Hlavní navigace

Nepodali jste daňové přiznání? Pokutu ještě nedostanete

4. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: isifa.com
Oficiální termín pro podání daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob vypršel v pátek 1. dubna 2016. Pokud jste z nějakého důvodu daňové přiznání nepodali, ale měli jste, máte ještě trochu času.

Pokud si daňové přiznání zpracováváte sami, měli jste čas odevzdat jej na finanční úřad do pátku 1. dubna 2016. V případě, že jej za vás zpracovává daňový poradce, termín se prodlužuje, a sice až do 1. července 2016. O této skutečnosti jste ale museli finanční úřad informovat zavčasu, a to právě do již zmíněného pátku.

Jestliže ale patříte mezi opozdilce, kteří přiznání včas neodevzdali, nemusíte si zoufat. Pokuta za opožděné podání se vám může vyhnout, pokud si pospíšíte.

Daňové přiznání je možné podat bez sankce od finančního úřadu až do pátku 8. dubna 2016. Ovšem pozor, vypočtenou daň musí mít finanční úřad na svém účtu nejpozději do čtvrtka 7. dubna 2016.

Pokud nepodáte daňové přiznání ani do 8. dubna, začne se vám vypočítávat sankce. Ta činí 0,05 % z vypočítané daně, a to za každý den z prodlení. Maximální výše sankce je 5 % a maximální částka, kterou vám finanční úřad může v rámci pokuty naúčtovat, činí 300 000 Kč.

Pokud vaše vypočítaná daň činí 10 000 Kč, maximální sankce od finančního úřadu za opožděné podání daňového přiznání bude ve výši 500 Kč.

Za nezaplacení daně z příjmu jsou však pokuty mnohem vyšší. V situaci, kdy 7. dubna nebude mít finanční úřad na účtu vaši vypočtenou daň, naúčtuje vám úrok z prodlení ve výši 14,05 % p.a.

Kdo musí daňové přiznání podávat?

Daňové přiznání podáváte v případě, že jste za rok 2015 měli příjem ve výši minimálně 15 000 Kč, ale i v některých dalších případech:

Pokud tuto podmínku nesplňujete, respektive máte nižší příjem, daňové přiznání podávat nemusíte. Jsou však situace, kdy se vám vyplatí jej podat, ačkoli to není vaše povinnost.

Jak na to?

Nejste si jisti, jak vyplnit daňové přiznání? Jako návod můžete využít jeden z našich článků, ve kterých jsme se podrobně zaobírali podáváním daňového přiznání v různých životních situacích.

Příklad 1

Pan Petr Sváča pracoval v loňském roce jako zaměstnanec s platem 40 000 Kč měsíčně. K tomu si ale vydělal 8000 měsíčně jako OSVČ – dělal administrativní činnost. Protože jsou jeho vedlejší příjmy vyšší než 6000 Kč ročně, nemůže si požádat o zúčtování daní zaměstnavatelem, ale musí požádat o „Potvrzení o zdanitelných příjmech“ a následně podat daňové přiznání.

Navíc má pan Sváča ještě 2 děti, z nichž jedno se narodilo v loňském roce. Jeho manželka, paní Sváčová, je na rodičovské a její příjmy nepřesáhly na rok 2015 částku 68 000 Kč, takže pan Sváča může uplatnit slevu na vyživovanou manželku.

K tomu platí každý měsíc hypotéku a také si posílá peníze na životní pojištění. A v roce 2015 daroval šestkrát krev.

Podrobné instrukce, jak vyplnit daňové přiznání v tomto případě, naleznete v článku Návod, jak vyplnit daňové přiznání krok za krokem.

Příklad 2

Pan Petr Sváča je opět zaměstnán jako grafik, a to s platem 40 000 Kč hrubého měsíčně. Zároveň mu v loňském roce plynuly příjmy z pronájmu nemovitosti, a to ve výši 100 000 Kč. Z tohoto důvodu tedy nemůže požádat o roční zúčtování daní svého zaměstnavatele a musí podat daňové přiznání a nechat si vystavit „Potvrzení o zdanitelných příjmech“. Na příjmy z pronájmu uplatňuje paušál ve výši 30 %. 

Pan Sváča má také 2 děti, z nichž jedno navštěvuje školku a druhé do ní ještě nechodí. Mladší dítě je navíc držitelem průkazu ZTP/P. Manželka pana Sváči je sice na rodičovské, ale její příjmy za loňský rok byly ve výši 150 000 Kč, tudíž na ni nemůže uplatnit slevu na vyživovanou manželku.

Petr navíc loni skládal zkoušky po kurzu, který ho dále rozvíjí jako grafika. Zaplatil za ně 3000 Kč. Zaměstnavatel mu na zkoušky nepřidal. Také si platí penzijní připojištění ve výši 24 000 Kč ročně.

Detailní návod, jak podat daňové přiznání v případě, že máte příjmy ze zaměstnání, z podnájmu a díte s průkazem ZTP/P najdete v článku Jak vyplnit daňové přiznání krok za krokem.

Pokud máte více dětí, ale pouze jedno z nich má průkaz ZTP/P, můžete své slevy na dani optimalizovat. Stačí změnit pořadí dětí v daňovém přiznání a tím i výši slevy, kterou uplatňujete. Více v článku Za dítě ZTP/P můžete využít vyšší slevu na dani. Stačí změnit pořadí.

Příklad 3

Další variantou, jak vyplnit daňové přiznání, je vyplnit jej v Excelu. Podrobný návod, jak postupovat při vyplňování daňového přiznání v Excelu, najdete v článku Jak vyplnit daňové přiznání v Excelu. V článku jsou rozebrány dva příklady, na základě kterých můžete daňové přiznání vyplnit.

  • V loňském roce jste byli zaměstnání na základě nějaké smlouvy coby zaměstnanci, ale k tomu jste si i něco přivydělali jako OSVČ.
  • Podáváte daňové přiznání pouze jako OSVČ a uplatňujete 60% paušál.

K vyplnění můžete použít například daňové formuláře dostupné na našem webu.

Nezapomeňte na pojišťovnu

Až podáte daňové přiznání, nezapomeňte podat i Přehled pro zdravotní pojišťovnu. I ty naleznete v našich daňových formulářích. Detailní popis, jak vyplnit přehled pro zdravotní pojišťovnu, si můžete přečíst v článku Jak podat správně přehled pro zdravotní pojišťovnu?

Pokud jste v průběhu roku 2015 měnili svou zdravotní pojišťovnu, trochu se vám vyplňování přehledu zkomplikuje. Musíte totiž poslat zmíněný přehled do všech pojišťoven, u kterých jste v loňském roce byli pojištěni. V případě, že jste v polovině roku přešli k jiné zdravotní pojišťovně, budete podávat za první polovinu roku přehled své staré pojišťovně a za druhou polovinu roku své nové pojišťovně.

Doplatky nebo naopak nedoplatky vám potom bude každá pojišťovna vyměřovat samostatně, a to v poměrné výši k součtu doložených vyměřovacích základů. Pokud máte přeplatek, měli byste doložit potvrzení druhé zdravotní pojišťovny, u níž jste byli v daném roce pojištěni, o vyměřovacím základu a platbách pojistného.

Do kdy podat a zaplatit?

skoleni_15_4

Tento přehled musíte následně své zdravotní pojišťovně odevzdat nejpozději do 1 měsíce od data, kdy jste podali daňové přiznání, nebo kdy jste jej měli nejpozději podat. Tedy nejpozději do 2. května 2016. Na následné zaplacení případného nedoplatku máte 8 dní.

Přehled o příjmech a výdajích až do května

Na příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) musíte také doručit Přehled o příjmech a výdajích za rok 2015. Na ten ale máte ještě čas. Termín pro jeho nejzazší podání je stanoven až na 2. května 2016. A pokud máte nějaký nedoplatek, musíte jej zaplatit do 8 dnů ode dne, kdy jste přehled odevzdali.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).