Hlavní navigace

Na výměně drobných se dá ušetřit

10. 9. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Sem tam někoho může napadnout, že by mohl všechny přelstít a zkusit si vyměnit od listopadu neplatící desetníky a dvacetníky už dnes. Být vámi, nechvátal bych, protože kdo se takto rozhodne, může na tom prodělat.

Platnost českých desetníků a dvacetníků, které Česká národní banka označila jako nedostatečně využívané mince, jejichž výrobní náklady jsou vyšší než nominální hodnota, končí za necelé dva měsíce. Mnoho lidí ale už nyní zajímá, jak se mohou zbavit většího množství mincí, které mají doma. Možností existuje více, je dobré z nich pečlivě volit tu nejvhodnější.

Po ukončení platnosti desetníků a dvacetníků by nemělo dojít ke zdražování zboží. Zaokrouhlovat by se měla až celková suma zakoupeného zboží. Zrušení drobných mincí chce však ke zdražování využít například Česká pošta, kde za dopisnici zaplatíte 6,50 Kč místo současných 6,40 Kč.

Utrácet je

Obchodníci jsou povinni desetníky a dvacetníky přijímat do 31. října. Nabízí se tedy možnost za nashromážděné mince nakoupit vše možné i nemožné. Obchody se pravděpodobně budou zdráhat přijímat větší množství mincí jedné nominální hodnoty – mohou se obrátit na vyhlášku centrální banky, která jim ukládá akceptovat jen deset mincí od jednoho druhu.

Záleží na ochotě každého obchodníka, jestli v době před zrušením nejmenších mincí bude ochotný akceptovat nákupy za větší množství desetníků a dvacetníků. Ne každý obchodník však v tomto směru bude svolný, takže se dá předpokládat, že tímto způsobem se člověk zbaví jen menšího obnosu peněz.

Vyměnit v bance

Snažit se o výměnu desetníků a dvacetníků v bankách před jejich zrušením není příliš rozumné. Při této transakci hrozí, že za ni klient zaplatí bance víc, než jaká je skutečná hodnota vrácených mincí. Banky si totiž za výměnu mincí účtují poplatky.

Výše poplatku za směnu se obvykle odvíjí od množství předkládaných mincí – např. v Komerční bance za výměnu více než padesáti kusů zaplatí zákazník padesátikorunu, v České spořitelně je poplatek za více než 201 kusů mincí dvě procenta z hodnoty mincí, minimálně však jedno sto korun. Pokud by si tedy někdo chtěl vyměnit v ČS 201 kusů desetníků, muset by si ještě notně připlatit. Podobné podmínky nabízejí i ostatní domácí peněžní ústavy.

Třiďte je

S výměnou desetníků a dvacetníků je proto lepší počkat do doby, kdy přestanou platit. Od 1. listopadu budou banky zrušené mince vyměňovat zdarma, a to po celý rok. Podmínkou ale zůstává, že je lidé předloží roztříděné podle nominální hodnoty a vložené po sto kusech do sáčků nebo zabalené po padesáti do roliček. Speciální sáčky budou mít klienti k dispozici od poloviny září na pobočkách bank.

Částky, které nebudou dělitelné padesáti, nebudou banky měnit za hotovost, ale je možné nechat je připsat na bankovní účet. V takovém případě je dobré vědět o poplatcích, které si banka za danou službu účtuje. Zda si banky poplatky budou či nebudou účtovat, je zcela v jejich kompetenci a dá se očekávat, že každá zvolí jiný přistup.

Poplatek za výměnu drobnýchDo 31. Října 2003
Banka Výměna zdarma Výměna z poplatek
Česká spořitelna1) do 200 ks od 201 ks – 2 % z částky, min. 100 Kč
Komerční banka do 50 ks od 51 ks – 50 Kč
ČSOB do 99 ks 100 – 499 ks – 50 kč, 500 – 999 ks – 100 Kč, 1000 – 1999 ks  – 300 Kč, 2000 a více – 500 Kč
HVB Bank do 99 ks od 100 ks výše – 10 % z částky, min. 100 Kč, max. 1000 Kč
Raiffaisenbank klienti banky za každých 100 ks neklienti banky zaplatí za zpracování 10 Kč
GE Capital Bank u klientů banky menší objemy, záleží na rozhodnutí pokladníka za každých 10 min. zpracování roztříděných mincí platí klienti GE 50 Kč, u neroztříděných mincí je pro klienty GE poplatek 1 % z částky, min. 60 Kč, pro neklienty GE je poplatek 5 %, min. 150 Kč
Živnostenská banka není 10 % z hodnoty mincí

Poznámka: 1) U neroztříděných kusů ČS připočítává 75 Kč za každých patnáct minut práce.

dan_z_prijmu

Podobně je tomu i u netříděných mincí, kde si poplatky určuje sama banka. Zatím ne všechny banky tyto poplatky stanovily. Československá obchodní banka nebude poplatek za vklad na účet požadovat, HVB Bank nabídne u neroztříděných mincí zvýhodněné poplatky, ale jejich přesná výše zatím není známá, u Raiffaisenbank bude cenová politika stanovena během září a u České spořitelny, pokud zákazník předloží mince správně zabalené v sáčcích nebo svitcích, proběhne výměna zdarma.

Výměna i vklad mincí by se měly řídit vyhláškami ČNB, které ale v současné době nejsou ještě uzavřeny.

Konec desetníků a dvacetníků v Čechách se blíží a můžeme jen věřit, že se obejde bez nějakých větších problémů. Každopádně obezřetnosti není nikdy dost, proto buďte pečliví při výběru peněžního ústavu, kde se rozhodnete své mince nejnižších nominálních hodnot vyměnit.

Nestojí-li vám pár „drobáků“ za námahu, jistě se najde někdo, kdo je ocení – můžete je věnovat na dobročinné účely.

Co provedete s desetníky a dvacetníky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).