Hlavní navigace

Od včerejška bez daní!

8. 6. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera jsme přestali platit státní úředníky a vydělali si první korunu pro svoji osobní spotřebu. Při té příležitosti byla na pražském Václavském náměstí uspořádána demonstrace na obhajobu liberálních principů.

Celá akce probíhala ve veselé atmosféře na pražském Václavském náměstí. Ačkoliv lidí bylo po skrovnu, program byl poměrně zajímavý. Organizátoři programu, pan Jiří Schwarz (prezident Liberálního institutu) a pan Miroslav Ševčík (ředitel téhož) veselou formou kritizovali neefektivitu hospodaření s rozpočtovými prostředky.

Ve svých projevech v podstatě kritizovali nevýkonnost a neefektivitu státního aparátu. Zavrhovali principielní snahu politických elit o co největší přerozdělování ve společnosti. Situaci, kdy jedna část populace tvoří produkt a druhá ho zabaví a rozdělí. Situaci, kdy dochází k přerozdělení majetku a práv od jedné části populace k jiné. Situaci, která porušuje smysl pro spravedlnost.

Po krátkém úvodním projevu obou pořadatelů vystoupilo několik hudebních skupin a velice známý imitátor Petr Jablonský. Závěrem ještě přednesl Miroslav Schwarz zábavný projev o „soudruzích v Bruselu, kteří ovládají počasí“ a odešel. Celá akce netrvala déle než hodinu a půl.

Co je to den daňové svobody?
Den daňové svobody představuje den v roce, v kterém přestáváme vydělávat na své daně a začínáme spořit na sebe. V současnosti stát přerozděluje téměř polovinu hrubého domácího produktu a po započítání veřejných rozpočtů je to ještě podstatně více. Neplatíme tedy daně pouze ze mzdy, ale také daně spotřební a jiné.

Chceme-li tedy postavit za své poctivě vydělané peníze domek, musíme nejdřív zaplatit daň ze mzdy. Z peněz, které zbudou, koupíme materiál, ve kterém je již zahrnuta daň z přidané hodnoty. V okamžiku, kdy domek konečně dostavíme, tak nás čeká ještě daň z nemovitosti. Ty samé peníze tedy daníme třikrát. Je to snad fér?

Jiným zajímavým příkladem může být benzín. Stačí se projet autem na chalupu. Ujedeme-li, řekněme, 200 km při spotřebě 7 litrů na sto kilometrů, zaplatíme na daních něco okolo 300 korun. Stát přerozděluje obrovský balík. Legrační na tom je, že říká, že je to spravedlivé. Legrační na tom je, že my tomu věříme.

dan_z_prijmu

Den daňové svobody v letošním roce vyšel na 7. června. To činí dohromady 157 dní práce pro státní aparát, bez ohledu na to, co pro nás znamená. To činí dohromady i 157 balónků, které byly koncem akce symbolicky vypuštěny do nebe. Poslední, stý padesátý sedmý balónek, měl odlišnou barvu. Bylo tomu proto, že loňský rok by stačilo o jeden méně, a to je škoda.

Pokud byste se chtěli blíže zajímat o myšlenkové proudy předcházející podobná shromáždění, jako bylo toto, podívejte se na internetové stránky www.danova-svoboda.cz, popř. se informujte v redakci časopisu Terra libera, který vydává Liberální institut a jehož roční předplatné činí 0,375 gramu zlata.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).