Hlavní navigace

"Nové" poplatky stavebních spořitelen

8. 12. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Liška v tichosti zavedla poplatek "za vedení úrokového zvýhodnění". Není zdaleka jedinou, která tímto způsobem chce získat část vysokých úroků zpět. Které spořitelny se jí staly vzorem? Jaké poplatky si stavební spořitelny účtují? Zaplatíme více, než si myslíme.

Nákladná správa úrokového zvýhodnění

Stavební spořitelny se v minulých letech zavázaly k vyplácení úroků a úrokových bonusů, které jsou v dnešní době rekordně nízkých úrokových sazeb velmi výhodné pro majitele starších smluv o stavebním spoření. Velmi nevýhodné jsou naopak pro stavební spořitelny, které se pokoušejí vyvléknout se ze svých závazků všemožnými způsoby. Na úroky zakotvené ve smlouvě sáhnout nemohou, našly jiný účinný způsob – poplatky.

Poslední spořitelnou, která zatím přistoupila ke zvýšení poplatků u starých smluv s vyššími úrokovými sazbami, je Českomoravská stavební spořitelna. Od 1. 12. 2003 zavedla roční poplatek za „vedení úrokového zvýhodnění“ ve výši 100 Kč. Co je však popudlivější než samotný poplatek, je jeho zdůvodnění:

Tvorba a správa finančních prostředků určených pro výplatu úrokového zvýhodnění je velmi nákladná a vyžaduje mít neustále k dispozici volné finanční prostředky. U těchto účtů je zavedena nově úhrada za správu úrokového zvýhodnění.

Myslím, že vyjádření ČMSS nevyžaduje komentář.

Liška, jak již bylo naznačeno, nevařila poplatek „z vody“, ale z konkurenčního prostředí, které s podobnými praktikami přišlo již v loňském roce a v letošním ho vyvinulo k dokonalosti.

Prvenství můžeme připsat Stavební spořitelně České spořitelny (Buřince). Zvolila poněkud odlišný způsob – zvýšila poplatek za vedení účtu všem bez rozdílu, ale zároveň poskytla slevu za vedení účtů založených po 1. lednu 2003. Výsledek je nakonec stejný. Starší klienti bez rozdílu zaplatí 400 Kč ročně, noví klienti o 200 Kč méně.

V polovině roku se k Buřince přidala Pyramida, jejíž klienti se smlouvami uzavřenými do 30. června 2001 zaplatí navíc k poplatku 240 Kč za vedení účtu ještě 180 Kč za „evidenci úrokového zvýhodnění“.

„Správa finančních prostředků v souvislosti s úrokovým zvýhodněním“ je položka, kterou přidala do sazebníku Raiffeisen stavební spořitelna 1. října tohoto roku. Mohlo by se zdát, že RSTS je při „správě úrokového zvýhodnění“ nejefektivnější, neboť si účtuje „pouhých“ 90 Kč ročně. Účtován je však až po pěti letech spoření s úrokovým zvýhodněním.

Lišácky se k poplatkům postavila HYPO stavební spořitelna, která rozlišuje různé tarifní varianty různým poplatkem za vedení účtů. U aktuálně nabízených tarifů tak klienti zaplatí 240 Kč ročně a u starších 360 Kč ročně za vedení účtů.

Jedinou stavební spořitelnou, která neznevýhodňuje klienty s výhodnými úrokovými podmínkami, je Wuestenrot stavební spořitelna.

Poplatky při spoření

Nejen poplatky za uzavření smlouvy a za „vedení úrokového zvýhodnění“ ovlivňují výhodnost stavebního spoření. Následující tabulka shrnuje základní poplatky stavebních spořitelen.

Poplatky stavebních spořitelen v prosinci 2003
Poplatek SSČS RSTS ČMSS Wuest. VSS KB HYPO
Uzavření smlouvy (z cílové částky) 1 %, max. 10 000 Kč 0,85 % nebo 1 % 1 % 1 % až 1 % 1,2 nebo 1,8 %
Vedení účtu (ročně) 200 Kč * 280 Kč 290 Kč 220 Kč 240 Kč 240 Kč
Úrokové zvýhodnění (ročně) 200 Kč * 90 Kč ** 100 Kč zdarma 180 Kč 120 Kč ****
Zasílání výpisů (ročně) 10 Kč 20 Kč zdarma zdarma zdarma zdarma
Roční úhrady celkem *** 410 Kč 390 Kč 390 Kč 220 Kč 420 Kč 360 Kč

Poznámky:
* Vedení účtu 400 Kč, nové smlouvy sleva 200 Kč
** Po pěti letech spoření
*** S úrokovým zvýhodněním
**** Rozdíl mezi vedením účtu nových a starých, již neposkytovaných, tarifů

Poplatky spojené se spořením všech stavebních spořitelen se pohybují téměř ve stejné výši, s jedinou významnější odchylkou v podobě Wuestenrot stavební spořitelny, která jako jediná neúčtuje poplatek za vedení úrokového zvýhodnění v žádné podobě.

Pokud se podíváme na poplatky nových smluv, zjistíme, že rozdíly v ročních platbách spořitelnám jsou přibližně poloviční – zaplatíte od 210 Kč u Buřinky po 300 Kč u Raiffeisen stavební spořitelny.

skoleni_15_4

Pestrost poplatků doplňují poplatky za různé mimořádné služby (např. mimořádný výpis, změna údajů na smlouvě apod.) a poplatky spojené s různými druhy úvěrů (řádný, překlenovací), jejich poskytnutím a vedením. Pro čistě spořící klienty je důležitý ale jiný poplatek – u všech spořitelen svorně zastávaných 0,5 % cílové částky, pokud je smlouva vypovězena před uplynutím 5leté spořící doby.

Vše o stavebním spoření naleznete ve velké příloze Měšce Změny ve stavebním spoření – krok za krokem.

Poplatky za uzavření smlouvy lze čas od času snížit využitím některé z akcí stavebních spořitelen, případně včasným uzavřením smlouvy v raném věku.

Platíte za vyšší úrok vyšší poplatek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).