Hlavní navigace

Může pro vás přijet sanitka ze zahraničí?

31. 10. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zraníte se a ošetřit vás přijede sanitka cizího státu. Může vás také odvézt do zahraniční nemocnice? A jde to vůbec? Jak by se pak řešila úhrada za ošetření?

Představte si modelovou situaci. Je zima, mrzne a vy venčíte svého psa. Bydlíte v České republice v oblasti blízko hranic a často chodíte na procházky do přilehlých lesů. Ty jsou již na okraji hranic se sousedním státem. Při procházce ale uklouznete na zledovatělé cestě a zraníte se. Zda jste si právě zlomili či narazili nohu, nebo ublížili ještě vážněji, netušíte. Noha vás bolí a postavit se na ni nemůžete. Zavoláte si tedy záchrannou službu. Tam, odkud voláte, ale chytáte signál sousedního státu, a nikoli signál operátorů České republiky, ačkoli se nacházíte na jejím území. Přijede pro vás tedy záchranná služba cizího státu. Co se bude dít dál? Vyjde vás lékařská péče draho?

Příjezd záchranné služby

V praxi se skutečně může stát, že pro vás přijede sanitka záchranné služby ze zahraničí. Na místě vám poskytne standardní nezbytná ošetření, a pokud potřebujete nemocniční péči, mohou nastat 2 situace:

  • odveze vás do nemocnice v České republice,
  • odveze vás do nemocnice v zahraničí.

Nemocnici, do které budete dopraveni k ošetření a vyšetření, si vybrat nemůžete. Roli hrají kilometry. Důležité je, která nemocnice je blíže. Pokud je blíže ta zahraniční, směřujete tam. Pokud ne, odvezou vás do české nemocnice. Tam je postup standardní a známe jej všichni. Co ale dělat v případě, že skončíte v zahraniční nemocnici?

Nemocnice v zahraničí

Pokud se ocitnete v zahraniční nemocnici, musíte předložit průkaz „EHIC“. To je malá modrá kartička, kterou předkládáte i u lékaře v České republice a kterou byste měli mít vždy u sebe. Následně vám bude poskytnuta nezbytná péče.

Nezbytná péče je veškerá taková péče, kterou člověk potřebuje během svého pobytu mimo ČR. Držitel EHICu se ocitá v postavení místního pojištěnce – ve zdravotnických zařízeních napojených na veřejný systém bude ošetřen za stejných podmínek (cena, rozsah, kvalita), uvedl pro server Měšec.cz Adam Ander, právník Kanceláře zdravotního pojištění.

V takové situaci se tedy dostáváte do role místního pojištěnce. Případnou spoluúčast tedy hradíte tak, jako místní pojištěnci. Dalo by se tedy říct, že v takovém případě máte možnost otestovat a vyzkoušet, jak funguje veřejný zdravotní systém v jiných státech Evropské unie.

V našem příkladu by tedy situace pokračovala takto: Přijela by pro vás záchranná služba například z Německa. Odvezla by vás do německé nemocnice, jelikož je nejblíže. Zde byste se prokázali průkazem EHIC. Následně budete ošetřeni dle toho, jak potřebujete. Zaplatit musíte jen spoluúčast, jakou platí i němečtí pojištěnci. Ta činí 10 eur za každý den hospitalizace. Další náklady neplatíte. Německá nemocnice je vyúčtuje některé německé pojišťovně. Vyúčtování je následně předáno vaší české zdravotní pojišťovně a ta tuto částku zaplatí v eurech.

Podrobnosti o fungování jednotlivých systémů včetně případných spoluúčastí v případě, že se prokážete průkazem EHIC, naleznete na webové stránce Kanceláře zdravotního pojištění.

Samozřejmě se může stát, že u sebe nemáte eura, jelikož jste s návštěvou zahraničí nepočítali. A nemáte ani platební kartu. V takovém případě dostanete fakturu k pozdějšímu uhrazení.

Nejhorší případ

Výše popsaný příklad by měl standardně fungovat. Ovšem za předpokladu, že jste odvezeni do zdravotnického zařízení, které je financované z veřejných zdrojů. Ve zdravotnických zařízeních, která nejsou napojena na veřejný systém, bude muset český pojištěnec (stejně jako místní pojištěnci) zpravidla zaplatit celou péči sám a teprve následně požádat svou zdravotní pojišťovnu, zda by mu alespoň část nákladů nahradila, říká Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Jak se dostanete domů?

Důležitá otázka také nastává v případě, kdy jste ošetřeni, již vás nic nebolí a jste z nemocnice propuštěni. Jak se nyní dostat domů? Jednou z variant je cesta po vlastní ose. Také pro vás může přijet příbuzný autem. Pokud takové možnosti nemáte, je situace komplikovanější. Nárok na zdravotní péči totiž nekryje náklady na přepravu zpátky do České republiky.

To platí obecně, avšak některé bilaterální smlouvy umožňují, aby byli čeští pojištěnci převezeni ze státu ošetření zpět do ČR, pakliže s tím příslušná česká zdravotní pojišťovna bude souhlasit, a taktéž transport svého pojištěnce zpět do ČR (do konkrétního zdravotnického zařízení) sama zorganizuje a v rámci svých smluvních vztahů uhradí, říká Hana Kadečková.

Takovou přepravu umožňují bilaterální smlouvy, které máme uzavřeny s Německem a Slovenskem.

dan_z_prijmu

Je tedy potřeba se informovat, zda právě vaše zdravotní pojišťovna s takovým řešením souhlasí a zda je tedy možné takovou akci zrealizovat. Pokud s tím ale vaše zdravotní pojišťovna nesouhlasí, nebo se nacházíte v nemocnici v jiném státě, je cesta domů čistě váš problém.

Prevence? Zadejte předvolbu

Pokud nechcete, aby vás mobilní telefon přesměroval do zahraničí a volali jste si záchrannou službu cizího státu, můžete před vytočením čísla zadat předvolbu +420. V takovém případě bude váš hovor přesměrován do České republiky a dovoláte se záchranné službě u nás. Vzhledem k tomu, že ale chytáte zahraniční signál, zaplatíte za roaming.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).