ovšem děsit, nebudete tomu muset rozumět ani v případě, že budete chtít přiznání podat přes datovou schránku.

V potřebném formátu vám totiž daňové přiznání vygenerují chytré formuláře. Umí to jak EPO formulář, tak také interaktivní formulář, který si můžete stáhnout na našem serveru a který vám po vyplnění nabídne rovnou možnost odeslat přiznání přes datovou schránku. Pokud si tuto možnost vyberete, požádá vás formulář o vaše přístupové údaje do datové schránky a daňové přiznání na vybraný finanční úřad následně zašle. Že to udělal správně, si následně můžete ověřit ve vaší datové schránce. Jednak tam budete mít odeslanou zprávu uloženou, také tam budete mít zprávu potvrzující doručení.

Využijete jednu ze dvou zmíněných možností, jak podat daňové přiznání online?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).