Hlavní navigace

Na kolik přijde dovolená pod stanem?

5. 6. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Dovolená pod stanem může přinést spoustu nezapomenutelných zážitků – v dobrém i špatném slova smyslu. Pohoda u jezera v horách s romantickými večery u táboráku, nebo také trápení s počasím, havětí i hlučnými spolunocležníky v kempu. Kolik peněz si máte na takovouto dovolenou připravit?

Mám malý stan…

Chcete-li strávit dovolenou pod stanem, budete potřebovat nejen stan, ale i spoustu jiných věcí – minimálně spacáky, karimatky a další základní výbavu pro pobyt v přírodě. To vše se dá pořídit za pár nebo také pár desítek tisíc. Záleží hlavně na tom, jak vysoké budou vaše nároky na kvalitu a trvanlivost pořizovaného vybavení.

Nejdříve si ovšem musíte rozmyslet, kam vůbec hodláte vyrazit. Výbava pro rodinné kempování u jihočeského rybníka musí splňovat jiné požadavky než expediční výstroj do extrémních podmínek. Vždy je třeba najít vhodný kompromis mezi pohodlím, poskytovanou ochranou proti přírodním živlům, trvanlivostí, hmotností a cenou.

Pro letní pobyt s rodinou v kempu potřebujete pohodlný stan, u něhož spíše než hmotnost a špičkové vlastnosti použitých materiálů hraje roli dostatečná velikost, prostorové uspořádání, větrání, odkládací kapsy atd. – tedy vše, co vám dokáže zpříjemnit delší pobyt na jednom místě. Nemáte-li příliš vysoké nároky a chcete-li ušetřit, může vám pro tento účel dobře posloužit třeba i relativně levný stan z hypermarketu.

Pokud ovšem plánujete vyrazit na týden s batohem do hor, oceníte u stanu spíše jeho nízkou hmotnost, snadnou stavbu a vysokou odolnost při nepřízni počasí. Na výbavě pro tyto účely se nevyplatí příliš šetřit, protože její kvalita a spolehlivost vám může v mezní situaci zachránit zdraví nebo i život. Dobrý expediční stan nemůže být levný už jen kvůli ceně materiálů, z nichž je vyroben. Kupovat byste ho měli spíše ve specializovaném obchodě.

Příklady cen stanů pro 3 – 4 osoby
Výrobce Stan Typ Počet osob Cena
? (Tesco) Stan pro 6 osob Rodinný až 6 1.299 Kč
Hannah Atol III Rodinný / Turistický 4 3.690 Kč
Husky Bizon 4 Turistický 4 3.890 Kč
Rock Empire Alpine 3 Turistický / Expediční 3 – 4 5.690 Kč
Coleman Celsius Duo 5 Rodinný 5 8.359 Kč
Jurek S+R Dome 3 Scandium Expediční 3 10.540 Kč

Zdroj: Ceníky výrobců

Dobře se vyspat – k nezaplacení!

Výsledný dojem z dovolené bude hodně záviset i na tom, jak dobře se vyspíte. Platí to pro pobyt kdekoliv – v hotelu, na chatě i ve stanu. V noci by vám neměla být zima, ale ani vedro a taky by vás nic nemělo tlačit. Probouzet se celý rozlámaný a prokřehlý nebo naopak zbrocený potem na náladě určitě nikomu nepřidá. Nepohodlné lůžko a špatná přikrývka nebo spacák dokáží zkazit sebelepší dovolenou.

Součástí základní výbavy pro stanování je spacák a podložka na spaní neboli karimatka. Pro výběr obojího platí totéž, co pro stany: do různých podmínek je určeno různé vybavení. Konstatování, že kvalitní vybavení nemůže být příliš levné, tu platí dvojnásob. Cena v tomto případě může posloužit jako kritérium, podle něhož se lze vcelku spolehlivě orientovat. Koupí vyloženě levného spacáku nebo karimatky možná ušetříte, ale pak svou šetrnost nejspíš budete celou dovolenou proklínat.

Kvalitní spacák by měl spáči zajistit hlavně tepelnou pohodu. Nemělo by v něm být ani zima, ale ani moc teplo. To nejlépe mohou splnit moderní materiály – uvnitř funkční tkanina odvádějící pot, zvenku pevný a přitom prodyšný materiál odolný proti vodě, špíně a mechanickému poškození. Mezi nimi pak tepelná izolace z dutého vlákna či mikrovlákna. Takovýto letní spacák je lehký, sbalitelný do poměrně malého balíčku a přitom pohodlný.

Příklady cen letních spacáků
Výrobce Spacák Teploty* Hmotnost Cena
Coleman Cayman X450 +11/+7/-6 1.130 g 1.499 Kč
Rock Empire Bike +7/+2/-13 1.100 g 1.690 Kč
LOAP Alaska / SU401 +25/+6/+2/-5 1.000 g 1.790 Kč
McKinley X-Treme light +10/+6/-6 800 g 1.990 Kč
PRIMA Outdoor Bike TE 200 +25/+10/0/-6 800 g 1.990 Kč

* Podle staršího značení se uváděly tři údaje (horní tepelný komfort, dolní tepelný komfort a extrém). Nová evropská norma rozlišuje čtyři teploty (horní extrém, komfortní teplota, limitní teplota a extrém). Limitní teplota podle nové normy zhruba odpovídá dolní hranici tepelného komfortu a určuje praktickou použitelnost spacáku.
Zdroj: Ceníky výrobců

Ve stanu se před třiceti lety spalo jen na nafukovacích matracích. Pak přišla éra pěnových karimatek. Jsou levné, lehoučké a ty z materiálu EVA jsou i méně náchylné k poškození. Rozbalené ale poskytují menší pohodlí a po sbalení jsou dost objemné. Asi nejlepší volbou je pořídit si karimatku samonafukovací. Jen to chce najít tu správnou kombinaci rozměru, kvality a ceny a při jejím používání si dávat více pozor na její propálení nebo propíchnutí.

Příklady cen karimatek
Výrobce Karimatka Typ Rozměry / hmotnost Cena
YATE EVA comfort pěnová – EVA 190×50×1,4 cm / 380 g 690 Kč
Husky Fuzzy samonafuk 180×55×3,8 cm / 1.120 g 1.190 Kč
Jurek S+R Kempink 30 samonafuk. 193×63×3,0 cm / 1.260g 1.420 Kč
YATE Confort light 2,5 samonafuk. 183×51×3 ,8 cm/ 1.150 g 1.490 Kč
Artiach Confort – Mat samonafuk. 185×50×3,5 cm / 1.060 g 1.990 Kč

Zdroj: Ceníky výrobců

Všechny uváděné ceny vycházejí z oficiálních ceníků výrobců. Při troše snahy lze i v „kamenných“ obchodech narazit na ceny o něco lepší, zvláště využijete-li akčních nabídek nebo sezónních výprodejů. Ještě výhodnější může být nákup v internetových obchodech. Kupovat však stan či spacák jen podle obrázku bez možnosti si ho vyzkoušet není zrovna nejlepším řešením.

Romantika bez starostí

Hodláte-li vyrážet do přírody jen občas a nechcete-li přitom slevovat z nároků na své pohodlí, možná pro vás bude lepší si stan vůbec nepořizovat. Skoro stejnou romantiku, ale s větším pohodlím zažijete v chatičce nebo bungalovu, který vám v řadě kempů rádi pronajmou. Ušetříte si tak starosti s nákupem, balením, přepravou i skladováním vlastní výbavy. Rozdíl mezi pronájmem chatky a cenou za pobyt rodiny s větším stanem v kempu nejsou tak velké.

Další možností je si vhodný stan a případně i další kempingové vybavení před odjezdem na dovolenou obstarat v půjčovně sportovních potřeb. Půjčit si stan, popřípadě i karimatku nebo spacák ovšem může být trochu složitější než třeba lyže nebo kanoe. Půjčoven, které vybavení pro letní pobyt v přírodě nabízejí, není mnoho a nabídka půjčovaného sortimentu nebývá příliš široká. Pokud tedy uvažujete o tomto řešení, musíte se začít starat včas.

Připravte se také na to, že každá půjčovna po vás bude kromě prokázání totožnosti při podpisu smlouvy požadovat i složení několikatisícové zálohy. Čím kvalitnější vybavení půjčuje, tím bude záloha vyšší. V každém případě také budete muset vypůjčené věci vrátit nepoškozené, čisté a vysušené. V opačném případě se přinejmenším s částí složené zálohy budete muset rozloučit.

Příklady půjčovného stanů
Půjčovna Půjčovné na týden / záloha
Stan turistický Stan rodinný
Namche (Praha 8) 315 Kč / 3.000 Kč 770 Kč / 5.000 Kč
SKALA Sport (Praha 7) 700 Kč / 1.000 Kč 700 Kč / 1.000 Kč
Drapa Sport (Brno) 600 Kč / 1.500 Kč 600 Kč / 1.500 Kč
SIV (Kladno) 350 Kč / 1.500 Kč 600 Kč / 2.000 Kč

Zdroj: Ceníky půjčoven

Kam a za kolik pod stan?

Cena vybavení ovšem nepředstavuje všechny náklady, které budete muset na dovolenou pod stanem vynaložit. Kromě nákladů za dopravu, které se budou odvíjet hlavně od toho, kam a jakým dopravním prostředkem budete cestovat, musíte počítat i s nemalými náklady na pobyt. Nějak se musíte stravovat a na dovolené se také nejspíš budete chtít i bavit a skoro žádná zábava nebývá zadarmo. Mimo to musíte počítat i s nemalými poplatky v kempu.

Stanovat nelze všude, kde se to člověku zlíbí, ale v zásadě jen na vyhrazených tábořištích nebo na soukromém pozemku po dohodě s jeho majitelem. Stanovat „na divoko“ může zejména v přírodních rezervacích znamenat řadu nepříjemností doprovázených pokutou. Výše poplatků v kempech se různí hlavně podle jejich vybavení a turistické atraktivity. Většina kempů také ve vrcholné sezóně v době letních prázdnit zvyšuje ceny.

Všude musíte počítat s poplatkem za umístění stanu a za osoby, které v něm budou pobývat. Cena za místo může být odstupňována podle velikosti stanu nebo podle toho, zda si pronajmete vyhrazené upravené místo, nebo se spokojíte s postavením stanu někde na volné ploše. Přijedete-li do kempu autem nebo vezmete-li s sebou psa, musíte většinou počítat i s dalšími poplatky. Stejně tak, budete-li požadovat využití elektrické přípojky.

dan_z_prijmu

Poplatky za pobyt v kempu
Kemp Místo Poplatky za 1 den pobytu v Kč
dospělý dítě stan auto
OASA Staňkov Chlum u Třeboně 30 Kč 30 Kč 30 Kč 30 Kč
Sedmihorky Karlovice – Turnov 50 Kč 40 Kč (6 až 15 let) 70 Kč 70 Kč
Bobrovník Jeseník 53 Kč 34 Kč (5 až 12 let) 37 – 62 Kč 49 Kč
Modřín Lipno nad Vltavou 60 Kč 40 Kč (do 15 let) 120 / 210 Kč 0 Kč
Sokol Praha – Troja 120 Kč 80 Kč (do 18 let) 90 až 150 Kč 90 Kč
Slnečné jazerá Slovensko – Senec 50 Kč 25 Kč (6 až 15 let) 125 Kč 60 Kč
Tatranec Slovensko – Tatranská Lomnica 85 Kč 45 Kč 85 Kč 75 Kč
Camp Vala Chorvatsko – Mokalo, Pelješac 120 Kč 50 Kč (do 12 let zdarma) 110 Kč 70 Kč
Zelena Laguna Chorvatsko – Poreč 200 Kč 140 Kč (do 4 let zdarma) 280 / 370 Kč 0 Kč
San Benedetto Itálie – Lago di Garda 240 Kč 155 Kč (do 2 let zdarma) 400 Kč 0 Kč

Zdroj: Internetové stránky kempů

Ve vrcholné sezóně také musíte počítat s tím, že v dobrých kempech bývá docela plno, zvláště když je hezké počasí. Dovolenou si tedy musíte buď naplánovat předem a místo v kempu si zarezervovat, nebo musíte počítat s tím, že místo pro svůj stan někdy můžete hledat déle, než byste si přáli. To by vás ale nemělo od dovolené pod stanem odradit. Pokud se vydaří, budete na ni spolu s dětmi vzpomínat raději než třeba na pobyt u moře.

Budete trávit dovolenou "pod stanem"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).