Hlavní navigace

Multiměnový účet? Nemáme a neumíme. Jsou jen dva stateční

30. 1. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Účet v cizí měně někdy nemusí stačit. Co když potřebujete více cizoměnových účtů v jednom? Nabídek moc není, a pokud nejste podnikatel, máte na výběr jen jednu variantu.

Před časem jsme v článku Kde si můžete založit účet v cizí měně? psali o tom, kdo vám založí účet v jiné měně než v českých korunách, jaké měny máte k dispozici a jaké funkce takový účet umožňuje.

Někomu však v rámci běžného života nemusí stačit pouze korunový a například dolarový účet. Můžete mít například rodiče v zahraničí, nebo často cestujete a zkrátka využíváte více měn, řekněme – české koruny, americké dolary, eura, chorvatské kuny a švýcarské franky. V takovém případě pro vás nebude příliš pohodlné, když si založíte 5 různých účtů s různými čísly účtů, budete mít teoreticky 5 platebních karet, pokud vám daná banka či záložna umožní k takovému účtu vydat i platební kartu. Spíše budete situaci hodnotit jako komplikovanou, a když náhodou časem zjistíte, že byste potřebovali účet v dalších 2 měnách, radost mít rozhodně nebudete.

Místo jednotlivých účtů v cizích měnách si ale můžete založit takzvaný multiměnový účet. V praxi máte jeden běžný účet, který má v sobě několik dalších podsložek. Disponujete jen jedním číslem účtu a peníze, které vám přijdou, se automaticky zařadí k té měnové složce, k jaké patří. Jednoduché a velmi praktické.

Výběr je omezený

Jenže na českém trhu je pouze jedna banka a jedna záložna, které umožňují založit multiměnový účet. V tabulce níže vidíte, kdo to umí a jaké měny máte na výběr.

Měna Citfin, spořitelní družstvo Raiffeisenbank
AED Ano
AUD Ano
BGN Ano
CAD Ano Ano
DKK Ano
EUR Ano Ano
GBP Ano Ano
HKD Ano
HRK Ano
HUF Ano Ano
CHF Ano Ano
ILS Ano
JPY Ano Ano
MAD Ano
MXN Ano
NOK Ano
NZD Ano
PLN Ano Ano
RON Ano
RUB Ano
SAR Ano
SEK Ano
SGD Ano
THB Ano
TND Ano
TRY Ano
USD Ano Ano
ZAR Ano

AED – dirham (Spojené arabské emiráty)
AUD – dolar (Austrálie)
BGN – lev (Bulharsko)
CAD – kanadský dolar
DKK – koruna (Dánsko)
EUR – euro
GBP – libra (Velká Británie)
HKD – dolar (Hongkong)
HRK – kuna (Chorvatsko)
HUF – forint (Maďarsko)
CHF – frank (Švýcarsko)
ILS – šekel (Izrael)
JPY – jen (Japonsko)
MAD – dirham (Maroko)
MXN – peso (Mexiko)
NOK – koruna (Norsko)
NZD – dolar (Nový Zéland)
PLN – zlotý (Polsko)
RON – nové leu (Rumunsko)
RUB – rubl (Rusko)
SAR – riyal (Saudská Arábie)
SEK – koruna (Švédsko)
SGD – dolar (Singapur)
THB – baht (Thajsko)
TND – dinár (Tunis)
TRY – lira (Turecko)
USD – dolar (USA), 
ZAR – rand (Jihoafrická republika)

Pokud si založíte multiměnový účet v Citfinu, máte situaci pravděpodobně nejjednodušší. Nabízí jej pod názvem Firemní účet EASY a s jeho založením se vám automaticky otevřou všechny podsložky, které jsou uvedené v tabulce. Ty jsou vedeny pod stejným číslem účtu. V případě, že vám přijdou peníze na účet, zařadí se automaticky pod tu složku, pod kterou spadají – tedy eura pod eurovou složku, dolary pod dolarovou složku atd. Ovšem pozor, tady vám založí účet jen jako podnikateli nebo jako firmě. K otevření účtu tak potřebujete IČO, zda jej už budete používat soukromě, je jen na vás.

Raiffeisenbank už podmínku podnikatele nebo firmy splnit nemusíte. Musíte však splnit jinou, a to založit si běžný účet eKonto v korunách. Na něj jsou totiž všechny ostatní měnové složky navázány. Pokud již tento účet máte, vše ostatní je na vás. Banka nabízí 9 cizích měn, ve kterých je možné účet vést. Pokud o nějakou z nich projevíte zájem, v internetovém bankovnictví si sami zvolíte, kterou složku chcete otevřít. Všechny složky jsou vedeny pod jedním číslem účtu.

V platebním styku fungují oba typy účtů stejně. Jakmile vám přijdou peníze v měně, ve které máte zároveň otevřenou měnovou složku, automaticky se pod ní zařadí.

S platební kartou, nebo bez?

Platební karta k multiměnovému účtu není samozřejmostí a umí ji pouze Raiffeisenbank.

Banky a záložny Platební karta k účtu
Citfin, spořitelní družstvo Ne
Raiffeisenbank Ano

V Citfinu vám ji už bohužel nevydají, vlastní debetní karty Maestro přestali vydávat k 31. 8. 2013, což je velká škoda. Jste tak odkázáni na převádění peněz na jiné účty a disponováním bezhotovostní formou. V Raiffeisenbank naproti tomu debetní kartu dostanete. Vedena je ke korunovému účtu, ale veškeré další měnové složky, které si otevřete, se s kartou propojí. Při cestování do zahraničí nebo při placení v jiné měně se vám tato částka automaticky strhne z dané měnové složky. Má to však i háček. Pokud budete v zahraničí a budete kartou platit či vybírat, nemůžete si vybrat, jakou měnu vám mají strhnout. Automaticky se strhne ta měna, ve které vám obchodník službu naúčtuje. Kdybyste například chtěli účet v dolarech platit z eurové složky, není to možné. Ani si takto nemůžete z bankomatu vybrat.

Kolik zaplatíte?

V tabulce uvádíme částky, které měsíčně zaplatíte za vedení multiměnového účtu:

Banky a záložny Cena za vedení účtu měsíčně
Citfin, spořitelní družstvo 0 Kč
Raiffeisenbank 0 Kč / 49 Kč / 129 Kč / 250 Kč

Citfin, spořitelní družstvo, za vedení účtu nic neúčtuje. Účet v korunách a i další složky v cizích měnách tak máte bez poplatku.

V Raiffeisenbank zaplatíte podle toho, jaký typ konta máte. V rámci některých se totiž otevření složek v cizích měnách neplatí, ale v některých ano. Pokud si založíte eKonto SMART, platíte za každou cizoměnovou složku měsíční poplatek 29 Kč. U ostatních typů účtů jsou již cizoměnové složky v ceně. K tomu platíte poplatek za vedení samotného účtu eKonto:

  • eKonto KOMPLET – bez poplatku při doporučení 2 klientů, 129 Kč měsíčně, pokud součet plateb bude alespoň 15 000 Kč měsíčně a jsou uskutečněny 3 odchozí transakce, jinak 250 Kč měsíčně.
  • eKonto SMART – bez poplatku, pokud bude součet plateb alespoň 15 000 Kč měsíčně a jsou uskutečněny alespoň 3 transakce, jinak 99 Kč měsíčně.
  • eKonto STUDENT – při doporučení 2 klientů je účet bez poplatku, jinak 49 Kč měsíčně.

Jednotlivé účty v Raiffeisenbank můžete samozřejmě mít i bez poplatku, pokud splníte uvedené podmínky. Výsledná částka, kterou za vedení účtu platíte, je tedy ta, kterou platíte za vedení běžného účtu, plus ta, kterou platíte za jednotlivé cizoměnové složky, pokud jsou v rámci vašeho běžného účtu zpoplatněny.

Hotovostní operace

Ani hotovostní operace nejsou u multiměnových účtů samozřejmostí. Detailní přehled uvádíme v tabulce.

V jakých měnách lze provést vklady V jakých měnách lze provést výběry
Citfin, spořitelní družstvo EUR, USD Nelze
Raiffeisenbank AUD, CAD, CNY, DKK, EUR, GBP, HRK, HUF, CHF, JPY,  NOK, NZD, PLN, RON, RUB, SEK, TRY, USD AUD, CAD, CNY, DKK, EUR, GBP, HRK, HUF, CHF, JPY,  NOK, NZD, PLN, RON, RUB, SEK, TRY, USD

Ačkoli Citfin nabízí možnost vedení účtu ve 29 měnách, s hotovostními operacemi už tak vstřícný není. Skrze sběrný účet v Komerční bance můžete v hotovosti vkládat eura, dolary a samozřejmě české koruny. Další měny už ale ne a výběry hotovosti nemůžete provádět vůbec.

Raiffeisenbank jako univerzální banka je v tomto vstřícnější. Vklady umožňuje ve všech měnách, u kterých má v kurzovém lístku napsáno, že přijímá valuty. V případě multiměnového účtu tedy můžete vkládat i vybírat všechny měny, ve kterých je možné tento účet vést.

S výběry však může být potíž. Ne vždy mohou mít na dané pobočce měnu, kterou si přejete vybrat v hotovosti. Americké dolary, eura a britské libry nejsou problémem, ale další měny, například japonské jeny nebo polské zloté, už nemusí být vždy k dispozici. Pokud víte, že budete tyto měny vybírat, je lepší si dopředu na pobočku zavolat, optat se, jestli vám mohou měnu vydat a mají ji tam, a pokud ne, domluvit se, kdy by vám ji mohli na pobočku připravit.

Jak si vybrat?

Jestliže vlastníte živnostenský list, máte možnost si vybrat mezi Raiffeisenbank a Citfinem. Citfin vás sice bude omezovat v používání hotovosti, na druhé straně vám nabídne nejširší paletu cizích měn a k nim férové poplatky. Za příchozí zahraniční platbu neplatíte nic, první tři odchozí europlatby jsou bez poplatku a každá další stojí jen 20,60 Kč. Ostatní odchozí zahraniční platby mají paušál 195 Kč.

Pokud navíc chcete využít lepší kurz, než má družstvo na svém webu, můžete si o něj zavolat na oddělení dealingu. Služba je dostupná pro všechny klienty bez ohledu na výši směněné měny, na rozdíl od bank.

skoleni_15_4

Pokud nejste podnikatel nebo nemáte firmu, je pro vás volba celkem jednoznačná, a to multiměnový účet od Raiffeisenbank. K němu vás banka vybaví debetními kartami a nabídne komplexní bankovní služby. Raiffeisenbank je však výrazně dražší. V rámci eKonta Komplet máte v ceně jednu příchozí, nebo jednu odchozí europlatbu, za další ale platíte. Ostatní zahraniční platby pak znamenají stokorunové výdaje za každou platbu.

Záleží tak jen na vašich preferencích, co je pro vás hlavní prioritou – univerzální bankovní služby, nebo specializace na devizové operace. Jiné nabídky multiměnových účtů bohužel na českém trhu nejsou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).