Hlavní navigace

Nová vláda poškodí malé podnikání, hledá nepřítele a chce zvyšovat daně (GLOSA)

3. 1. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna
Program nové vlády ukazuje na nebezpečné myšlení, které může dále ničit podnikatelskou svobodu v naší zemi a vést k dalšímu zvyšování daní.

Nová vláda bude údajně garancí proti zvyšování daní, dozvěděli jsme se v některých médiích od analytiků. V programovém prohlášení nové, nejpravděpodobnější, vlády lze najít skutečně vznešené fráze. Strany chtějí pomáhat podnikání, snižovat byrokracii a podporovat zaměstnanost. Když se však oprostíme od těchto frází a klišé a podíváme se na konkrétní opatření, pak je jisté, že se situace pro podnikatele příliš nezlepší a zvyšování daňové zátěže bude pokračovat.

Minimální daně pro živnostníky

Nejvíce to ukázal spor o zavedení minimálního zdanění pro živnostníky. Důvodem je, že v roce 2006 živnostníci odvedli na daních přibližně 18 miliard korun, v loňském roce to však bylo už jen necelé 3,5 miliardy Kč. Pokud by se podnikateli 3 roky za sebou nevedlo, vykazoval by ztrátu a neměl by jiné příjmy, pak zaplatí na minimální dani kolem 1300 Kč měsíčně. Vláda tak vyslala signál, že k podnikání patří jen zisk a pokud máte nějaký nápad, raději ho nezkoušejte.

Můžete totiž být střednědobě neúspěšní, načež vás stát začne pořádně vysávat: Bude-li zaveden povinný desátek pro všechny podnikatele, bez ohledu na jejich výsledky, dokoná tato vládní koalice to, co nevyšlo Klementu Gottwaldovi ani Jiřímu Paroubkovi. Pokud tak skutečně nastane, vznikající vláda tím dává jasný signál, že nedokáže uřídit státní rozpočet a s předstihem raději zavede nesystémové, plošné výběry, aniž by alespoň naznačila, co pozitivního pro podnikatelský sektor vůbec hodlá učinit, uvádí Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR v článku: Výdělky nula? Nezájem. Na minimální daň budete muset mít

Naštěstí tento krok neprošel, především kvůli tlaku KDU-ČSL (strana ANO se proti tomu příliš nebránila), ukazuje se však směr přemýšlení obou vítězů voleb. A toto přemýšlení může být pro některé skupiny, především malých podnikatelů, kteří se nedokážou zlovůli politiků adekvátně bránit, značně děsivé. Koneckonců podnikatelům chce možná nová vláda snížit výdajové paušály, část z nich nejspíše přejde na vykazování svých výdajů pomocí účetních dokladů. Snížení výdajových paušálů tak povede k výraznému nárůstu administrativy. Výsledek také bude život ve strachu, zdali při daňové kontrole finanční úřad uzná či neuzná jednotlivé náklady. Tohle má být slibované snižování administrativy? Čtěte také: Zabíjíte podnikání, říkají živnostníci na adresu ministra financí

Reprezentativní příklad

Mladý muž pracuje jako grafický designér a uplatňuje 40 % výdajový paušál. V roce 2015 měl příjmy ve výši 326 000 Kč a prokazatelné výdaje ve výši 120 000 Kč, tedy 36,89 % z příjmu, vyplatí se mu tedy použít výdajový paušál, u kterého budou výdaje ve výši 130 400 Kč.

V případě, že by výdajový paušál klesl na 30 %, pak by musel zvážit, zdali se mu vyplatí ztrácet čas s administrativou a tedy uvést prokazatelné výdaje ve výši 120 000 Kč, nebo zdali uplatnit 30% výdajový paušál (pouze 97 800 Kč). Nejspíše by tedy v obou případech odvedl více na daních a jeho zisk by poklesl.

Selektivní daně jsou populismem – vláda hledá nepřítele jak za komunismu

Dalším bodem programu, který také prosadila ČSSD, je zavedení selektivních daní, aneb rozdílných daňových sazeb pro firmy, které podnikají například v telekomunikačním či v bankovním sektoru. Telekomunikační společnosti se buď uchýlí k účetnímu čarování, kdy si založí konzultační společnosti, které jim poté budou fakturovat nesmyslné služby, nebo zkrátka zakomponují tuto daň do cen služeb pro spotřebitele. Velké společnosti totiž na daních zaplatí jen minimum. Čtěte více: Google neplatí daně! To zase budou mít média týden o čem psát

Jediným účinným nástrojem jsou spotřebitelské iniciativy, které budou ukazovat na nevýhodnost volání a budou přikládat skutečná fakta a argumenty. Když například servery zaměřené na mobilní služby začaly porovnávat neomezené volání v jednotlivých zemích v EU, zareagoval na to operátor O2, který cenu flatového tarifu výrazně snížil až o 70 %. Telefónica však duchem svatým osvícená nebyla, jednalo se o způsob, jak zaplnit díru na trhu a zastavit propad zisků.

Selektivní daň v sektoru bankovnictví nedává ještě větší smysl, zvláště v situaci, kdy může ohrozit především malé a nové banky, které v minulých letech byly ztrátové, nyní však začínají generovat zisk a pomalu a dlouhodobě svým vlastníkům vracet investované náklady. K tomu ale dojde značně pomaleji, právě kvůli selektivním daním. Bité tak budou především banky, které se snažily bankovnictví dělat jinak. A to je škoda.

Selektivní daně jsou ale především nebezpečné v tom, že se politici staví do pozice, kdy jsou oni ti vyvolení, kteří můžou určovat, které podnikání je ve státním zájmu a přínosné, a které nikoliv. Co když se objeví politik, který bude tvrdit, že IT firmy žádné hodnoty nevytváří, proto je zdaníme více? A co vy, pane Horáčku, nevyděláváte na těch buržoazních botách, které vyrábíte na míru, příliš? Vyděláváte! Boty nemají stát 15 000 Kč! Nebojte, napravíme to pěknou hollandovskou 75% daní. Aby to v našem státu ještě nenabralo další rovinu – pan Horáček se hájit v politice nemůže, bude tedy ze strany úředníka vydírán: Máte rád Masaryka, pane Horáčku? Já ho zbožňuji, je to přece náš zakladatel státu! Nechcete mi ho tak 10× věnovat?

Střet zájmů je realitou

Dalším značným problémem je angažmá člověka, který z politických rozhodnutí značně profituje. Andrej Babiš nám sliboval, že se bude chtít vyhnout střetu zájmu. Bohužel, kroky, které jsou ujednané v koaliční smlouvě samotné, přispívají ke spekulacím, že pan Babiš si chtěl svým vládním angažmá zajistit hladký rozvoj pro své společnosti. Úvahy na omezení podpory biopaliv, která je mnohem větší než v jiných západních zemích (a od podpory také upouští pomalu EU), je zcela pryč.

skoleni_15_4

Co na nás chystá agent Bureš?
Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna

Co na nás chystá agent Bureš?

Zelená nafta, která vytvářela privilegovanou skupinu zemědělců, kteří mohli jezdit na naftu bez spotřební daně, bude prodloužena. V podstatě tak nastane absurdní situace, kdy budou zemědělci obdělávat řepku na traktorech, které však nebudou jezdit na biopaliva, ale na zelenou naftu, ze které nebyla zaplacená spotřební daň.

Pokud vláda vydrží, pak bude představovat další čtyřleté období ztraceného času pro Českou republiku. A to je velmi škoda, tohle si Česko nezaslouží.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).