Hlavní navigace

Plné stravné a ještě jídlo už na služební cestě nedostanete

27. 3. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Plné stravné a k tomu ještě jídlo na pracovní cestu? S tím už od nového roku nelze počítat. Zaměstnavatel vám musí za poskytnuté jídlo stravné zkrátit.

Od 1. 1. 2012 byla zpřísněna pravidla zákoníku práce pro krácení stravného. Platí v případech, kdy je zaměstnanci během tuzemské pracovní cesty či části zahraniční pracovní cesty na území ČR poskytnuto bezplatně (bez finančního přispění zaměstnance), jídlo charakteru snídaně, oběda nebo večeře. Čtěte také: Jak se vás dotknou změny u stravného platné od 1. ledna 2012? 

Zaměstnavatel ve státním a veřejném sektoru

Na rozdíl od pravidel účinných do 31. 12. 2011 je od 1. 1. 2012 zaměstnavatel státní a veřejné správy (nepodnikatelského sektoru) podle nového znění ust. § 176 odst. 3 a nově doplněných ust. § 176 odst. 4 a 5 zákoníku práce povinen krátit stravné, jestliže zaměstnanci bylo na pracovní cestě bezplatně poskytnuto jídlo, a to vždy za jedno bezplatně poskytnuté jídlo o hodnotu:

  • 70 % stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  • 35 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
  • 25 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

Nadto zaměstnanci nově stravné nepřísluší, pokud mu byla během pracovní cesty, která trvá:

  • 5 až 12 hodin, poskytnuta 2 bezplatná jídla,
  • 12 až 18 hodin, poskytnuta 3 bezplatná jídla.

Zaměstnavatel z podnikatelské sféry

Ani zaměstnavatel z podnikatelského (mimorozpočtového) sektoru se od 1. 1. 2012 již nemůže zcela libovolně rozhodovat mezi tím, zda provede nebo neprovede krácení stravného při bezplatně poskytnutém jídle zaměstnanci během pracovní cesty.

Na rozdíl od zaměstnavatele státní a veřejné sféry však může určit jakou procentní míru pro snížení stravného v rámci zákonem povoleného rozsahu zvolí a se zaměstnancem dohodne nebo ji určí.  Čtěte také: Kdy máte nárok na tuzemské i zahraniční stravné?

Podle od 1. 1. 2012 nově znějících ust.  § 163 odst. 2 a 3 zákoníku práce platí, že bylo-li zaměstnanci během pracovní cesty poskytnuto bezplatně jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, přísluší zaměstnanci stravné snížené za každé bezplatné jídlo až o hodnotu:

  • 70 % stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  • 35 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
  • 25 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

Míra snížení stravného za jedno bezplatně poskytnuté jídlo tak může činit např. u pracovní cesty trvající 5 až 12 hodin třeba jen 1 % nebo až plných 70 %. Čtěte také: Kdo může odmítnout vyslání na pracovní cestu?

Poskytne-li zaměstnavatel soukromého sektoru zaměstnanci stravné ve vyšší částce, než podle zákoníku práce přísluší za stejných podmínek zaměstnanci zaměstnavatele ve státní a příspěvkové sféře, je rozdíl považován za zdanitelný příjem zaměstnance a také za součást vyměřovacího základu pro pojistné na všeobecné zdravotní pojištění a vyměřovacího základu pro pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

Jestliže tedy zaměstnavatel v podnikatelském sektoru sníží zaměstnanci při bezplatném poskytnutí jídla stravné o méně procent, než musí učinit zaměstnavatel státní a veřejné správy, nebo pokud poskytne zaměstnanci stravné např. při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin a dvou bezplatně poskytnutých jídlech během této pracovní cesty, bude muset v prvním případě zdanit zaměstnanci stejně jako jeho mzdu příslušný rozdíl a ve druhém případě celou poskytnutou částku stravného a současně tyto částky zahrnout do vyměřovacích základů pro povinné odvody pojistného.

Jaké další novinky přinesl s novým rokem zákoník práce? Čtěte více: Přehledně: Změny v zákoníku práce od 1. 1. 2012

Příklad

Zaměstnanec pracující v privátním sektoru byl vyslán na pracovní cestu do podniku ze stejného holdingu, která trvala 11 hodin, přičemž v průběhu této cesty mu byl v sesterské společnosti bezplatně poskytnut oběd.

Ve vnitřním předpisu jeho zaměstnavatele o poskytování cestovních náhrad je stanoveno stravné pro dobu trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin ve výši 70 Kč a krácení stravného za jedno bezplatně poskytnuté jídlo o 20 %.

skoleni_15_4

Zaměstnanec proto dostane 56 Kč (80 % ze 70). Rozdíl mezi 56 Kč a 21 Kč (30 % ze 70 Kč při plném krácení stravného o 70 %), tedy 35 Kč, je považován za částku, která je předmětem daně z příjmů ze závislé činnosti a musí tak být zdaněna stejně jako mzda, jakož i zahrnuta do vyměřovacího základu pro pojistné na všeobecné zdravotní pojištění a vyměřovacího základu pro pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

Použitá literatura: Krácení stravného od 1. 1. 2012 v příkladech, Verlag Dashöfer, 30. 1. 2012.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).