Hlavní navigace

Placení kartou má šetřit čas, ale někdy dokáže rozčílit

3. 9. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Banky nás tlačí do používání platebních karet a snaží se nás různými výhodami motivovat k jejich častému používání. Kdo však někdy zkoušel kartou platit menší částky, nezřídka si vysloužil uštěpačné poznámky. Přitom řešení existuje, ale u nás je nejspíše stále hudbou budoucnosti. Karty však mají i svoje nevýhody.

Asi už jen málo lidí nemá v peněžence malý plastikový zázrak jménem platební karta. Platit kartou je moderní a když máte dobrou kartu, máte za placení i bonusy. To je ta dobrá strana mince. Problém je, když máte platit v obchodě a najednou „zabrzdíte” terminál u pokladny. Oči za vámi stojících zákazníků vás pohledem propichují, protože je okrádáte o čas čekáním na transakci kartou. Možná dnes namítnete, že platba kartou není o nic pomalejší než platba v hotovosti. Jenže záleží nejen na kvalitě terminálu a jak je obchodník připojený k bance, ale také na šikovnosti obsluhy. I autor tohoto článku disponující spořitelní kartou spolehlivě zabrzdí pokladnu, když pokladní nejprve zkouší kartu přes magnetický proužek a když se platba zamítne, pak zkouší čip.

Karty jsou možná výhodné, jenže ať se nám to líbí nebo ne, hotovost je zatím rychlejší a karty nás mohou okrádat o čas. Časem se zabývá i studie karetní společnosti Visa nazvaná Čas v pohybu. Podle tohoto průzkumu zhruba jednu hodinu takový člověk stráví placením hotovostí za drobné věci denní potřeby, jako jsou noviny, káva nebo svačina, včetně času stráveného čekáním ve frontě u bankomatů. To je v ostrém kontrastu s časovou úsporou. Visa to však vidí z jiného pohledu – karetního. Podle ní je možné takovéto malé transakce provádět rychleji než v hotovosti, doslova za necelou vteřinu. V porovnání s průměrným časem, který zabere zaplacení kávy – 162 sekund – to již představuje významnou časovou úsporu. Jen musíte mít tu správnou kartu, přesněji bezdotykovou.

Průzkum Visy byl sice proveden v Londýně, ale zajímavá zjištění lze aplikovat i na naše poměry. Tak například, 63 % lidí pracujících v Londýně a dojíždějících každý den do zaměstnání prostředky městské dopravy vybírá hotovost z bankomatu zhruba dvakrát až třikrát za týden. Bylo zjištěno, že výběr z bankomatu, včetně čekání ve frontě před přístrojem, zabere zhruba 146 sekund, což znamená, že člověk takto za týden stráví u bankomatu 7 minut a 18 sekund.

S rostoucím počtem supermarketů v centrech měst se zvyšuje i počet lidí, kteří do těchto expresních supermarketů chodí nakupovat. Plných 19 procent lidí pracujících ve městě zajde do takového obchodu až devětkrát: zaplacení zboží hotovostí trvá v takovém obchodě v průměru 82 sekund (1 minutu a 22 sekund). To za týden činí 12 minut a 18 sekund, takže za rok takový zákazník stráví u kasy v supermarketech deset hodin 41 minut a 19 sekund.

Co je rychlejší?

Trend je bez hotovosti, ale daní je ztráta svobody

Přes všechna úskalí bezkontaktních karet je vidět, že ekonomicky úspěšné státy, mezi které se řadí i Česká republika, pomalu směřují k potlačení hotovosti a využívání bezhotovostních způsobů placení. Platba v hotovosti má své výhody: je rychlá, anonymní a kdekoliv použitelná. V hotovosti zaplatíte poruchu auta na dálnici i ubytování v malé vísce pod horami. Nevýhodou jsou náklady: zpracování hotovosti je dražší, konečně to je i důvod, proč třeba mBank hotovost nepoužívá. A důvod, proč si banky rády za vklad hotovosti nechají zaplatit. Držitel hotovosti má obrovskou výhodu v její okamžité použitelnosti, ovšem při její ztrátě mu ji nikdo nenahradí.

Zato platební karty umějí nabídnout větší bezpečí a pohodlí. Jejich výhodou je použitelnost bez nutnosti výměny měn při překročení státních hranic, jejich náhrada při ztrátě i motivační programy podporující placení kartami. Daní za to je ztráta soukromí, protože jakékoliv použití karty za vámi zanechává nesmazatelnou stopu. Ta je zajímavá nejen pro marketingová oddělení bank, která mají detailní přehled o způsobu vašeho ekonomického života, ale lze tak snadno vysledovat i místo, kde se pravděpodobně nacházíte. Zvláště orgány činné v trestním řízení tuto možnost mají, ale v praxi její využití uvidíte jen v detektivních filmech.

dan_z_prijmu

Bezdrátové platby v nedohlednu

Vypadá to, že hotovosti pomalu zvoní umíráček. To je ostatně více vidět od září, kdy skončila platnost padesátihaléřů. Jejich výroba a distribuce je nákladnější než jejich samotná hodnota. Je faktem, že dnešní zákazník je podstatně náročnější než kdykoli dříve. Dokonce existují skupiny zákazníků, kteří hotovost k životu nepotřebují.

Karetní společnosti Visa a MasterCard dnes již vydávají i bezdrátové bezkontaktní karty, které mají umožnit rychlejší placení malých částek. Na internetu najdete nespočet reklam, které zdůrazňují jejich existenci. Je zřejmé, že je v zájmu těchto firem propagovat karty, protože to přináší prospěch nejen jim, ale i bankám, které je vydávají. Na tom konečně není nic špatného. Není však dobře, když se o bezkontaktním placení kartami mluví několik let, technologie existují, ale v praxi je nikdo nechce zavést anebo je jejich omezení použito na jediný testovací obchod v širokém okolí. Připomíná to pak jen mlácení prázdné slámy anebo humbuk pro nic zanic.

Bezkontaktní platební karty PayPass™ a payWave™

Technologie PayPass a payWave je bezkontaktní platební metoda, která výrazným způsobem urychlí proces platby platebními kartami společností MasterCard a Visa.

Jak nejraději platíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).