Hlavní navigace

Od července budou někteří majitelé bez auta, úřady jej vyřadí

17. 6. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zbývají dva týdny a v registru vozidel je ještě 731 000 aut s nedokončenou registrací. Pokud je jejich majitelé do konce června nepřihlásí, vozy administrativně zaniknou.

Jak už jsme vás informovali v článku Konec polopřevodů: Úřad vás klidně připraví o auto, dojde ke konci června k čistce v registru vozidel, ze kterého následně zmizí všechna auta s nedokončenou registrací. Poté už majitelé vozy nebudou moci nikdy přihlásit.

Máte už jen dva týdny

Auta s nedokončenou registrací, která budou ke konci června v registru vozidel, od 1. července administrativně zaniknou, stejně jako sjednané povinné ručení. S vozem už pak nebudete moci legálně na žádnou veřejnou komunikaci. Pokud byste s ním i nadále jezdili, bude vám hrozit pokuta a odebrání řidičského oprávnění na šest měsíců.

Pokud tedy máte auto v polopřevodu, které chcete ještě využívat, musíte do 30. června podat žádost o zápis vlastníka a provozovatele.

Ačkoli už zbývají jen dva týdny, v registru je ještě 731 000 (k 16. 6. 2015) vozidel s nedokončenou registrací. Více než 7 tisíc řidičů od minulého týdne naopak registraci dokončilo. Podle údajů ministerstva dopravy je v registru ještě 100 000 aut, která jsou pravděpodobně provozovaná, protože mají platnou technickou prohlídku.

Důvodem, proč jsme k těmto změnám přistoupili, bylo jasné nastavení pravidel registrování vozidel v ČR, odstranění významných nedostatků předchozí právní úpravy, které umožňovaly zneužívat či obcházet povinnosti při zápisu vlastníka nebo provozovatele vozidla, vyčištění systému od vozidel s nedokončenou registrací a zamezení obcházení ekologické likvidace vozidla i kriminalitě spojené s nelegálními machinacemi s vozidly, vyjmenoval pro server Měšec.cz důvody Zdeněk Neusar z Tiskového oddělení Ministerstva dopravy.

Napoví malý techničák

Pokud si nejste jistí, zda se vás tento problém týká, zkontrolujte si malý technický průkaz. Je-li v něm uvedeno vaše jméno, je auto převedené. V případě, že v něm naopak máte jméno předchozího vlastníka, musíte do konce června zajít na úřad.

Registraci můžete ověřit i na webu ministerstva dopravy dokončeteregistraci.cz, který obsahuje aplikaci s databází vozidel s nedokončenou registrací. Stačí sem zadat číslo malého technického průkazu (tedy Osvědčení o registraci vozidla).

Co přesně je tzv. polopřevod?

Auto je v polopřevodu, když původní majitel vozidlo odhlásí, ale nový si ho ještě nepřihlásí. Vozidlo je vedené v registru, fyzicky existuje a má i původní značky.

Jak dokončit registraci?

Registraci dokončíte na úřadě obce s rozšířenou působností, pod kterou spadáte dle místa bydliště. S sebou si musíte vzít:

  • občanský průkaz nebo jiný doklad totožnosti,
  • technický průkaz,
  • osvědčení o registraci,
  • doklad o pojištění,
  • protokol o evidenční kontrole,
  • doklad o platné technické prohlídce.

Pokud víte, že se vám do dvou týdnů nepodaří úřad navštívit, můžete k dokončení registrace zplnomocnit jinou osobu. Vězte ale, že plná moc musí obsahovat váš úředně ověřený podpis. Ten můžete levně pořídit na CzechPointu.

Podle Neusara žádost o zápis nemusí být do konce června vyřešena. Hlavní je, abyste ji do tohoto data stihli podat.

Máte auto v polopřevodu?

Nová pravidla platí i pro přepis vozu

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která polopřevody od července vylučuje, logicky mění i proces převodu automobilů. Při registraci vozidla tak už není možné, aby původní majitel auto odhlásil a ten nový ho zároveň nepřepsal na sebe.

Pokud tedy budete potřebovat auto přepsat na jinou osobu (nebo obráceně), musíte se oba vydat na úřad, pod který místně spadá prodávající. Tam prodejce a kupující podávají společnou žádost. Bude-li přepis zařizovat jen jeden z vás, je nutné mít od toho druhého plnou moc s ověřeným podpisem.

Při přepisu na jinou osobu budete potřebovat:

  • občanský průkaz nebo jiný doklad totožnosti (u cizinců doklad o pobytu),
  • žádost o změnu vlastníka nebo provozovatele vozidla v registru silničních vozidel,
  • doklady k vozidlu (technický průkaz + osvědčení o registraci vozidla),
  • doklad o pojištění vozidla (tzv. zelená karta),
  • protokol o evidenční kontrole silničního vozidla.

Nový způsob přepisu vozidla může znamenat trable v případě, že od sebe kupující a prodávající bydlí daleko. Pokud už se kupující vydá na úřad, pod který spadá původní majitel vozu, není jisté, zda se při frontách na registru stihne v jeden den i evidenční kontrola a sjednání nového povinného ručení. Zjednodušit si to tedy můžete plnou mocí, kterou ale zasíláte buď poštou, nebo elektronicky, pokud jste majiteli elektronického podpisu.

Ať tak či tak, celý převod auta musíte stihnout do 10 pracovních dnů od jeho koupě, jinak prodávajícímu hrozí padesátitisícová pokuta.

Co s autem, které už nechcete?

A jaký osud čeká auta v polopřevodu, se kterými už majitelé nejezdí a jezdit nechtějí? Přihlašovat je samozřejmě nemusí. Pokud úřad do konce června nenavštíví, jejich vozidla administrativně zaniknou. V registru formálně zůstanou, ale bude u nich vyznačen „zánik“. Obecně pak budou postupovat podle zákona o odpadech, naznačil nutnost vůz ekologicky zlikvidovat Neusar z Ministerstva dopravy ČR.

Co s vozy v depozitu?

Pokud máte vůz tzv. v depozitu a do konce letošního roku doba jeho dočasného vyřazení nepřesáhne 1,5 roku (to znamená, že jste je dočasně odhlásili po 30. červnu 2013), získá od ledna status „vyřazeno z provozu“. S takovým autem nemůžete jezdit, ale ani za něj nemusíte platit povinné ručení. Úředně bude vůz stále existovat.

dan_z_prijmu

Do konce letošního roku ale musíte na obecní úřad nahlásit, kde auto stojí a jaké s ním máte plány. Pokud tak neučiníte, hrozí vám finanční sankce.

Pokud by doba dočasného vyřazení u takového auta do konce letošního roku přesáhla lhůtu 18 měsíců (dočasně jste ho tedy vyřadili před 30. červnem 2013), opět musíte právě do 31. 12. 2015 na obecní úřad nahlásit, kde auto stojí a jaké s ním máte další plány. Pokud byste tak do konce roku neučinili, bude auto vyřazeno a administrativně zanikne bez další možnosti přihlášení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).