Hlavní navigace

Vyzkoušeli jsme za vás: datová schránka pro občany a OSVČ

23. 2. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nebojte se datových schránek. Když je budete ovládat, ušetří vám hodně času a stanou se vaším věrným pomocníkem. Naučíme je vás používat pro každodenní život.

Zatímco právnické osoby a státní organizace mají datovou schránku zřízenou ze zákona povinně, u soukromých a podnikajících osob tato povinnost neplatí a datová schránka je pro občany i podnikatele pouze dobrovolná.

Historie datových schránek zrovna slavně nezačala, ale nenechte se odradit mediálními výkřiky o neschopnosti této služby. Datové schránky už žijí svým životem a vy z nich můžete dostat maximum – a zadarmo.

pošta

Ilustrační foto: Ivana Dvorská, Internet Info, s. r. o.

Datová schránka za 5 minut

Za server Měšec.cz jsem vyzkoušel zřízení datové schránky přímo v terénu. Na malé nádražní poště označené logem czech point jsem požádal o zřízení datové schránky pro fyzickou osobu-občana. První pokus se nepodařil, přes maximální snahu obsluhy zamrzla databáze Ministerstva vnitra a nešťastná pracovnice pošty nemohla žádost ani odeslat, ani stornovat. Nakonec mi nabídla neformální dohodu: ve večerních a nočních hodinách je databáze bezproblémová, takže po uzavření pošty žádost dokončí, ale já si určitě druhý den musím přijít pro dokument. A přesně tak se stalo, druhý den jsem měl na poště připravené potvrzení o zřízení datové schránky, které jsem osobně převzal.

Následující den jsem test opakoval a zřídil datovou schránku pro podnikající osobu. Za pět minut jsem odcházel s potvrzením o zřízení datové schránky, databáze fungovala bez zamrznutí. Identifikační číslo datové schránky (ID) dostanete ihned při jejím zřízení a jde o sedmimístný údaj složený z alfanumerických znaků. ID datové schránky je oficiálně neveřejným údajem, takže je jen na vás, zda jej sdělíte i soukromým subjektům, nebo budete komunikovat pouze se státní správou a úřady.

Na kontaktním místě czech pointu dostanete potvrzení včetně ID datové schránky

Datová schránka - zřízení

Dva dny a máte ji doma

Přesně druhý pracovní den od zřízení datové schránky přišly na mnou uvedenou adresu v zásilce do vlastních rukou přihlašovací údaje do datové schránky. Odesílatelem bylo formálně Ministerstvo vnitra, ale fakticky přišla zásilka od budějovického Postservisu, který se o distribuci stará. V této zásilce dostanete své přihlašovací údaje do datové schránky. Uživatelské jméno je neměnné, heslo si můžete kdykoli změnit.

Poštou vám do dvou dnů přijdou přihlašovací údaje

Datová schránka - přihlašovací údajeDatová schránka - obálka

Nulová investice, která se časově vyplatí

Zřídit datovou schránku je otázka několika minut a tyto minuty se vyplatí investovat. S datovou schránkou ušetříte čas a s úřady můžete komunikovat elektronicky. Podat daňové přiznání včetně příloh třeba pět minut před půlnocí posledního dne už není v říši fantazie, podobně už nemusíte chodit s přehledy na zdravotní pojišťovnu nebo sociální správu. S datovou schránkou můžete hravě požádat i o dávky státní sociální podpory nebo komunikovat s úřadem práce. Zapomeňte na elektronický podpis, jeho vlastnictví je sice výhodou, ale pro datové schránky není nutností.

Jde to i bez papíru

Sledujte Měšec.cz, naučíme vás komunikovat s úřady bez papíru a daňové přiznání pohodlně podat z domu i s přílohami.

Již brzy: Jak se datová schránka používá a jak posílat zprávy.

czech point maly

Otázky a odpovědi

Kolik stojí zřízení datové schránky?
Nic, je to zadarmo

Kde si zřídím datovou schránku?
Na jakémkoli místě czech point (nejčastěji úřady a pošty)

Kolik stojí její měsíční provoz?
Opět nic, je to zadarmo.

Co potřebuji k přihlášení do datové schránky?
Počítač připojený k internetu a administrátorská práva pro první přihlášení (instaluje se software).

S kým mohu komunikovat přes datovou schránku?
V době publikace článku se všemi orgány veřejné moci (úřady, policie, soudy apod.). Tato komunikace je pro vás zcela bezplatná, odeslání i příjem.

Mohu si psát i se soukromými subjekty?
Ano, volitelně můžete zdarma přijmout zprávu od jakéhokoli uživatele datové schránky. A opět volitelně, avšak již za poplatek, můžete komukoli zprávu odeslat.

skoleni_15_5

Co získám zřízením datové schránky?
Nemusíte používat pro mnoho lidí stále komplikovaný elektronický podpis. Jednoduše napíšete jakýkoli dopis, a přestože jej fyzicky nepodepíšete, můžete jej platně odeslat jakémukoli úřadu. Podpis za vás udělá datová schránka.

Umí nahradit korespondence přes datovou schránku skutečnou písemnou korespondenci?
Ano, odeslání i příjem datové zprávy čili „elektronického dopisu“ je totéž, jako byste dopis odeslali anebo naopak přijali a potvrdili jej podpisem na dodejce.

Jak budete letos podávat/zasílat daňové formuláře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).