Hlavní navigace

Mzda TOP realitních makléřů? 200 000 Kč měsíčně

10. 11. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: isifa.com
Chcete se stát realitním makléřem? Kolik si vyděláte? Kolik vám realitní kanceláře nechají z provizí? A co všechno musíte splňovat?

Podle statistik Českého statistického úřadu se plat realitního makléře nachází přibližně na  90–95 % průměrné mzdy. Nejspíše se ale jedná o pozici, kde se mzdové příjmy můžou značně lišit. Zatímco neúspěšní realitní makléři či lidé, kteří tuto profesi mají jako bokovku, si často touto prací nevydělají ani na obživu, ti nejlepší můžou dosahovat výdělků na úrovni generálních ředitelů velkých společností.

Jaké jsou provize realitních kanceláří?

Provize u realitních obchodů se pohybuje mezi 3–6 % z ceny nemovitostí. V Praze, vzhledem k nejvyšším cenám nemovitostí v republice, se jedná o spodní hranici tj. 3 %, ve městech, kde jsou ale výrazně levnější nemovitosti, je tato hranice kolem 5–6 %. Například při prodeji chat či garáží ale může provize být ještě vyšší. 

Z celkových provizí ale realitní makléř inkasuje většinou „jen“ 50 % prostředků. V zahraničí je situace znatelně lepší: Zahraniční realitní sítě mají odměňování na vyšší úrovni, cca 70–80 % z celkové provize, uvádí realitní makléř Daniel Kotula a dodává: Pokud je kvalitní makléř, je jen otázkou času si založit vlastní realitní kancelář, pak získává celou částku provize očištěnou o náklady. 

Jak vybrat správnou realitní kancelář?

Jelikož jsou provize pro realitní kanceláře značně vysoké, je důležité vybrat takovou realitní kancelář, která zajistí kompletní know-how realitní činnosti, koučování makléře, pravidelné konzultace jeho činnosti, společnou realizaci plánů atp. Dále by měla být kancelář dostatečně finančně zdravá a procesy měly být nastaveny tak, aby se makléř ke své odměně dostal co nejdříve, domnívá se Kotula.

Kromě toho by makléř měl mít v realitní kanceláři „partnera“, který mu bude v případě jakýchkoliv problémů nápomocen. Můžeme si uvést konkrétní příklad: Často dochází k tomu, že klient podepíše rezervační smlouvu jen v případě úpravy některých ustanovení smlouvy. Makléř samozřejmě nemůže upravit smlouvu, musí ji proto předat právníkovi realitní kanceláře, která by měla být flexibilní a změnit ji ke spokojenosti všech stran (kupce nemovitosti, realitní kanceláře, ale i samotného makléře). Zájemci o nemovitost například často po realitních kancelářích požadují přidání ustanovení, že pokud nedojde k uzavření kupní smlouvy, pak bude provize navrácena. Je pochopitelné, že řada realitních kanceláří, ale i samotných makléřů, to odmítá. Klient realitní kanceláře Patrik Marek však s tím neměl problém, tuto změnu si do smlouvy prosadil. 

Pověst máte jenom jednu

Klienti také často nejsou poučeni o možnostech bezpečné úschovy peněz při nákupu nemovitosti a můžou je uschovat například u realitní kanceláře či advokáta.

Snad to nejhorší, co vám jako makléřovi může zcela zničit profesní čest, je situace, kdy advokát zneužije peníze v úschově, nebo je realitní kancelář bude využívat pro svoje provozní financování s tím, že bude odkládat uskutečnění obchodů. Čtěte více: 3 tipy, jak bezpečně koupit nemovitost

Kolik si vyděláte?

Jedná se o práci, kde můžete snadno zbohatnout? Kotula to odmítá. Podle něj si první půlrok dokonce makléř nevydělá de facto nic. Celý proces zprostředkování má své časování, například když dnes získáte klienta, jež chce prodat nemovitost, nabízet ji začnete po odsouhlasení parametrů prodeje za 2 týdny, za dalších 8 týdnů získáte kupujícího, dalších 6 týdnů trvá odsouhlasení kupních smluv a vyřízení financování kupujícího a další 4 týdny lhůta na katastru, peníze vidí makléř až ke konci procesu, do té doby „jen“ pracuje.

Druhá polovina roku by podle něj měla být taková, že se něco vydělá, ale není to zázrak. Druhý rok už by se měl makléř dostat alespoň na to, co je průměrná mzda v lokalitě a pokud je šikovný, třetí rok se může dostat do vysoce nadprůměrných příjmů (v řádu statisíců měsíčně), což se podaří jen cca 10 % dlouhodobě pracujícím realitním makléřům. Ze začínajících makléřů dokáže práci dlouhodobě dělat jen 20 %, zbytek do jednoho roku od začátku práce skončí, nedokáží vydělat, dodává Kotula.

Pokud pocházíte z malého města, možná více úspěchu budete mít u lokální realitní kanceláře. Většinou v ní pracují lidé, kteří mají velmi dobrý přehled o zdejším nemovitostním trhu, můžou vám dát také kontakty, které vám pomůžou k uzavření realitních obchodů nebo rovnou vám zájemce k prodeji či nákupu nemovitosti „dohodit“.

Zajímejte se však důkladněji o pověst realitní kanceláře. Jak dlouho v daném městě působí a co si o ní lidé myslí? Obracejí se na ní lidé ve městě v případě prodeje nemovitostí?

skoleni_15_4

Co by měl realitní makléř splňovat?

Realitní kanceláře shodně oznamují, že práce realitního makléře není jen tak. Musíte nejen působit reprezentativně, mít dobré vyjadřovací schopnosti, ale také zkušenosti s prodejem. Bez zkušeností či praxe jen obtížně získáte práci realitního makléře. Dobrými realitními makléři jsou například pojišťovací poradci, kteří se specializují na úzký okruh produktů, tvrdí Zuzana Nováková z menší realitní kanceláře v Ostravě. 

Zájem klientů je prioritní

Práci si taktéž neidealizujte, vznešenost v ní nehledejte. Brzy zjistíte, že někteří makléři mají práci doslova jako „boj o přežíti“, kdy používají často nejrůznější nepříliš férové praktiky. Realitní makléři se vám například budou snažit ukrást klienta podpisem exkluzivní smlouvy nebo přesvědčí vašeho klienta, aby právě jim dal výhodnější cenu, protože mají „zaručené zájemce, pokud se nemovitost zlevní“, čímž vás dostanou do horší situace při nabízení nemovitosti. Někdy vám také makléř může ukrást fotky na stránkách realitní kanceláře s tím, že nabídku zveřejní na jiném serveru, a v případě, že bude mít zájemce, tak kontaktuje samotného majitele.

Nezapomínejte, že zájem klientů by měl být na prvním místě. Pokud víte, že daná nemovitost je velmi obtížně prodejná s tím, že se prodej může při současné ceně protáhnout na několik měsíců, pak uvrtat klienta do exkluzivní smlouvy je nesmysl. Pokud totiž nemovitost neprodáte, pak vás klient dále nedoporučí. Pokud je klient zadlužený a hrozí mu exekuce, pak ho můžete také uvrtat do velkých finančních problémů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).