Hlavní navigace

Neukládejte své peníze do banky!

22. 6. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ptáte se proč? Že by nějaké bance hrozil krach? Doufejme, že nehrozí, ale vážné nebezpečí se skrývá v něčem jiném. V něčem, co klientům bank může nahánět strach i v době, kdy si všechny ústavy užívají blahobytu. O své peníze můžete přicházet, aniž byste si to nutně uvědomovali.

Jde totiž o inflaci. A zvlášť v poslední době. Poslední čísla znepokojují nejvíc, už proto, že překonala všechna očekávání. Od loňského května stouply spotřebitelské ceny o 5 %, což znamená, že se na českém bankovním trhu nenajde ani jeden termínovaný vklad, který by se inflaci vyrovnal.

Jestli si tedy z loňského jara držíte peníze na čtyřprocentní vklad s roční výpovědní lhůtou, tak na každých deset tisíc korun reálně přijdete o stovku, nemluvě o tom, že z účetně „vydělaných“ čtyř stovek ještě odvedete daň.

A co teprve, když se vám váš cenný kapitál poflakuje na běžném účtu! Pořád si myslíte, že vyzískaný úrok stačí aspoň pokrýt poplatky za transakce?

Ale co s tím? Vlastně: co s těmi penězi? Na jaký účet je vložit, když ani ten spořící vlastně nespoří? Je vůbec nějaká šance aspoň trochu vydělat?

Pokud nemáte rádi riziko a nejste příliš zběhlí ve finančním podnikání, tak moc šancí nemáte – nemůžete s klidným srdcem jen tak investovat na burze ani do podílových listů, zisk je nejistý, vklady nepojištěné, možná je i ztráta. Pro nadšence se dnes díky extrémní pozici eura nabízí alespoň spekulace s korunou – evropské měny už dlouho nebyly tak levné, a můžeme si být téměř jisti, že jejich hodnota zase někdy stoupne. Stačí si jen pamatovat základní investiční pravidlo – nakupuj, když je trh dole! – a mít chvilku trpělivosti.

Pro ty klidnější je tu pořád staré dobré stavební spoření – pokud ho ještě nemá každý člen vaší rodiny, je to skoro na žalobu. Tak vysoký zisk tak bezbolestně asi těžko získáte někde jinde.

skoleni_15_4

Kromě toho už zbývá jen to nejlepší vůbec – spotřeba. Prakticky nikdy dříve se v naší krátce existující zemičce nevyplatilo vytahovat peněženku tak často. Volba mezi spořením a konzumem se nikdy nezdála být lehčí – a tak nezbývá než následovat antické carpe diem, pověstné „užívej dne“. Nakupujte domy, pozemky, zařízení do bytu, auta, knihy, jídlo, víno, ženy, zpěv…

Jinak všechno zdraží a zjistíte, že z vašich úspor moc nezbylo. A nakonec budete rádi, že máte z čeho zaplatit aspoň za zrušení svého prodělečného bankovního účtu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).