Hlavní navigace

MS Money

7. 5. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chcete sledovat pohyb peněz na vašich bankovních účtech? Chcete vědět, komu kolik platíte? Vědět, kdy je čas zaplatit účet za elektřinu? Pak je možná právě tento program tím, co hledáte!

Microsoft Money vám umožní sledovat tok vašich financí, generovat různé užitečné a pár neužitečných statistik, sledovat, jak se vaše výdaje mění v čase, hlídat včasnou a pravidelnou platbu účtů, hodnotu vašeho portfolia, stav vašich půjček a další, co se nějak týká peněz.

Prostředí Microsoft Money je celé v dynamickém HTML, z čehož vyplývá jeden ze záporů této aplikace – ovládání bez myši je vysoce neefektivní. Aktivních prvků v okně programu je opravdu hodně a u některých ani nejde poznat, zda mají klávesovou zkratku nebo ne. Na druhou stranu je snadnější pohyb mezi jednotlivými části programu.

Na úvodní stránce si můžete nechat zobrazovat odkazy na jednotlivé funkce programu, například aktuální stavy účtů, pravidelné platby a příjmy, co vás čekají, nejčastěji používané funkce, graf vaší volby, finanční (a pravděpodobně i jiné) zprávy, oznámení (reklamy?) a různá doporučení založená na analýze vašich příjmů a výdajů. Na výběr je pět barevných schémat, pokud se vám nelíbí standardní barevná kombinace (anebo používáte černobílý display).

Microsoft Money organizuje veškeré transkace na účtech. Účtem může být bežný účet, spořicí účet, hotovost, investice (např. akcie), kreditní karta, hypotéka, půjčka, důchodové spořící účty a další. U každého účtu je možně mít veškeré informace o účtu a instituci, u které je veden. Docela příjemná je schopnost programu sledovat jen současný zůstatek místo všech transakcí, čímž se ušetří jak místo na disku, tak se tím zrychlí práce s programem díky menšímu objemu dat.

Vkládání transakcí je velice jednoduché. Na výběr jsou dva způsoby – přímo nebo „psaní šeku“. Money si udržuje seznam plátců a kategorií a při vkládání transakce je automaticky doplňuje. U každého řádku se automaticky počítá aktuální stav účtu a konečný stav se zobrazuje ve stavovém řádku, takže je vždy viditelný.

Další užitečná vlastnost je „stav transakce“, pomocí které je možno odhalit operace, které byly vloženy, ale nikdy se neuskutečnily.

Microsoft Money podporuje synchronizaci vámi vložených údajů s údaji od banky. Podporuje-li to i vaše banka, nemusíte ručně vkládat vůbec nic – data se stahují online. Ruční vkládání transakcí a následná synchronizace dat s bankou lépe umožní odhalit neutorizované užívání vašeho účtu (kreditní karty a podobně).

Pokud nepatříte mezi těch pár šťastných, kteří se nemusí starat a platbu účtů, Microsoft Money vám umožní vytvořit si seznam opakujících se plateb a bude je buďto automaticky vkládat na daný účet (pokud platba probíhá automaticky) nebo vás upozorní stanovený počet dnů předem. Standardně se se startem Windows spouští Money Express, který vás upozorní na platbu i v případě, že nemáte otevřený celý program. V závislosti na službách vaší finační instituce MS Money provádí platby přes internet.

Stěžejní funkcí jakéhokoli účetního programu jsou reporty. Microsoft Money nabízí 32 reportů dělených do pěti kategorií: Spending Habits (jak utrácím), What I have (kolik peněz to vlastně mám), What I Owe (co, komu a kolik), Investments (jak se daří mým investicím) a Taxes (daňové reporty). Jednotlivé reporty se dají uživatelsky nastavit.

skoleni_15_4

Microsoft Money také obsahuje „poradce“, funkce, které vám pomohou vytvořit realistický rozpočet, spočítat, zda si můžete dovolit nové výdaje, případně vám pomoci z dluhů analýzou vašeho utrácení.

Klady:

  • Důkladné sledování jednotlivých transakcí
  • Možnost spolupráce s online bankingem
  • Podrobné reporty
  • Přehledné uživatelské rozhraní

    Zápory:

  • Neexistuje česká verze
  • Neefektivní ovládání klavesnicí
  • Nemožnost kategorizace plátců

Zaujal vás program MS Money?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).